Sokbor

Blog sok borról

Sillertörténet - Pósta Siller 2017

2019. március 10. 19:34 - varga.daniel.sokbor

"Borral a gazda tölti a kelyhed,
tiszta öröm, bár szülte verejték,
ünnepi áldást vár,
aki benned hisz,
s neki féltett kincs e fizetség."

- Kis Pál István

Szekszárd a borászok közti együttműködés mintapéldája. Az együttműködésnek megannyi látható, és még több általunk, laikusok által nem látható foganatja van. A Grand és Etalon vörösborok, a szekszárdi palack, az egységes bikavér-stílus, a kadarka felemelése mind a borvidéki összefogás érdeme, de a legelső közös projekt még ezeknél is korábban indult -  ez volt a Fuxli. Nem olyan régi történet ez, hogy mostanra feledésbe merüljön: Heimannék a sillerüket sokáig Fuchsli néven adták ki, így tisztelegve a sváb hagyományok előtt. Aztán egyszer csak jött az ötlet: miért ne csinálhatnának közösen sillert? Nem igényel komoly technológiai befektetést, Szekszárdon hagyománya is van, szerethető és olcsó - tökéletes közösségi bor. Így aztán 2011-ben beindult a közös sillerezés, de ezt a történetet a Bortársaság már megírta. Aztán mostanra lejjebb hagyott a lelkesedés.  Szekszárd is túlnőtt a bortípuson, a sillerborok elől a rozék elszívják az levegőt, és a közösség is talált már ennél sokkal fontosabb projekteket magának. A kategória persze nem szűnt meg, és sokan adtak ki '17-ben is Fuxlit, de a Pósta Borház már nincs köztük. Az ő sillerük címkéjén csak a szokásos szőlőszem, és egyszerűen csak a 'Siller' felirat szerepel. De ne sirassuk a rókabort! A brand hanyatlik, de a minőség jobb mint valaha, részben a sok évnyi tapasztalatnak, részben a kivételesen jó évjáratnak köszönhetően.

img_20190215_225658.jpg

Gyönyörű piros szín, mintha egy rubin nyakék vált volna cseppfolyóssá a poharamban. Friss illatát földieper uralja, de a kadarka némi fűszerességet is belecsempész oregánó és bazsalikom formájában. Friss, élénk, strukturált sav, eper és málna játszik a nyelvünkön. Karcsú test, letisztult, elegáns struktúra, lecsengésében egy csöpp tanninnal és kesernyével. A pince vörösboraira annyira jellemző kifinomultság eszenciáját ez a bor is magában rejti. Hihetetlenül élvezetes, az est vörösborai elől is ellopta a showt. Kiváló siller, 1700 Ft-os áron Best Buy, nagyon ajánlott. (86/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314632920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása