Sokbor

Blog sok borról

Casillero Del Diablo Shiraz 2016

2019. március 19. 13:31 - varga.daniel.sokbor

"Mi is az ember, ha jobban belegondolunk,
ha nem egy precízen beállított, zseniális gépezet,
mely végtelen ügyességgel alakítja át a Shirazt vizeletté?"

- Isak Dinesen

Biztosan te is olvastál már olyan mély eszmefuttatásokat, miszerint a sumérok magyarok voltak, mert pár szavunk hasonlít az övékre. Hasonlóan komoly gondolatmenetek mentén folyt a Syrah, a Rhone-völgy fő szőlőfajtájának eredetkutatása során. Egyesek az iráni Shiraz városát gondolták őshazájának, mások a szicíliai Siracusa környékén keresték a fajta eredetét, de ez mind nyelvi hasonlóságokra lett alapozva. DNS tesztek viszont kimutatták, a fajta a Rhone-völgyben őshonos, a névbeli rokonság pedig puszta egybeesés. Az sem segített a kételyeket eloszlatni, hogy az újvilágban (Ausztráliában, Dél-Afrikában, Chilében) szeretik a fajtát Shiraznak nevezni, pont mint a várost. Ezzel persze nem a szőlőkutatók megtévesztése volt a cél, csak az, hogy a borászok megkülönböztessék boraikat a Rhone-i vörösöktől. A jellegzetes, borsos aromákon túl (mely a fajta legfontosabb ismertetőjegye, és melyért a rotundone nevű vegyület felel) a Shiraz és Syrah borok túl sok hasonlóságot nem mutatnak. Előbbi a bordói nagyborokat próbálja megközelíteni, komoly extrakt, sok fa, nagy test, ahogy azt kell. Utóbbi sem könnyed, de élénkségéről, friss savairól híres. Én most Chile legnagyobb bortermelőjétől, a Concha y Torotól kóstoltam egy Shirazt, melyet a Casillero del Diablo brand alatt adtak ki. Tömegbor, de jó értelemben.

img_20190211_205111.jpg

Színe sötét bíbor. Illata földes, borsos, egy kis parfümös felhanggal. Nem túl összetett, de szép, tipikus Shiraz illat ez. A magyar boroknál megszokottal ellentétben itt a korty elején tapad a tannin, és a végén enged föl, szinte már nem is érződik. A sav visszafogott, jól alátámasztja a bort, teste közepesnél nagyobb, az alkohol 13%, de nem lóg ki. Ízében érett szeder játssza a főszerepet, némi borssal fűszerezve. Lecsengése rövid. Összességében nem mondanám összetettnek, de hibátlan és hihetetlenül jól iható. Ebben az árkategóriában (€10) itthon is az élvezhetőséget kéne előtérbe helyezni, sajnos ez nem mindig sikerül. Ezt a bort pedig szívesen ajánlom, külföldön kb. minden kisboltban megtalálható, itthon tudtommal csak a Tesco forgalmazza. (84/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6214621438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása