Sokbor

Blog sok borról

Bort karácsonyra - 2018

2018. december 20. 20:28 - varga.daniel.sokbor

"- Én most hazautazom - mondtam a sofőrnek. - Nem iszik velem egy búcsúpoharat?
- Nekem csak fél gyomrom van - mondta a sofőr.
- Egy pohár fehér bor azért nem árthat."

- Örkény István

Az ünnepek közeledtével megugrik borfogyasztásunk. Nem mindegy viszont, hogy milyen bort fogyasztunk ilyenkor. Nem ezen áll vagy bukik a karácsony, de ha már borozunk, akkor az legyen jó. Ha a polcok előtt te is nagyban bújod a Vivinot, vagy éppen a "milyen bor illik rántott halhoz" kifejezést gépeled a telefonod keresősávjába, szánj erre az írásra öt percet, és máris tisztázódni fog a helyzet.

img_20181201_171352_153.jpgNe hagyjuk, hogy az ünnepet a gasztronómia szelleme kísértse! A borpárosítás sokadrendű szerepet tölt csak be egy karácsonyi vacsoránál. Az emberek a fontosak, az étel, bor csak extra.

Ünnepi vacsora

Éttermi vacsora esetén: Ha a vacsorát étteremben költitek el, akkor kérdezd meg a pincért/sommeliert, hogy milyen bort ajánl az adott fogáshoz. Szó szerint ez a munkája.

De ő biztos valami drága bort próbál majd rám sózni: Ha a bor túl drága, egyszerűen csak mondd meg a sommeliernek. Nem te leszel az első, és egy étellel több borpárosítás is működhet. Egy olcsóbb borral szintén nagy élmény lehet a vacsora, és biztosan jobban is fog esni, mintha a drágább bor mellett döntesz, de rossz szájízzel.

Otthon, barátoknál elköltött vacsora esetén: Ebben az esetben nem kerülhetjük el a bor-étel párosítás problémáját. Megint áll az alaptételünk: ha legalább 2000 Ft-ot szánsz a borra, menj borboltba, és kérd az eladó segítségét (emiatt én csak 2000 Ft alatti borpárokat fogok ajánlani, még ha egy drágább bor lehet jobban is illene az adott fogáshoz). A boltos ugyanis a te személyes receptedhez és ízlésedhez tudja igazítani a bort. Ahány ház, annyi ünnepi menü, illetve az egyéni receptek, fűszerhasználat is befolyásolja, hogy milyen bor illene egy adott ételhez a legjobban, de megpróbálok minden népszerűbb fogáshoz ajánlani valami hozzáillőt. A borpárosítás alapjait Kovács Antal az alábbi videóban kiválóan bemutatja (a borok már rég nem kaphatók, de az alapelvek máig ugyanazok).

Jolly Joker: ha még nem tudod, mi lesz a menü, csak egy bort szeretnél, ami szinte bármihez jól passzol, akkor a Lidl állandó kínálatában lévő 2017-es Cimarosa Chardonnayt ajánlom. Ez a bor annyira izgalommentes, amennyire csak lehet, de pont ezért nehezen lesz ellentmondásban bármelyik fogással. 

Halászlé: ahogy a videóban is halhattuk, halászlé mellé siller dukál, én Tóth Ferenc Kadarka Sillerét választanám hozzá 2017-ből. Külön jó pont, hogy 1,5 L-es kiszerelésben is kapható a Borháló üzletekben, kifejezetten jutányos áron. 

Tyúkhúsleves: egy könnyű, száraz fehérbor dukál mellé, én személy szerint a Kovács És Lánya 2017-es Viognierját ajánlom. Amennyiben erőspaprikával esszük a levest, ajánlott a bort fröccsnek felhúzni, a szénsav segít a csípősséggel megküzdeni.

Sült hal: a hal fajtája, fűszerezése, elkészítési módja sokat számít a végeredményben, de egy gyümölcsös, friss, közepesen testes fehérborral nehezen lövünk mellé. Épp ezért ajánlom sült hal mellé a 2017-es Juhász Olaszrizlinget.

Rántott hal, bécsi szelet: ezeknél az ételeknél a zsíros bunda a meghatározó elem, így egy félszáraz ízérzetű, savas fehérborra van szükségünk melléjük. Legjobb példa erre a Várszegi Pincészet 2017-es Chardonnay-ja.

Töltött káposzta, töltött paprika: ha a savanyú káposztás verzió készül, egy jó fröccsöt érdemes mellé fogyasztani: a savanyúsággal egy bor sem tud megküzdeni. Ha az édeskáposztás verzió, vagy töltött paprika készül, egy rozé ajánlott mellé. Személy szerint a Kristinus Borbirtok 2017-es Rozéját választanám.

Sertéssült: egy sertéssülthöz, legyen az egy zsírosabb csülök, vagy egy soványabb karaj, egy ásványos fehérbor dukál, például egy Tornai Friss Juhfark 2017.

Fasírt, kolbászos karaj, sült kolbász: a zsíros, paprikás hús mellett már megállja a helyét egy könnyű vörösbor, mondjuk a 2015-ös Juhász Bikavér.

Vadsültek: különböző vadhúsoknak különböző, egyedülálló karakterük van, náluk kifejezetten érdemes magasabb árkategóriájú borpárt keresni, és szakember segítségét kérni. Ha ez mégsem megoldható, a Baturrica Gran Reserva 2012-t ajánlom vadhús mellé.

Bejgli: a két klasszikus töltelék a dió és a mák. Előbbivel könnyű dolgunk van: a diós, mazsolás ízvilághoz jól illeszkedik a legtöbb édes Tokaji, személyesen a 2000 alatti árkategóriából a Babits Pincészet Késői Szüretelésű Furmintját ajánlom 2016-ból. A mákos bejgli már jóval nehezebb eset. A mák keserűségét a savas, gyümölcsös édesborok kihangsúlyozzák, az eredmény nagyon kellemetlen lehet. Az a legjobb, ha egy gyümölcsös vörösbort választunk mellé, olyat, ami a mák aromáival áll harmóniában. Heimannék 2017-es Kékfrankosa pont ilyen.

Aprósütemények: ezer és egyféle aprósütemény létezik, nincs általános megoldás, de legtöbbször cukros, kevésbé gyümölcshangsúlyos édességekről beszélünk. Ezekhez nehezen passzolnak késői szüretelésű borok a magas savtartalmuk miatt, likőrborból pedig ebben az árkategóriában nem kapható semmi. Emiatt én ezekhez az finomságokhoz egy pohár krémlikőrt ajánlok, lehetőleg Baileyst, de sok boltban kapható jó minőségű, kevésbé drága alternatíva is.

Ajándék

p80806-153426.jpgA Szent Tamás Pincészet Mád Késői Szüret 2016 bora például nem véletlenül kapott 97 pontot és platinum besorolást a Decantertől, igazi ünnepi bor. Akár én is szívesen látnám a fa alatt. Khm.

Pasim/csajom/nővérem/nagybátyám szereti a bort, mit vegyek neki ajándékba: Itt végig próbáltam jó borokat ajánlani, úgyhogy ha a keret szűkös, bármelyik fenti bort szívesen ajánlom. Ha pedig nem szűkös, akkor az örök szabály érvényes: kérdezd a sommeliert!

Most komolyan ennyivel akarod kiszúrni a szemem: Jó, jó, ezen ne múljék, volt pár igazán különleges, mondhatni ünnepélyes borélményem, amiket szívesen ajánlok az ünnepekre bárkinek, és ha nem tévedek, még kaphatók:

Szilveszter

Ha borozni akarsz a szilveszteri partin, megint csak azt ajánlhatom: vigyél valamit, amit szeretsz, illetve a fent említett borok bármelyike jó. Pezsgőből is érdemes lehet minőségit vásárolni. Ha a pezsgőre legalább 4000 Forintot szándékszol költeni, akkor menj borboltba, és kérd az eladó segítségét (persze egy Kreinbacherrel nem foghatsz mellé amúgy sem). Ennél olcsóbban 2000-1500 közt a Hungária Extra Dry pezsgőt, 1500-1000-közt a Törley Excellence Chardonnay Extra Dry pezsgőt ajánlom. Ha mindenképp 1000 Forint alá akarunk menni, nehéz dolgunk lesz. Ha csak két-háromfős társaságra kell vásárolni, a Hungária Extra Drynak van 0,2 l-es kiszerelése, azt ajánlom, ha nagyobb üveg kell, akkor nem maradt más, mint a Mezei Pincészet "Frakk" Édes Chardonnay pezsgője - hibamentes, édes alappezsgő, izgalmak nélkül.

Final thoughts

Ne stresszeld túl a borválasztást. Annyi minden okozhat nekünk fejfájást az ünnepek alatt, a bor ne legyen köztük - se a sok stressz, se a másnaposság miatt.

Ps.: persze, majd elfelejtettem! Ha megtehetitek, bontsatok egy Aszút az ünnepi asztalnál! Csak magában ajánlott őket inni, ezeket a borokat kár étellel párosítani, szinte mindent maguk alá gyűrnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr7814407708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása