"A bor tovább élt,
fölszállt a tévelygő ősztől
magtalanított
szőlőbe,
leereszkedett a süket présekbe,
a hordókba,
amelyek fölszívták lágy vérét,
és ott a szörnyű föld
rémülete alatt
csupaszon él tovább."- Pablo Neruda
Ha megkérdeznénk az átlag magyart, mi az, ami szicíliai, vörös és folyik, válasza valószínűleg maffiózóvér lenne. De lehet Szicília akármennyire eldugott hely, a fejlődést a consilierek sem tudták megállítani. Egy ideje ugyanis profi, minőségi bort termelő pincék jelentek meg szerte a szigeten. A helyi modern pincészetek egyik ékes példája az Etna oldalán megbúvó Tenuta delle Terre Nere. A pince neve magyarul “Birtok A Fekete Földön”. A név utal a pince elhelyezkedésére: a hegy oldalában, az egyedülálló, aktív vulkáni tevékenység által formált talajon rendezkedett be a pincészet. Borkészítési filozófiájuk alapja a maximális elegancia és az egyedi terroir bemutatása boraikon keresztül. Nekem a birtokvörösükhöz volt szerencsém, mely Nerello Mascalese és egy kis Nerello Cappuccio (őshonos helyi fajták) házasításából született. A példaképek burgundiak, a hordók franciák, a borok kiválóak. De vajon még a legegyszerűbbek is? (Bizony, minden jel arra utal.)
Letisztult címke, kiváló bor
Mélybíbor szín. Illatában szeder, feketeribizli, ánizs és kova. Ízében kakaópor, fekete cseresznye, sült szarvashús, szegfűszeg és a különleges etnai terroir állnak össze. Teste közepesnél vastagabb, gömbölyded, a kortyot a fiatalos, mégsem harsány savak elegánsan támogatják. A tannin viszont még fiatal, szárít, és a szád percekig összehúzva tartja, még akkor is, ha ezt egy kellemes, étcsokoládés íz társaságában teszi. Vakon talán egy soproni vörösnek nézném, bár egy bor sem jut eszembe, ami ezt az ízvilágot és tanninstruktúrát ötvözné. Noha ez a pince alapbora, már így is különleges élményt tud nyújtani, megkóstolása erősen ajánlott. Ha szerencsétek van, ezt a Carpe Diem borbárban meg is tehetitek. (87/100)