Sokbor

Blog sok borról

Kékfrankos Április 2018

2018. április 25. 18:52 - varga.daniel.sokbor

Idén én is kijutottam a Winelovers Kékfrankos Április nagykóstolójára.  Sok érdekes bort kóstoltam, most viszont csak azokról írnék le pár gondolatot, melyek megragadták a figyelmem. Pontozásnak nem láttam, és még mindig nem látom értelmét, nem tudtam annyira belemerülni a borok elemzésébe, hogy egy reális pontot adjak nekik. Jöjjön hát pár bor, és hozzájuk tartozó gondolat, a teljesség igénye nélkül:

p80421-150658.jpg

Dr Dula Bence - Eger

Gőzmalmos Kékfrankos 2009

Sokrétű, érett, földes, meggybefőttes illat hordófűszerekkel. Likőrös, érett, meggyes íz, pici ásványosság, illetve fűszerek díszítik, főleg fahéj. A savak gyönyörűen belesimulnak, a tannin is kerek, bár szárít. De ez a legnagyobb baja a bornak, amúgy egy nagyon szép, érett Kékfrankos.

Gőzmalmos Kékfrankos 2006

Étcsokoládé, szivar, avar az illatban, gyönyörűen érett. Kerek, érett, hosszú korty, cseresznyebefőtt és étcsokoládé vaníliával díszítve. Hosszú lecsengés, érett, kerek savak és tanninok, egy csúcsévjárat gyönyörűen elkészített bora.

Egly Márk - Balaton-felvidék

Arridens Cuvée 2015

60% Zweigelt - 40% Kékfrankos. Sütőtök, cseresznye és méz illat, amit a terroirjegyek dominálnak. Ízében is a terroir uralkodik, cseresznyével és hordófűszerekkel díszítve. A sav és tannin még fiatal, de szépen elkészített bor, nagy potenciállal.

Kékfrankos 2015

Mézes, sütőtökös illat, megint a terroir uralja. A  szerkezete könnyed, meggyes íz, szép savak, hosszú lecsengés, de főleg a tanninokon érződik, hogy még nagyon fiatal.

p80421-191515.jpg

H^2 Pince - Mátra

Fehér Kékfrankos 2016

Egészfürtös préselésű Kékfrankos. Fűszeres illat, ropogós, friss, szép savak, citromos, almás íz, közepes lecsengés, finom, érdekes fehérbor.

Kékfrankos 2016

Fűszeres illat terroirjegyekkel díszítve. Könnyed, fanyar, gyümölcsös íz, főleg meggyel és ribizlivel. Finom, de nem túl összetett korty. Tannin és sav még fiatal, de nem kell már sokat érnie. Közepes lecsengés, melyben az ásványosság is megjelenik.

Kékfrankos 2015

Füstös, kovaköves illat, sok fűszerrel. Az előzőnél sokkal érettebb, mint kiderült, ugyanakkor palackozták a kettőt, bizony kell az a plusz egy év a hordóban. Szaftos, harapható friss gyümölccsel, főleg eper és málna, egy kis tejeskávéval díszítve. A savak szépek, a tannin pici szárít. Szép!

René's Wine Heaven - Mátra

Kékfrankos 2015

Hordófűszeres, avaros illat, kis cseresznyével megbolondítva. Íze étcsokoládés, friss cseresznyés, szép, szaftos, a savak és tanninok fiatalosak, de szépen alátámasztják a kortyot. Pár év múlva lesz igazán szép, de már most élvezhető.

Kékfrankos Siller 2017

Málnás, zöldfűszeres illat. Édeskés (mivel félszáraz), málnás íz, kis étcsokoládéval díszítve. Szép, fiatalon is kerek sav, épp csak annyi tannin, ami megtartja a kortyot a hátán. Jól csúszik, egyik legjobb siller, amit valaha kóstoltam.

p80421-185809.jpg

Hegyi-Kaló Pince - Eger

Kékfrankos 2015

Kirobbanó, bogyósgyümölcsös illat, kis rózsával díszítve. Letisztult, kerek korty, tele gyümölccsel: meggy, alma, cseresznye, és egy érintésnyi étcsokoládé díszíti. Kiváló, élmentes, mind a sav, mind a tannin tökéletesen belesimul. Egy kiváló Kékfrankos, mintapélda!

Örökségül Cuvée 2011

80% Kékfrankos - 20% Turán. Bodzás illat, majd szegfűszeg, kapor, meggybefőtt kerül előtérbe. Persze az illatintenzitás itt sem visszafogott. Gyönyörűen csiszolt, sima korty, a tannin egy csöppet szárít. Szaftos, meggybefőttes íz, túlérett cseresznyével, csak úgy harapni lehet. Közepes-hosszú lecsengés. Kiváló! 

Vörös Házasítás 2009

70% Kékfrankos - 15% Turán - 15% Medina. Kovászos uborkás felütés, de ez hamar elillan, és földes, füstös aromák kerülnek előtérbe, egy idő után pedig kezd kifejezetten skót whisky illata lenni. Friss meggylé érzetét kelti, a savak itt is kerekek, bár a tannin a kelleténél jobban szárít. Közepes lecsengés. Finom, de már éppen túljutott a csúcsán.

Garger Pincészet - Sopron

Kékfrankos Válogatás 2015

Puskaporos, palás terroirra jellemző illat - Weninger borokat juttat eszembe. Idővel átvált szilvás, szilvalekváros illatba, melyet egy kis méhviasz díszít. Gyümölcsös, ásványos íz, sokrétű, de a terroir komolyan kifejezi magát. Komoly potenciállal bír. Szép bor. 

GoBri Pince - Mátra

Kékfrankos Rozé 2017

3 óra héjon áztatás, majd hűtött erjesztés. Málnás illat, de a megszokott, műanyagos aláfestés nélkül. Ízben is kifejező, a gyümölcsök mellett nincs kellemetlen mellékíz, van ellenben íve a kortynak, sőt lecsengése is, melyet végig a gyümölcsös, főleg málna díszítenek. Szép, hibátlan rozé, így kell ezt csinálni.

p80421-204709.jpg

Sziegl Pince - Hajós-Baja

Rozé 2017

Kékfrankos, egy kevés Zweigelttel, Kadarkával és Merlot-val díszítve. Spontán, tornyos erjesztés. Füstös, tejeskávés, málnás illat. Meggyes, ribizlis, epres íz, kicsit savanykás, egy csipetnyi tanninnal. Szép, érdekes rozé.

Kékfrankos 2015

Spontán erjesztés, 4-5-öd töltésű hordó, spontán almasavbontás, 14 hónapig érlelve. Földes, parfümös illat. Szép, selymes, jó ívű korty, meggyes, vaníliakrémes ízzel. Szépen csúszik, közepes lecsengés.

Juhász Testvérek Pincészete - Eger

Kékfrankos Grand Selection 2011

Nagy bor, melyről már korábban itt írtam. Akkor is kellett neki a levegő, most is először rossznak hittem, majd csak dekantálás után mutatta meg szépségét. Szép, csupa hordófűszer az illata, fahéjas, vaníliás, csokoládés, kis cseresznyével. Íze szilvás, étcsokoládés, túlérett cseresznyés. Szép, érett savak, sok, komoly tannin, elviselne maga mellé egy marhasültet. Szép bor, most van a csúcson.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1613854084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása