Sokbor

Blog sok borról

Szuper Tescos vörös - Tesco Finest Bodegas Catena Malbec 2016

2019. február 13. 12:48 - varga.daniel.sokbor

"Ezüstös lesz majd nagy szivetek, 
Bárha a győzők ti maradtok, 
Zászlótok is ezüstté őszül 
S egyszer győzni is elfáradtok."

- József Attila

Szinte minden 20. században felemelkedett borvidék a "Nagy Vörös" boraira alapozta a sikerét. Valahol érthető a dolog: ha nem is tudsz olyan kifinomult borokat csinálni, mint Bordeaux, legalább a kraft legyen meg bennük. Az egyik ilyen régió Argentína Mendozaja, mely az egyik háttérbe szorult Bordeaux-i kékszőlőt vitte sikerre: a Malbecet. A fajta Délnyugat-Franciaországban őshonos, de Argentínában találta meg új hazáját. A két ország a világ Malbec-termelésének közel háromnegyedét teszi ki. A fajta elterjedését sokáig gátolta érzékenysége, de az új klónok és a modern szőlészeti technológiáknak köszönhetően ma már nincs sok gond a termesztésével. 2016 nehéz évjárat volt, de ennek ellenére is szép bort alkottak a Bodegas Catenanál, amit aztán a Tesco borbeszerzői ügyesen beválogattak sajátmárkás borszortimentükbe.

img_20190211_205019.jpgEgyszerű, letisztult címke

A bor színe sötét bíbor, már-már feketébe hajlik. Illata kicsit technokolos, mellette a tölgyfahordó dominál, némi kakaóval és ibolyaillattal díszítve. Szájban viszont igazán megkapó: tömény, sűrű bor, kissé szemcsés, kellemes, mégis sok tanninnal, nagy testtel, hozzájuk képest meglepően alacsony savval, és moderált alkoholszinttel. Aszalt szilvás, étcsokoládés ízű, a tannin a korty végén szinte már eltűnik, lecsengése hosszú, kakaós, kissé fanyar. A legjobb hasonlat talán az, hogy olyan, mintha folyékony csokoládétortát inna az ember. A bor a kevés sav és a sok, mégsem zavaró tannin miatt úgy tud "nagybor" lenni, hogy sem a sav- sem a tanninérzékeny borkedvelőket nem riasztja el. Nem csoda hogy nagy népszerűségnek örvend az Argentín Malbec, ha nálunk nem is, Nyugaton mindenképpen. Ez a bor pedig egy jó példája a fajtának és a stílusnak, és 2000 Ft-ért bármelyik Tesco polcról levehető. Ha viszont igazságot akarunk tenni fölötte, az illat hibája miatt csak (83/100) pontot érdemel. Ennek ellenére a fajtával ismerkedőknek erősen ajánlott!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr9014621450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása