Sokbor

Blog sok borról

Egri Borvár - Tóth Ferenc Pincészete a Borhálóban

2018. október 26. 09:59 - varga.daniel.sokbor

"A borivás a szerelem legközelebbi rokona."

- Cserna-Szabó András

Amióta Debrecenben élek, kóstolási lehetőségeim jelentősen beszűkültek. Ennek a kellemes mellékhatása az, hogy olyan kóstolókra is eljutok, ahova amúgy nem mennék el. Legújabb ilyen élményem a Borháló Józsa által szervezett kóstoló volt, melyre az egri Tóth Ferenc Pincészetét hívták meg.

A pincészet

A pincészet alapját képező feldolgozópincét Tóth Ferenc 1983-ban vette meg. Komolyabb szőlőterület vásárlások a 2000-es évek elején történtek. Mára 28 ha-on dolgozik a pincészet, ennek 60%-a kék-, 40%-a fehérszőlő. A 2000-es évek végén kóstolópincét vásároltak a Szépasszonyvölgyben, majd egy feldolgozópincét építtettek, melyet nemrég fejeztek be.  Csak saját termelésű szőlővel dolgoznak, évi ~150000 L bort előállítva, melyből ~110000 üveg kerül lepalackozásra, a többit PET palackban értékesítik. Boraik ~10%-a kerül exportra, mely főleg a szomszédos országokba irányul. A pince a kezdetektől fogva mind a mai napig 100%-ig családi tulajdonban van.

A borok

p81019-210747.jpgA (majdnem teljes) borsor

Tóth Ferenc Vörös Gyöngyözőbor 2016

Kadarka siller hozzáadott széndioxiddal palackozva. Meglepő módon visszafogott illatában a hordó fűszerei (vanília, fahéj) kerülnek előtérbe. Alig észrevehető buborékok, mégis jó szolgálatot tesz a szénsav, mert a bor savai nagyon visszafogottak. Íze meggyes, joghurtos, a korty végén hangsúlyosabban megjelenő hordós jegyekkel. (82/100)

Tóth Ferenc Kadarka Siller 2017

Reduktív Kadarka siller '17-ből. Világos vörös szín. Más ezt simán kiadná Kadarka vörösbornak, persze nincs a sillerrel sem baj, sőt. Illata eleinte visszafogott, citromhéjat és oregánót vélek felfedezni benne, majd idővel élénk málnaillat alakul ki. A korty jól csúszik, savai fiatalosak, de nem harsányak, ízében a ribizli játssza a főszerepet. Rövid lecsengés egy kevés tanninnal. Még messze vannak az ünnepek, de tessék csak felírni, a karácsonyi halászléhez ez lesz a tuti párosítás! (84/100)

Tóth Ferenc Pentaton Cuvée NV

Borháló exkluzív magnum palack. Pentaton, utalva arra, hogy a bor öt fajta házasítása: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kadarka és Kékfrankos '15-ből és '16-ból. Bordó szín barnába hajló széllel. Szilvalekváros, barrique-os illat. Ízében a markáns hordós jegyek dominálnak egy kevés gyümölcslekvárral kiegészítve, savszerkezete egyszerű, tanninja kevés, de szárít. Lecsengése hordóhangsúlyos és rövid. (81/100)

Tóth Ferenc Kékfrankos 2013

Kiváló évjárat, az alapanyag 7 hónapot töltött ászokhordóban. Bordó szín, vaníliás, almahéjas, meggyes illat. Meggyes, gyümölcsös íz, kerek, egyszerű savszerkezet, visszafogott vaníliás dísz, ami a finisben jobban kifejezi magát. Jól iható, de az öt év érződik rajta. (83/100)

Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015

Kékfrankos (30%), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot és Kadarka alkotja ezt a tipikus Bikavért. 6 hónap hordós érlelést kaptak az összetevők, majd maga a házasítás is ászokban pihent még fél évig. Gyümölcsillat, meggylekvár, egy kis hordóillat is megjelenik a háttérben. Meggyes, meggyjoghurtos íz, friss, gyümölcsös, fanyar savak, a háttérben hordóvanília húzódik meg, mely csak a lecsengésben kerül előtérbe. Finom, gördülékeny Bikavér. (85/100)

Tóth Ferenc Cabernet Sauvignon 2014

Sötét bordó szín. Szedres, szilvás, vaníliás illat. Szilvalekváros, hordóvaníliás íz, fanyar savak, a tannin érdes. Lecsengése hordós jegyekkel díszített, egy csöppnyi kesernyével. 2014 hírhedten nehéz évjáratából meglepően szép Cabernet. (83/100)

Tóth Ferenc Várvédő Cuvée 2013

A pince csúcsbora. 70% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, két évig másodtöltésű barriqueban érlelve. Sötét bordó szín. Tömény illat: szeder, málnalekvár, hordóvanília. A korty íves, gördülékeny, szerethető. Meggylekváros, gyümölcsös íz, melyet a hordós jegyek szépen díszítenek. Savai frissek, de már kezdenek lekerekedni, a tannin strukturált, kezd kisimulni. Lecsengése hosszú, a hordós jegyek játsszák benne a főszerepet. (87/100)

Tóth Ferenc Édes Lányom 2017

Félédes reduktív Leányka. Szalmasárga szín. Mustos, szőlős illat. Félédes ízérzet, mustos, szőlős íz, rövid lecsengés. Korrekt félédes bor. (82/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr8214311563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása