Sokbor

Blog sok borról

Centurio Birtokbor 2019

2020. április 18. 19:17 - varga.daniel.sokbor

"Állani némán, mint a Mátra,
Nem nézni elõre se hátra.
Nem erõlködni befelé sem,
Csak bámulni a létezésen"

- Sík Sándor

Ritkán írok ilyen fiatal borokról, mint Ludányi Balázs 2019-es birtokbora. Ez a palack már tavaly december elején megjelent a polcokon, én pedig egyből megelőlegeztem neki minden újborokkal kapcsolatos előítéletemet. Aztán belefutottam a Borjour Magnumon. Természetesen egyáltalán nem volt igazam. Balázs Gyöngyöstarjáni pincészete a kézműves borászat és a borvidék egyik éllovasa. Évről évre kiváló, spontán erjedt tételekkel örvendeztetik meg a borkedvelőket. Komoly borok ezek, összetettségükhöz, ihatóságukhoz sosem férhetett kétség, így utólag csodálom is előítéleteimet. Ez a tétel a pince birtokbora, azaz ez azokból a szőlőkből készült melyek nem kerültek dűlőválogatott hordókba. Ez jelen esetben Hárslevelűt, Olaszrizlinget, Zenitet, Szürkebarátot és Sárgamuskotályt jelent. A szőlőt 15(!) szüreti időpontban szedték, és a bor erjedés után három hónapot használt hordóban is pihent.

20200418_173219.jpg

A bor szalmasárga színe megnyerő, illatában eleinte frissen vágott fű, citromhéj jelennek meg, majd gyümölcsösebb, ásványosabb aromák váltják fel őket: akácvirág, kovakő, tejszín, őszibaracklé. A bor szájban a kategóriájához képest elképesztő élményt nyújt. Gyümöcsbomba: körte, őszibarack, mangó, narancs és kivi robban a nyelveden. A korty vastag, olajos, a savak élénkek, a lecsengés hosszú és minerális. A szárazteszt a sós, ásványos jegyeket emeli ki. Kiváló fehérbor és abszolút Best Buy. Debrecenben a Mámor Borszaküzletben lehet beszerezni, de országosan is sok helyen elérhető. (88/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1015621884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása