Sokbor

Blog sok borról

Kovács és Lánya "Kisfrancia" Viognier 2017

2018. október 01. 17:01 - varga.daniel.sokbor

"S ha néhanap borába seprű tévedt,
vagy a burgundi karcos volt talán:
ölébe vette, mint Katót a béres,
a kocsmárost, s az istenvert borévet
görcsös botjával húzta el farán..."

- Francois Villon

Egyik titkos kedvencem a Viognier, még anno az Orsolya pincében kóstoltam életem első poharával, és azonnal megragadott. Nem is azért nem szólok róla többször, mert annyira titkolnám - egyszerűen nincs Magyarországon. Azaz van, de nagyon kevés. Francia fajta, amit anno a rómaiak telepíthettek a Rhone völgyébe, neve is innen, Vienne város nevéből ered. Termesztése nehéz, érzékeny fajta, és sokáig érlelni sem érdemes - emiatt a XX. század közepére majdnem teljesen eltűnt. Aztán helyi borászok felfigyeltek karakteres, egyedi borára, és mára az egész világon termesztik, többek közt a Mátrában, Kovács Laciék pincészetében. Nekik köszönhetem, hogy legutóbbi mellényúlásom után, ma újra Viognier-t kóstolhattam.

p81001-131729.jpgA címke egyszerű, de ízléses. A bor az idei Országos Borversenyen egy arany minősítést is kiérdemelt.

Színe szalmasárga. Illata fajtajelleges, illatos, de a mátrai terroir is visszaköszön belőle.  Letisztult, közepesnél karcsúbb, egyenes korty, és szerencsére savai is visszafogottak. Gyümölcsös, zöldalmás íz, lecsengése virágporos, ásványos jegyekkel díszített. Finom (de persze elfogult vagyok). (86/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr8914274703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása