Sokbor

Blog sok borról

Babits Tokaj kóstoló

2018. április 22. 10:12 - varga.daniel.sokbor

Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem a tokaji Babits Pincészet kóstolóján. A pincészet Szegin és Tolcsván található, külön érdekesség, hogy tolcsvai pincéjük a borvidék legmélyebbike. és 2002-ben a világörökség részévé nyilvánították. 16 hektáron gazdálkodnak, több tokaji település határában, csúcsterületük az andezites barna erdőtalajú Poklos dűlő, mely az azt érő komoly hőmennyiségről kapta nevét. Jelenleg csak Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajtákkal foglalkoznak. A boraik nagyobbik része édes bor, az egyszerű édes cuvéetől a díjnyertes 6 puttonyos aszúválogatáson át a muzeális borokig mindenük van. Lássuk hát boraikat!

szaraz.png

A száraz borok

Halfarka Sárgamuskotály 2017

Reduktív technológiával készült, Sauvignon Blanc fajélesztővel iskolázott muskotály. Én vakon biztosan Irsainak hittem volna, a tipikus illat, a semleges, kicsit savanykás íz, az egyszerű savak, minden erre utalt volna. Élvezhető, de nem összetett. Ha valami, akkor ez fröccsbor. (80/100)

Birtok Furmint 2016

Viaszos-mézes illat, ami átvált szárított rózsába és füstbe, majd kiürül. A bor botrytist nem látott, ezt meg nem mondtam volna. Olajos a szájban, zöldalmás, savanykás, kesernyés íz, a kesernye megmarad a közepesen hosszú lecsengés során végig. Disszonanciát érzek az illat és íz közt, főleg előbbit nem értem, hogy sikerült elérni. Mindenesetre ez nem akadályozta meg a bort abban, hogy 2017-ben borkiválósággá válasszák. (81/100)

Poklos Furmint 2016

Itt is botrytises illat. Itt sem került aszúszem a borba. Zöldalmás, ásványos íz, szép, ropogós, strukturált savak, közepes lecsengés, melyben az ásványosság én menta aroma érezhető. Szép, egyensúlyos bor, bár az illat és íz közt itt sem találom a kapcsolatot. Szintén borkiválóság. (84/100)

Premium Selection Poklos Furmint "1" 2015

A Poklos dűlő termése, battonageolt, tölgyfahordós bor. Itt már voltak aszúszemek felhasználva. Becsapós a név, hisz ez tulajdonképpen egy száraz szamorodni. Jellegzetes szamorodnis illat, banános, konyakos íz, szép, letisztult, jól csúszik, közepes lecsengés, csak valahogy a bor egy kicsit egyszerű. (84/100)

edes.png

Az édes borok

Érdekházasság Cuvée 2016

60% Hárslevelű, 40% Sárgamuskotály, 67g maradékcukor. Tejeskávés, karamelles, kellemes illat. Olajos korty, mely félédes felütéssel indul, majd átfordul sósba, a korty végén már nem is érezni a cukrot, annyira elnyomja ez a sós, ásványos íz. Érdekes, mert ezen felül más nem nagyon van a borban. Kalandvágyóknak mindenképp ajánlom, egy egyszerű, jó édes bort keresőknek nem annyira. (82/100)

Késői Szüretelésű Furmint 2016

 Illatban az éretlen banán és vajas aromák törnek előre, de az összkép itt is szamorodnis. Olajos korty, tejes, banános jelleg, de valahogy üresnek érződik, nem tartja össze semmi a kortyot. A savak nem karcolnak, de savanykásak. Közepes lecsengés, de összességében ez is egy egyszerű édes bor. (82/100)

aszu.png

Az aszúk

6 Puttonyos Aszú Birtok 2013

100% Hárslevelű, 156g maradékcukor, 7,4g sav. Botrytises illat, némi akáccal színesítve, de nincs meg az a kirobbanó illat, amit egy aszútól várnál. Ízben citrom, narancs, méz, és valami zamatos gyümölcsösség. A savak meglepően egysíkúak, még ha érezhetően nincs belőlük kevés. Jó, aszú, bár kevesebb puttonyszámúnak gondoltam volna. Pár év érés még sokat szépíthet rajta. (85/100)

6 Puttonyos Aszú Premium Selection 2013

Furmint és Hárslevelű. Botrytises, gyümölcsös illat, ami nem illan el egykönnyen. Kirobbanóan gyümölcsös, finom, kandírozott citrom és narancs, illetve mazsola van ízében, hosszú a lecsengése. Lekerekedett, besimult savak, melyek sajnos itt sem túl összetettek. Az új stílusú tokaji aszúk mintapéldája. (89/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr9713850772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása