Sokbor

Blog sok borról

Liszkay Cuvée Barrique 2013

2020. március 01. 20:54 - varga.daniel.sokbor

"Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon."

- Krúdy Gyula

Nem gondoltam volna, hogy az egyik legjobb magyar bordói cuvéet a Balaton partjáról fogom kóstolni. Mert sok helyen olvastam már, hogy a "nagy vörösek" kora leáldozóban van. És tény, hogy a '90-es éves Villány- és barriqueőrülete soha nem tér vissza, azt azért mégsem mondanám, hogy nem fogy a nagy vörös. Gere és Bock borok sosem ragadnak be, a Villányi Franc is nagy sikernek örvend, és az utóbbi pár forró évjáratból is biztos készülnek majd szép megavörösek. Sőt, ha Magyarország melegedése az eddigieknek megfelelően folytatódik, akkor nem árt a jövőben egyre több nagy magyar vörössel számolni. Nem mintha ez baj lenne. A bordói fajtákra épülő, sűrű, hordós vörösborok nagyon jók tudnak lenni, ha jók. És Michael Liszkay '13-as cuvéeje bizony jó.

20191231_170505.jpgLetisztult, elegáns címke, gyönyörű, mély szín, barnulás sehol

Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Merlot a Balaton északi partjáról, hosszú barrique érleléssel. A bor koncepciója kicsit ellentmondásos: a címke kiemeli a Pangyéri Szűz dűlőt, sőt, annak igen kiváló 385-ös terroir-értékelését, de maga a bor komoly barriqueolást kapott, és a terroirjelleg nem nagyon érződik ki belőle. Sőt, szerintem a terroir-kifejezés és a barrique két egymással ellentétes dolog, azok nagyon nehezen férnek meg egymás mellett. Ezen bor esetében a barrique nyert -  de a lehető legjobb értelemben. Úgy fűszerezi a bort, hogy a hordó tölgyes, vaníliás ízvilága mellett még ennyi idősen is sok-sok pirosbogyós gyümölcs robban ki a pohárból, mind ízben, mind illatban. Szeder, feketeribizli, túlérett cseresznye, meggybefőtt, és persze étcsokoládé, kávé, füst és édesfűszerek: szegfűszeg, csillagánizs. Nagyon szép bor, ami most van csúcson, és mindent megad, amit egy "nagy magyar vöröstől" elvárhatunk: nagy test, komoly savak, intelligens (de nem visszafogott) hordóhasználat, szép gyümölcsök, jó ihatóság. És mindezt úgy, hogy a sok nagy név drága vörös cuvée-inél egy nagyságrenddel olcsóbb- mindössze 2000 Forint! Óriási Best Buy, a műfaj kedvelőinek ajánlott betárazni belőle. (87/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6415402384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása