Sokbor

Blog sok borról

Barta Anna - Nagygombos borkóstoló

2019. május 31. 10:47 - varga.daniel.sokbor

"Olyan ez a piros fény, 
Mely a kék Mátrán lángol, 
Mint kékszemű lyány arcán 
A rózsaszínű fátyol. "

- Petőfi Sándor

Bizony, a Mátrában tényleg lángol valami kék, piros és rózsaszín színekkel. Nem más, mint a Nagygombos Borászat palackjai, melyek új designját csütörtök délután mutatta be a MyWine borbárban Barta Anna főborász és Laki Eszter designer.

A pince

nagygombos4_foto_furmint_photo.jpgAnna a szőlőben (Fotó: Furmint Photo)

A Nagygombos pince története egészen a 17. századig nyúlik vissza, ekkor ültette Nagygombos mellett a Grassalkovich család az első szőlőket, de a borászat központja Gödöllőn volt. A família azonban hamar kihalt, a birtok pedig egy belga bank kezébe került, majd a Deutsch család, a 19. század végén pedig Hatvani Lajos vette meg. Ő épített itt borászati épületet is, ami mind a mai napig áll (ez a borászat központja), és ahol úgy tartják, Ady is jó párszor megfordult. Később Hatvani a birtokot életjáradékért az államnak adta, ekkor lett belőle tangazdaság, ekkor telepítettek itt először nagyobb mennyiségű kékszőlőt - Kékfrankost, Portugiesert, Zweigeltet. A birtok a rendszerváltásig tangazdaságként üzemelt, majd 1990-ben Gál Tibor és Szeremley Huba vették meg a borászatot, és fogtak kísérletezésbe. A talaj Dél-Burgudiáéhoz hasonló, ezért Tibor nagy vörösboros potenciált látott a birtokban, a szőlők rendberakása mellett új, különleges fajtákat is telepített 2001-ben: Tempranillot, Gamayt (mely mined a mai napid egyedülálló az országban) és Bíborkadarkát. Sajnos ez a projekt sosem tudott igazán beindulni, így került a birtok a Barta családhoz 2009-ben.

A család mindig is foglalkozott borokkal, övék a Barta pince Tokajban. Anna is már 17 évesen WSET tanfolyamokra járt, 18 évesen a Tokaj-Hétszőlőnek tartott Budapesten kóstolókat, így nem is volt kérdés, hogyan tovább: szőlész borász tanfolyamot végzett a Soós István Szakképző Iskolában, azóta pedig a nagygombosi birtokot vezeti. A pince vezetésében nyolc évig segített neki Nicolas Godebsky főborász, és volt is miben. A birtok szőlőinek modernizálása mind a mai napig folyik, a 90ha-os birtokon már alig maradt régi, szocializmusban ültetett tőke. A szőlőket szálvesszősen művelik, a rövidcsapos metszés nem működött megfelelően. A fajtaösszetételen nagy változtatás nem történt, bár egy-két különlegesség megjelent: Hárslevelű, Kadarka, bordói fajták. Ezek a szőlők még fiatal telepítések, még pár évbe beletelik, mire bort adnak. A pincét is át kellett alakítani, korábban ugyanis vörösborokra és hordókra volt kifejlesztve, a pince fő profilja viszont a tartályos rozék készítése lett. Nicolas harcolta ki, hogy a pincehigiéniára nagy figyelmet fektessenek, de megérte. A megtermelt szőlő egyharmadát dolgozzák fel itt, nagy részét rozénak, a többit eladják. Ez különösen nagy biztonságot nyújt, hisz egy nehéz évjáratban is van miből válogatni, a bor alapanyaga még ilyenkor is biztosított. A tavalyi, forró évben a zöldmunkák befejezése után egyből indult a szüret, mert féltek, hogy elmegy a szőlők sava. A borok Annát igazolják, jó, hogy nem vártak. Még idén szeretnék a borházat felújítani, majd pár új szőlőt telepíteni (Rajnai Rizling, Hamvas és Feketemuskotály van tervben), hosszútávú célként pedig a birtok minél nagyobb mértékű gépesítése van kitűzve.

A design

nagygombos3_foto_drkuktart.jpgA prémium borok címkéin a minőséget tükröző arany díszítőelemek, és a pinty, mint Nagygombos motívuma is megjelenik (Fotó: DrKuktart)

 De nem csak a borászat, hanem maga a Nagygombos brand is megújult - az új arculat bemutatóján pedig én is ott lehettem. Az új designt Laki Eszter tervezte. A munka Annáék és a birtok megismerésével kezdődött, Eszter sokszor leutazott nagygombosra, innen merítve inspirációt. Az alapborok (két rozé és egy fehérbor) játékosabb, geometriai mintákkal díszített címkéket kaptak. A gomb motívum kevésbé direktül jelenik meg rajtuk, sok ember ugyanis nem értette a Nagygombos - nagygombos szójátékot. Arra is figyeltek, hogy ne csak a rózsaszín jelenjen meg a címkéken, hiszen szinte minden rozé címke a fehér és rózsaszín árnyalataival dolgozik. A kék designelemek segítenek a palackoknak kitűnni a tömegből.

A prémium borcsaládot, mely korábban Gróf Grassalkovich néven futott, Anna a nevére vette. Így felismerhetőbbé és személyesebbé vált a brand. A prémium címkék is megújultak: a visszafogott színhasználat mellett arany díszítőelemek sugallják a prémium minőséget. A címkék központi motívuma a pinty. Ezek a madarak voltak Anna első nagygombosi élménye, és azóta is szinte minden nap látja őket. A pintyek különleges tulajdonsága, hogy minden pinty a családjára jellemző dallamot énekel, melyet az apjától tanul meg. Anna is sokat tanult édesapjától, erre utal a kis, aranyszínű madár.

A kóstoló

img_20190328_133747.jpgA kóstolt  borsor - az Illatos Fehér pár nappal a kóstoló előtt lett palackozva, ezért azt nem kóstoltuk

Nagygombos Játékos Rozé 2018

Merlot és Zweigelt pár órát héjon áztatva, tartályban erjesztve és érlelve, bentonitos derítés után szűrve és márciusban palackozva. Élénk, mélyrózsaszín megjelenés. Visszafogott illatában málna és földieper jelenik meg. Szájban meglepően szikár, éretlen földiepret idéz az íze, savai élénkek, a hosszú lecsengésben egy kis tannin is megjelenik. Hibátlan alaprozé, egy kicsit több gyümölcsösséget elbírna (talán a palackozást nem heverte volna ki?) (82/100)

Nagygombos Kékfrankos Rozé 2018

Profi reduktív rozé 100% Kékfrankosból. Színe bordóba hajló rózsaszín. Illatában szilva és málna jelenik meg. Fanyar, élénk korty, krétás felülettel. Íze szilvát és szedret idéz, savai fiatalosak, élettelik, de azért nem harapnak.  Közepesen hosszú lecsengésében citrom és egy csepp tannin jelenik meg. Jó látni, hogy egy ilyen forró évben is ilyen finom rozét tud adni a Kékfrankos. (85/100)

Barta Anna Gamay Noir Rozé 2018

A Gamayval még Gál Tibor kezdett kísérletezni Nagygomboson, és mind a mai napig nem foglalkoznak a fajtával Annáékon kívül máshol az országban. A szőlő szereti a dombtetőn és a lőtér melletti terület meszes talaját, de hajlamos a cukrosodásra, ezért ha nem akarják, hogy a bor alkoholfoka felszaladjon, erősen csonkázni kell.  Márpedig nem szeretnénk sok alkoholt, ugyanis a szőlőből a pince prémium rozébora készül, pár órás héjon áztatás után erjesztve, majd használt nagyhordókban érlelve.

Rosszmájú borfogyasztók szeretik a halványabb vörösekre rámondani, hogy "drága egy rozé ez". Ennél a bornál viszont pont fordított a helyzet: színe rózsaszín, de minden más szempontból egy könnyű vörösként értelmezhető. Illatában ribizli, gránátalma és feketeföld jelenik meg. A korty elegáns, kerek, szép de visszafogott savakkal, földes, szilvás és meggyes ízzel, közepes lecsengésében kis tanninnal és vaníliával. Nem kirobbanóan friss, még csak nem is a dél-rhonei rozékra emlékeztet, egyszerűen ez egy kifakult, de elegáns és finom Gamay. Aki a rozét keresi benne, csalódni fog. Aki a fajtát, annak telitalálat. (86/100)

Barta Anna Bogyókák 2017

Cabernet Franc Beaujolais-Cru technológiával készítve. Egészfürtös spontán erjesztés tartályban, 25 °C-on egy hétig, majd zúzás, bogyózás, és kádban erjedés egy hónapig két-három naponta csömöszölve. Az eredmény? Egy hihetetlen finom, friss vörösbor. Gyönyörű vörös szín, illatában friss cseresznyelé, paprika és bors, plusz a hordó is előbukkan. A korty hihetetlen jól csúszik, friss savak és tannin épp nem zavaró mértékben, ízében szeder, meggy, kakaó és fűszerpaprika, közepes lecsengés hordós jegyekkel. Még egy pohárral kér az ember, meg még eggyel, és bár elmélkedni is lehet rajta, azt hiszem, az ilyen hívják  "örömbornak". (89/100)

Tudtommal ezt a borsort fogja a pince a közelgő borfesztiválokon is felszolgálni, ha találkoztok velük, ajánlom megkóstolásukat, de akár egy-egy palack sem árthat meg belőlük.

A kóstolóra a Wineglass Communication csapata hívott meg, köszönöm nekik és Barta Annának!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6514726287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása