Idén én is kijutottam a Winelovers Kékfrankos Április nagykóstolójára. Sok érdekes bort kóstoltam, most viszont csak azokról írnék le pár gondolatot, melyek megragadták a figyelmem. Pontozásnak nem láttam, és még mindig nem látom értelmét, nem tudtam annyira belemerülni a borok elemzésébe, hogy egy reális pontot adjak nekik. Jöjjön hát pár bor, és hozzájuk tartozó gondolat, a teljesség igénye nélkül:
Dr Dula Bence - Eger
Gőzmalmos Kékfrankos 2009
Sokrétű, érett, földes, meggybefőttes illat hordófűszerekkel. Likőrös, érett, meggyes íz, pici ásványosság, illetve fűszerek díszítik, főleg fahéj. A savak gyönyörűen belesimulnak, a tannin is kerek, bár szárít. De ez a legnagyobb baja a bornak, amúgy egy nagyon szép, érett Kékfrankos.
Gőzmalmos Kékfrankos 2006
Étcsokoládé, szivar, avar az illatban, gyönyörűen érett. Kerek, érett, hosszú korty, cseresznyebefőtt és étcsokoládé vaníliával díszítve. Hosszú lecsengés, érett, kerek savak és tanninok, egy csúcsévjárat gyönyörűen elkészített bora.
Egly Márk - Balaton-felvidék
Arridens Cuvée 2015
60% Zweigelt - 40% Kékfrankos. Sütőtök, cseresznye és méz illat, amit a terroirjegyek dominálnak. Ízében is a terroir uralkodik, cseresznyével és hordófűszerekkel díszítve. A sav és tannin még fiatal, de szépen elkészített bor, nagy potenciállal.
Kékfrankos 2015
Mézes, sütőtökös illat, megint a terroir uralja. A szerkezete könnyed, meggyes íz, szép savak, hosszú lecsengés, de főleg a tanninokon érződik, hogy még nagyon fiatal.
H^2 Pince - Mátra
Fehér Kékfrankos 2016
Egészfürtös préselésű Kékfrankos. Fűszeres illat, ropogós, friss, szép savak, citromos, almás íz, közepes lecsengés, finom, érdekes fehérbor.
Kékfrankos 2016
Fűszeres illat terroirjegyekkel díszítve. Könnyed, fanyar, gyümölcsös íz, főleg meggyel és ribizlivel. Finom, de nem túl összetett korty. Tannin és sav még fiatal, de nem kell már sokat érnie. Közepes lecsengés, melyben az ásványosság is megjelenik.
Kékfrankos 2015
Füstös, kovaköves illat, sok fűszerrel. Az előzőnél sokkal érettebb, mint kiderült, ugyanakkor palackozták a kettőt, bizony kell az a plusz egy év a hordóban. Szaftos, harapható friss gyümölccsel, főleg eper és málna, egy kis tejeskávéval díszítve. A savak szépek, a tannin pici szárít. Szép!
René's Wine Heaven - Mátra
Kékfrankos 2015
Hordófűszeres, avaros illat, kis cseresznyével megbolondítva. Íze étcsokoládés, friss cseresznyés, szép, szaftos, a savak és tanninok fiatalosak, de szépen alátámasztják a kortyot. Pár év múlva lesz igazán szép, de már most élvezhető.
Kékfrankos Siller 2017
Málnás, zöldfűszeres illat. Édeskés (mivel félszáraz), málnás íz, kis étcsokoládéval díszítve. Szép, fiatalon is kerek sav, épp csak annyi tannin, ami megtartja a kortyot a hátán. Jól csúszik, egyik legjobb siller, amit valaha kóstoltam.
Hegyi-Kaló Pince - Eger
Kékfrankos 2015
Kirobbanó, bogyósgyümölcsös illat, kis rózsával díszítve. Letisztult, kerek korty, tele gyümölccsel: meggy, alma, cseresznye, és egy érintésnyi étcsokoládé díszíti. Kiváló, élmentes, mind a sav, mind a tannin tökéletesen belesimul. Egy kiváló Kékfrankos, mintapélda!
Örökségül Cuvée 2011
80% Kékfrankos - 20% Turán. Bodzás illat, majd szegfűszeg, kapor, meggybefőtt kerül előtérbe. Persze az illatintenzitás itt sem visszafogott. Gyönyörűen csiszolt, sima korty, a tannin egy csöppet szárít. Szaftos, meggybefőttes íz, túlérett cseresznyével, csak úgy harapni lehet. Közepes-hosszú lecsengés. Kiváló!
Vörös Házasítás 2009
70% Kékfrankos - 15% Turán - 15% Medina. Kovászos uborkás felütés, de ez hamar elillan, és földes, füstös aromák kerülnek előtérbe, egy idő után pedig kezd kifejezetten skót whisky illata lenni. Friss meggylé érzetét kelti, a savak itt is kerekek, bár a tannin a kelleténél jobban szárít. Közepes lecsengés. Finom, de már éppen túljutott a csúcsán.
Garger Pincészet - Sopron
Kékfrankos Válogatás 2015
Puskaporos, palás terroirra jellemző illat - Weninger borokat juttat eszembe. Idővel átvált szilvás, szilvalekváros illatba, melyet egy kis méhviasz díszít. Gyümölcsös, ásványos íz, sokrétű, de a terroir komolyan kifejezi magát. Komoly potenciállal bír. Szép bor.
GoBri Pince - Mátra
Kékfrankos Rozé 2017
3 óra héjon áztatás, majd hűtött erjesztés. Málnás illat, de a megszokott, műanyagos aláfestés nélkül. Ízben is kifejező, a gyümölcsök mellett nincs kellemetlen mellékíz, van ellenben íve a kortynak, sőt lecsengése is, melyet végig a gyümölcsös, főleg málna díszítenek. Szép, hibátlan rozé, így kell ezt csinálni.
Sziegl Pince - Hajós-Baja
Rozé 2017
Kékfrankos, egy kevés Zweigelttel, Kadarkával és Merlot-val díszítve. Spontán, tornyos erjesztés. Füstös, tejeskávés, málnás illat. Meggyes, ribizlis, epres íz, kicsit savanykás, egy csipetnyi tanninnal. Szép, érdekes rozé.
Kékfrankos 2015
Spontán erjesztés, 4-5-öd töltésű hordó, spontán almasavbontás, 14 hónapig érlelve. Földes, parfümös illat. Szép, selymes, jó ívű korty, meggyes, vaníliakrémes ízzel. Szépen csúszik, közepes lecsengés.
Juhász Testvérek Pincészete - Eger
Kékfrankos Grand Selection 2011
Nagy bor, melyről már korábban itt írtam. Akkor is kellett neki a levegő, most is először rossznak hittem, majd csak dekantálás után mutatta meg szépségét. Szép, csupa hordófűszer az illata, fahéjas, vaníliás, csokoládés, kis cseresznyével. Íze szilvás, étcsokoládés, túlérett cseresznyés. Szép, érett savak, sok, komoly tannin, elviselne maga mellé egy marhasültet. Szép bor, most van a csúcson.