Sokbor

Blog sok borról

Hoop Wines - kis pince, nagy durranás

2020. szeptember 02. 22:14 - varga.daniel.sokbor

 

"Ha egyszer a véletlen játszani kezd veled, készülj el rá: fordulat fordulat után ér. Ha a sors felnyitja kapuját, ontja a meglepetéseket. Ha rést ütött, az események egymás után törnek be rajta, egymást érik a meglepetések. A meglepetés homály."

- Victor Hugo

Nem csodálkoztam, amikor megtudtam, hogy Németi Zoltán, a Művelt Alkoholista és a screwcapped.com blogok szerzője, az ország egyik legtájékozottabb bloggere elvégezte a Soós István Borászati Szakképző Iskolát. Sőt, utána egyből be is szállt évfolyamtársa és barátja, Kerekes Zoltán gyöngyöspatai garázspincéjébe. A pince közös, a munka is megosztott, de a két barát kicsit máshogy képzeli el a borait, így azok külön márkanév alatt kerülnek piacra. Németi Zoli borai idén ősszel debütálnak, Kerekes Zoli viszont már lassan egy éve megjelent a Hoop Wines márkával. A név a hordó abroncsára, átvitt értelemben pedig Zoli vezetéknevére utal. Nem ők az első borrajongók, akiket lelkesedésük a pince mélyére visz. A Mátra pedig az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, hihetetlen adottságokkal és egyre több minőségi bort készítő pincével. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy Budapesthez is közel van, a két Zoli választása magától értetődő.

Mi is hasonló okokból döntöttünk úgy, hogy ha idén nagy vakációt nem is csapunk, barátaimmal meglátogatunk pár mátrai pincét. Már megszerveztük a kirándulást, amikor Németi Zolival beszélgetve felvetette, hogy ha szeretném, ad pár palack bort. Megköszöntem, de mivel Debrecenben lakom, ő pedig a fővárosban, arra gondoltam, ha már úgyis Patán járok, majd a pincénél átveszem a borokat. Szó szót követett, végül borvásárlás helyett "villámkóstolóban" egyeztünk meg, vasárnap reggel kilencre.

20200726_102113.jpgOdaértünk Németi (balra) és Kerekes (jobbra) Zoliékhoz időben. Arra már nehezebben vettük rá magunkat, hogy elinduljunk tőlük.

Aztán ahogy a többi pincénél felhoztuk a Hoop Wines nevét, mindenütt lelkesedés fogadott minket. "Jajj, nagyon jók Zoliék pét-natjai, feltétlen kóstoljátok meg őket!" Egy pillanat. Pétillant naturel? Németi Zoli, a csúcsborínyenc borásznak áll, és első dolga az, hogy barátjával természetes habzóbort csináljon?

Mert mi is a pét-nat: ha egyszerűen akarok fogalmazni, azt mondom, palackozott murci. Ugyanis ez az ősi pezsgőfajta úgy készül, hogy az erjedő murcit lepalackozzák, így az erjedés végén képződő szén-dioxid és a finomseprő a palackban ragad. Egyszerű, ugye? Hát nem!

  • 4g cukor erjedése során közel 1 bar nyomás keletkezik, nagyon jól kell időzíteni a palackozást, előtte naponta vihetjük a mintákat laborba
  • mivel a végtermék nyomása kicsit bizonytalan, így drágább, jó minőségű nyomásálló palackba kell a bort tölteni, és azt koronazárral lezárni
  • divatos, hiszen új (pedig már az 1500-as években készítettek ilyen pezsgőt Limoux-ban), és vagányul néz ki, mind borbemutatókon, mind az instán
  • gyorsan értékesíthető, hiszen divatos és a szüretet követő évben már polcokon is a legtöbb pét-nat
  • pont emiatt nagyon sokan, főleg kézműves pincék dobtak piacra természetes habzóbort az utóbbi pár évben

 
Egy mikrotételen demonstrálta Zoli, mi történik, ha 8-9 bar nyomás ragad a palackban

Ezzel el is érkeztünk a borstílus fő problémájához: mindenki szeretne pét-natot csinálni, de kevesen tudják, hogy kell. Ugyanis ezek a borok a primőr, gyümölcsös jegyek kiemelésével és azok őszinte bemutatásával tudnak brillírozni. Igen ám, de ha valamit elront a borász, a pét-natok a hibát nagyon a fogyasztó orra alá tudják dörgölni. Ha nem volt tökéletes a pincehigiénia, a spontis vagy geozminos jegyek nagyon hamar a felszínre kerülnek. Ha saját élesztővel erjedt, a palackban uralkodó nagy nyomás és alacsony pH miatt komoly palackvariáció vagy akár félreerjedés is előfordulhat. Rossz minőségű palackok vagy koronazárak esetén egész tételek pukkanhatnak ki. És mégis, a Hoop Wines fő profilja a vörösborok mellett a pétillant naturel. Minden előítéletem ellenére azt sejtettem, valamit tudnak Zoliék. Aztán eljött vasárnap reggel, és már nem kellett sejteni, csak kóstolni és csodálkozni.

20200726_102911_0.jpgA borsor - azaz annak felcímkézett tagjai

Pink Syrah Pét-Nat 2019

Rózsaszín, szűretlen gyümölcslé megjelenését kelti. Illatában bors, fehérbors, málna, ribizli, kissé élesztős aláfestéssel. Szájban meglepően apró buborékok, krémes korty, élénk, de kifinomult savak, erdeigyümölcs joghurt, friss földieper, egy kis friss paradicsom és enyhe vajas mellékíz. Közepesen hosszú lecsengés. Műfaján belül nagyon szép! (86/100)

Pink Pinot Noir Pét-Nat 2019

Élénk rózsaszín megjelenés. Illatában földieperlé, friss málna, földes aromák és egy kis élesztő. Eleinte erősen felhabzik, de miután a buborékok megszelídülnek, elegáns lesz. Krémes, élénk, egyensúlyos korty, sok-sok piros bogyós gyümölccsel: málna, eper, ribizli, meggyes joghurt, oregánó, rozmaring, hosszú, krémes lecsengés. Különleges, de nagyon finom, élvezetes, és ami nagy szó, egyszerűen nem tudok bele kötni. Ez a bor jó! (87/100)

Pink Kékfrankos Pét-Nat 2019

Pirosabb árnyalatú rózsaszín. Illatában meggylé és élesztő jelenik meg. Ízben is az élesztő kerül előtérbe, meggylével, eperrel és eperjoghurttal. A savak élénkek, nem lóg ki semmi, krémes, jól csúszó korty. A korábbiakhoz képest egyszerűbb, de így is kellemes. (84/100)

Ezek kérem nem átlagos pétillant naturelek. Olyannyira emelkednek ki a magyar átlagból, hogy ez nem lehet a véletlen műve. Zoliék beavattak a titokba: a szőlőt egyelőre vásárolják, mert a Borsos dűlőben (a Gereg dűlő teteje) ültetett szőlőik még nem fordultak termőre. Így minőségi, hozamkorlátozott alapanyaggal tudnak dolgozni. Egyelőre még több szőlőfajtával kísérleteznek, de fő csapásiránynak a Kékfrankos tűnik. A pincében makulátlan tisztaság honol, középpontjában egy nagy, hűtött tartály áll. Itt a szőlőből vörösbort és pét-natot készítenek, egyetlen céllal, hogy a bor a lehető legjobb legyen. A habzóborok fajélesztőt kapnak, hogy a borok biztosan kierjedjenek kellemetlen mellékhatások nélkül. A csendes borok saját élesztővel erjednek, kézzel csömöszölik őket, majd hordós érlelést is kapnak. A palackokat mindig csavarzárral zárják, így a TCA veszélye fel sem merül. Ha pedig csendes boroknál tartunk, lássuk, mit tud ebben a kategóriában a Hoop Wines!

20200726_093400.jpgÉrlelőszoba. A vörösboros hordókat soha nem kell levenni az állványról

Rosé 2019

Pinot Noir rozé. Nem szokványos. Illatában ribizli, földieper és egy kis földesség is megjelenik. Szájban is szép: kicsit tapad, a savai nagyon élénkek, életvidámak, a domináns ízjegyek pedig földieper és ribizli. Érdekes és élvezetes bor. (85/100)

Magenta 2018

Cabernet Franc, harmad-negyedtöltésű  magyar tölgyben erjedt és érett. Bíbor szín. Illata szép, erősen fűszeres: paprikapor, frissen őrölt bors, szilvalekvár. Szájban viszont éretlennek tűnik. Nem is a bor, hanem az alapanyag. Éretlen földieper, éretlen szeder, erősen szárító tannin, éles savak és zöldes jegyek. Közepes lecsengés. Kicsit fura, hogy egy ilyen meleg évből nem sikerült érett alapanyagot szedni. (82/100)

Bleu 2017

Kékfrankos. Illatában meggy, szegfűszeg és egy kis bőr. Szájban erősen tapadó tannin, közepesnél vékonyabb test, szeder, bodzalekvár és aszalt szilva egy kis hordóvaníliával. Közepesen hosszú lecsengés. A tannin sajnos nagyon tolakodó, nem hiszem, hogy valaha integrálná a bor. Kár, mert amúgy szép. (84/100)

Violet 2018

Kékfrankos, erős hozamkorlátozással. Nem volt ez szándékos, csak egy jégeső leverte a termés nagy részét. De ami megérett, azt jó, hogy nem hagyták a tőkén. Sötétbíbor szín mélylila széllel. Illatában meggy, feketeribizli, vanília, kakaós csiga, szegfűszeg, fahéj, egy kis bőr és füst. Vastag test, szemcsés, kicsit szárító tanninok, élénk, szép savak, magas alkohol. Mindenből sok van benne, de semmi sem lóg ki, az egyensúlya példás. Íze töményen áfonyás, feketeribizlilével, pirítóssal, vajjal, konyakmeggyel, hordós aromákkal. Utóbbiak a hosszú lecsengésben előtérbe kerülnek, sőt, egy kis sós ízt is érzek a háttérben. Szép, élvezetes és nagy bor. (87/100)

Nagy meglepetést okozott nekünk ez a kispince. Érdemes rájuk odafigyelni. Ha Gyöngyöspatára nem tudunk ellátogatni, az Onlinebor.hu webáruházból és a Borfalu Bortékából is be tudjuk a borokat szerezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1216187290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása