Sokbor

Blog sok borról

Rékasi óriás - Cramele Recaș kóstoló a Borhálóban

2019. március 31. 09:37 - varga.daniel.sokbor

"Igyunk derűre,
Igyunk borúra,
Ugy is hol kedvre,
Ugy is hol búra
Fordúl az élet.
Kedved a jó bor
Jobban éleszti,
Búdat a jó bor
Messze széleszti,
S elmúlat véled."

- Kölcsey Ferenc

Nemrég a Borháló Józsa üzletében a Recaș pincészet borait lehetett kóstolni. Nekem pedig kifejezetten gyengém a Feketeleányka (csak azért nem írok többször itt róla, mert nem nagyon kapható), úgyhogy egyértelmű volt, hogy ott a helyem.

A pincészet egy egybefüggő óriásbirtok (~1100 ha), mely a Temesvártól keletre fekvő Rékasi borvidék nagy részét felöleli. A pincészet ugyanis a privatizált rékasi állami borkombinát alapjaira épült. A rendszerváltás után Romániában a nagy borgazdaságokat nem feldarabolták, vagy állami kézben tartották, hanem egy az egyben adták el. A rékasi kombinát egy angol-román konglomerátum kezébe került, akik azóta óriási fejlesztéseket vittek végbe a birtokon - rengeteg ültetvényt újratelepítettek, nagymértékű gépesítést alkalmaznak, és próbálnak minél több minőségi bort készíteni. Ehhez főborászukat, Hartley Smitherst, nem máshonnan, mint Ausztráliából csábították el. Filozófiájukat röviden összefoglalva ők szeretnének "a kelet Mondavija" lenni. A pincészet pedig virágzik, sok bort adnak el belföldön, de Nyugat-Európába is rengeteg export jut. Ők voltak a nyugaton pocsék 2017-es évjárat egyik nagy nyertese - sok boltban jelent meg Recaș Pinot Noir, és nagy port kavart £6-os narancsboruk is. Hozzánk öt bort hoztak megkóstolni, főleg helyi különlegességeket. Csalódottságra nem volt okunk.

img_20190322_211012_1.jpgMinőségtől, célpiactól függően a palackok más-más designt kaptak. A pincészet több mint 300 féle bort készít.

Hunyadi Királyleányka 2018

Halványsárga szín. Szép, élénk illat: sárgabarack, vágott fű, virágok. Baracklekváros íz, élénk, ropogós sav. Szép szerkezet, közepes test, rövid, tapadós lecsengés egy kis mézzel. Az összképet pár gramm maradékcukor teszi még populárisabbá. Szép, kerek egész ez a bor, nem találnám ki, hogy egy nagy pince tömegbora. Az est nagy meglepetése, 1800-ért Best Buy. (87/100)

Regno Recaș Rajnai Rizling 2017

Halvány szín. Visszafogott, de letisztult illat: citrus, akácvirág. Csiszolt szerkezet, valószínűtlenül hibamentes. Friss savak, citrusos íz, rövid lecsengés egy csöpp tanninnal. Lehetne összetettebb, de így is szép. (85/100)

iam Pinot Grigio Rosé 2018

Halványpink szín. Egyszerű szerkezet, gyümölcsök, eper, málna. Friss de visszafogott sav. A stílus és a palackdesign is nyugati célpiacra utal, és tény, piszok jól iható, de izgalom nincs benne. Ellenben akiket a hazai rozék vakító savai, tutti-fruttija, kis maradéktanninja zavar, annak mindenképp ajánlott. (83/100)

Hunyadi Feketeleányka 2017

Bíbor szín. Illatában a hordóillatot friss szilva, szeder és szegfűszeg. Selymes, kerek, remekül gördülő korty. Íze tömény szeder és szilva, kis hordóaromával. Szaftos, gyümölcsös korty, közepes test, fiatal, de nem túlzó tannin. Hosszú lecsengés, feketegyümölccsel. Nem túl komplex, de jó inni. (85/100)

Nonius Feketeleányka - Syrah 2017

Egy szép Côtes du Rhône - pedig nem is az! Grenache helyett Feketeleányka került a Syrah mellé - és a helyettes remek munkát végzett. Szedres, szilvás, fekete olivás, borsos, kávés illat. Közepes test, friss savak, remekül gördül, csak úgy itatja magát. Szedres, kávés íz, közepesen hosszú, tanninos, borsos lecsengés. Szép! (87/100)

Köszönöm a kóstolót Puskás Melindának és Borháló csapatának, továbbá Tóth Attilának, a pincészet képviselőjének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4614703162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása