Sokbor

Blog sok borról

Debreceni Bor- & Jazznapok - villámösszefoglaló

2019. augusztus 08. 10:44 - varga.daniel.sokbor

“True eloquence consists in saying all that should be said, and that only.”

- Francois de La Rochefoucauld

A hétvégén a Debreceni Bor- & Jazznapokon jártam. Rengeteg finom bort kóstoltam, de ilyenkor az ember nem tudja az összes élményét megörökíteni, így most tényleg csak pár igazán különleges, emlékezetes bort szeretnék kiemelni, és nagyon röviden bemutatni.

dscn7201.jpg

Somló Kincse Kézműves Kispince Kéknyelű 2017

Az "úri szőlő" anno nem csak a Badacsonyban volt telepítve, hanem mindenütt, ahol urak voltak - többek közt a Somlón is. A Somló Kincse Kispince pedig kifejezetten a régi somlói fajták feltámasztását tűzte ki céljául, így készülhetett el ez a csodálatos bor -  derítetlenül, szűretlenül, saját élesztővel zempléni tölgyben erjesztve. És az eredmény is hibátlan. A Kéknyelű kecses teste, elegáns, élvezetes savai és hosszú, gyümölcsös lecsengése felülkerekedett a markáns somlói terroiron, meg nem mondanám, hogy nem badacsonyi. De öröm inni, és profi, nagy borászatokat megszégyenítő, hihetetlen eleganciával rendelkezik. Kis tétel, ha akárhol látjuk, csapjunk le rá.

dscn7197.jpg

Kecze & Hady Kézműves Pince ZsomBor 2015

Cabernet Sauvignon (50%) és Cabernet Franc (50%) cuvée. Ugyan mit tudna egy kis csopaki pince mutatni ebben a stílusban, amit a nagy villányi, szekszárdi és egri pincék nem? Spontán erjesztés? Hisz azzal már sokan próbálkoztak sikerrel. Minőségi, mégsem túlzó hordóhasználat? Szerencsére ezzel is egyre több helyen (de egyelőre főleg Szekszárdon) találkozhatunk. De van ebben a borban valami egészen egyedülálló: ez a bor színlé. Kecze Zoltán ugyanis nem csak végletekig természetes borászatot vezet, hanem prést sem használ. Az eredmény? Egy egyedülállóan selymes, hihetetlenül jól iható, elegáns, szemcsés, mégsem szárító tanninnal operáló vörösbor. Kakaópor, cseresznyelekvár, sült paprika és pörkölt tölgyfa táncolnak ízlelőbimbóinkon. A bor savai kellemesen lekerekedtek, lecsengése hosszú és minden egyes perce élvezet. Talán nincs benne annyi kraft mint egy top vörös cuvéeben, de ez a bor hihetetlen finom, nagyon könnyű inni és mégis tartalmas. Circa 5000 forintos ára sem túlzó, sőt, kifejezetten megéri. A bor pedig csúcsközeli állapotban van. Csak annyit mondhatok: vegyük, igyuk.

dscn7203.jpg

Gere Tamás & Zsolt Aureus Cuvée 2009

Nagy vörösökkel is sokan próbáltak lenyűgözni, de legjobban Gere Tamás & Zsolt pincészetének sikerült. Az Aureus összetétele 40% Cabernet Franc, 40% Merlot és 20% Cabernet Sauvignon. Irányított erjesztés, hordóválogatás, majd másfél év érlelés 500 literes zempléni tölgyfahordókban. Hihetetlen mély bordó szín, melyben barnulásnak nyoma sincs. Illata érett, gyönyörű, tömény cseresznye, cassis, kakaó, pörkölt tölgyfa és tercier jegyek. A korty vastag, szaftos, hosszú lecsengéssel, szemcsés, enyhén szárító de elegáns tanninnal, kerek, csodás savakkal. Ízében somlekvár, Lindt étcsokoládé, sült mogyoró és élelt, füstölt sonka jelenik meg. Nem véletlenül ez a pince csúcsbora, mindent tud, ami miatt a nagy villányi vörösöket szeretjük, és semmit, ami miatt nem.

dscn7195.jpg

Holdvölgy Eloquence Tokaji Szamorodni 2008

A fantázianév jelentése: ékesszólás. A bejegyzéshez tartozó idézetet is ennek a bornak a címkéjéről vettem kölcsön. A Holdvölgy borok kiváló minőségük mellett kifinomult brandjükről is híresek, ezt a bort is a cég brand managere mutatta be nekem. Igen, ez egy szamorodni, méghozzá 11 éves, és még csak most kezdi elérni csúcsát. Aszúkat megszégyenítő test, komplexitás és aromák. Szaftos savak, elegáns, nem túlzó botritisz, sok-sok aszalt gyümölcs, hosszú lecsengés, végtelen élvezet. Wow! Ezt az élményt tényleg nehéz leírni.

dscn7194.jpg

Gróf Degenfeld 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

Ahogy a Nissan GT-R a megtestesült sebesség, úgy ez a bor a megtestesült elegancia. A végtelen édességgel a sziporkázó, összetett, élénk savak lejtenek táncot szánkban, méz, kandírozott narancs és aszalt barack kíséretében. Legalábbis ezek azok az ízjegyek, melyeket elcsíptem. A korty lefolyása ugyanis percekben mérhető, és az élmény folyamatosan változik, kortyról kortyra, pillanatról pillanatra. Egy dolog csak az örök: az elegancia, melyet, ez a hihetetlenül fiatal Aszú büszkén mondhat védjegyének, és mely tulajdonsága - gyanítom - sok évtizeden át megmarad. Persze nem kell ezt a bort érlelni, most is hihetetlenül élvezetes. De ha mégis úgy alakulna, valószínűleg abból sem lesz gond. Éljen Tokaj, éljen Gróf Degenfeld, éljen az Aszú! Ez a bor egy csoda.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6314995706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása