Sokbor

Blog sok borról

Breitenbach Szerelmi Furmint 2013

2019. augusztus 02. 10:42 - varga.daniel.sokbor

“Tort ülök az elillant évek
Szőlőhegyén s vidáman buggyan
Torkomon a szüreti ének.

Ónos, csapó esőben ázom
S vörös-kék szőlőlevelekkel
Hajló fejem megkoronázom.

Nézem a tépett venyigéket,
Hajtogatom részeg korsómat
S lassan, gőggel magasra lépek.

A csúcson majd talán megállok.
Földhöz vágom a boros-korsót
S vidám jóéjszakát kivánok.”

- Ady Endre

A Kiss János vezette Breitenbach pince Bordogkisfalud egyik pionír pincéje. Kiváló száraz és édes borai a szakma elismerését is sokszor kivívták. Valami csoda folytán mégis diszkont áron juthattam hozzá egyik kiváló borukhoz, a méltán dícsért 2013-as Szerelmi Furminthoz. Az ajánlatnak nem tudtam ellenállni. A bor a Szerelmi dűlő terméséből készült, melybe a Furmint mellé 5%-nyi Kövérszőlő is került. A must spontán erjedt új és használt hordókban, így palackozták még '15-ben, azóta érik, formálódik, nemesedik. Öt éves korára sok tokaji Furmint túl van a csúcsán, így megvoltak a kételyeim, de ennek a bornak az idő csak javára vált.

p90516-215626.jpgA bor gyönyörű, érett színnel büszkélkedhet

Mély arany színű. Illata palackérett, szép, fás jegyekkel, fügével, pirított mandulával. A korty kerek, érett, hosszú. Pompás ízek: érett cseresznye, dió, körtekompót, kandírozott narancshéj. A savak már lekerekedtek, nem ficánkolnak, de összetettségük tagadhatatlan. Hosszú lecsengés, a diós íz percekig a szánkban marad. Hihetetlen finom, és korához képest is szuper állapotban van. Ne tartogassuk, ez a bor most van a csúcson, és simán megérdemel (88/100) pontot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4814863178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása