Sokbor

Blog sok borról

Stéphane Ogier La Rosine Syrah 2015

2019. november 08. 13:41 - varga.daniel.sokbor

"Bor, ma téged megrabollak,
Mellem érted döng s tüzel,
Bor, téged vasárnapollak.

Bor, ó égjünk, égjünk együtt el!"

- József Attila

Ennek a bornak a felfedezése nem az én érdemem. Mindenek előtt Tar Ferencé, aki beválogatta a finewines.hu és a Carpe Diem borbár kínálatába. Aztán a Művalkeszek is az egekbe dicsérték az azóta megszűnt Gault&Millaus blogukon. Egy nap aztán betévedtem a minőségi borok mekkájába, a Carpe Diembe, és én is megkóstoltam. És az a helyzet, hogy ez a bor olyan jó, hogy nekem is muszáj megírnom.

p90328-184824.jpgA bor már megjelenésében is hihetetlenül sűrű, szinte nincs is széle

100% Syrah, 1988-as telepítésű ültetvényről. A fürtök kb. 70%-át bogyózzák, a többit kocsánnyal együtt erjesztik. Csömöszölés helyett visszakeringető szivattyút alkalmaznak. A bor egy évet érik új és használt francia tölgyben, majd szűrés után palackozzák. A szőlő a Rhône völgyének északi részéből származik, de Cotes du Rhône megjelölés helyett csak Collines Rhodaniennes (rhône-i dombok) IGP megjelölést kapott. Nem mintha ez sokat számítana, mert ez a bor magáért beszél.

Színe mélybordó, átlátszatlan, szinte nincs is széle. A palackot a kóstolás előtt két nappal bontották, szerintem ez a szellőzés a bornak csak előnyére vált. Illatának a gerincét szárított piros bogyós gyümölcsök (meggy, vörösáfonya és csipkebogyó) adják, mellettük friss som, frissen tört fekete- és fehérbors, dohány, avar, cassis és feketeföld kényezteti szaglószervünket. A korty közepesen vastag, de hihetetlen sűrű szövésű, felülete sima mint egy mesterien csiszolt márványlap. A kortyot a savak tökéletesen támasztják, a tanninok pedig elegánsan keretezik, még ha szárítanak is egy kicsit. Ez érthető: a bor életciklusának elején jár még. Ízének gerincét cassis adja, melyet aszalt szilva, kakaópor, tiramisù egy csipet bors és édesfűszerek garmadája díszít. Lecsengése hosszú, kakaós, pörkölt kávébabos jegyekkel. Hihetetlen, komplex élmény, elérhető áron, csak ajánlani tudom. (92/100)

A Carpe Diem borbárnak pedig köszönöm, hogy néha napján poharazzák ezt a bort. Ha ők nincsenek, ez az élmény nekem is kimarad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5614726207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása