Sokbor

Blog sok borról

Az alaprozén túl - Juhász prémium borok

2018. szeptember 20. 10:25 - varga.daniel.sokbor

"Ittanak a hősök s egyik így pendíte: "Török vér!"
"Hagy folyjon" mondá hévvel az egri Dobó.
S folyt az azóta határ nélkül;  s a barna pogány vér
S lelke Dobónak forr lángboraidban, Eger."

- Vörösmarty Mihály

Ha valaki valaha vásárolt már bort, biztosan találkozott Juhász Roséval. Szinte minden bolt polcán megtalálható, mert közérthető, gyümölcsös, és egy pár játékos buborék is jut a palackokba. Illetve nem utolsó sorban megfizethető. Ez a teljesítmény már önmagában megsüvegelendő, de ne érjük be ennyivel: ahhoz, hogy egy pincészetet rendesen megismerjünk, jobban bele kell kóstolni a szortimentjébe. Én pedig a Budapest Borfesztiválon pontosan ezt tettem. Következzenek a Juhász Testvérek Pincészetének prémium fehér- és vörösborai!

41303802_1925174730877291_8291966777663946752_n.jpgA borsor. Az alapborokat most nem kóstoltam meg.

Olaszrizling 2017

Világos aranysárga szín. Bodza, mandula és citromhéj illatát hordófűszerek díszítik. Citrusos, golden almás íz. Élénk, kellemes savak egy csöpp, gyümölcsös fanyarsággal, szép ív, közepes test, közepesen hosszú, vaníliás lecsengés egy kevés mandulával és pár gramm maradékcukorral. Szép, közérthető Olaszrizling. (86/100)

Chardonnay 2015

Világos aranysárga szín. Hordóillat és palackérettség, de egy kis oxidáció is kidugja a fejét. Szellőztetés után az érett jegyek kerülnek előtérbe, főleg szárított gyümölcsök, füst és palackbuké. Ízében almakompót, citrom és vanília, és a barrique hordó kesernyés íze is érezteti magát. A fajtához illő test, rövid, citrusos lecsengés. (83/100)

Prémium Bikavér 2015

40% Kékfrankos, 20% Blauburger, 20% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. A közép-európai fajták ászokhordóban értek, a franciák újfahordót kaptak. Élénk, cseresznyepiros szín. Meggykompót illat hordóvaníliával díszítve. Szilvás, cseresznyés íz, egy kis vaníliával. Könnyed, lendületes, szaftos, gyümölcsös bor, szép ívvel, közepes testtel, a kortyot éppen csak alátámasztó tanninokkal.  Közepesen hosszú, gyümölcsös lecsengés. A tannin a korty végén érezhető, de ott sem zavaró. Remekül csúszik, hibátlan, élvezetes bikavér. (87/100)

Paptag Cuvée 2013

50% Kékfrankos, 50% Cabernet Sauvignon a Paptag-dűlőből.  Másfél évig barrique hordóban érett. Ez az illatán érződik is, vanília, szegfűszeg a fő illatmotívumok. Szeder és erdeigyümölcs íz, komoly tanninszerkezet, kellemesen fanyar savak, vaníliás, hosszú lecsengés. (85/100)

Gesztenyés Merlot Superior 2012

Merlot a Gesztenyés-dűlőből. Forró évjárat, tökéletesen érett alapanyag, erjedés után két év érlelés újfahordóban. Illatában először a palackérettség tűnik fel, majd a fajtajelleges illatok, cseresznye, rózsaszirmok, végül a hordófűszerek, vanília, fenyőgyanta, szegfűszeg. Az évjárat az illatában is érződik, tömény, erőteljes, és a végén már-már parfümös jelleget vesz fel. Ízét az aszalt cseresznye és a hordóvanília határozza meg. Szaftos, gyümölcsös szerkezet, íves korty, nagy test,  komoly tanninstruktúra, mely a korty végén érezhető a leginkább. Hosszú lecsengés, a barrique hordó jellegzetes aromáival. (88/100)

Cabernet Franc Grand Selection 2011

Cabernet franc hordóválogatás egy különleges évjáratból. Illatában Fűszerek és földes aromák fedezhetők fel: paprika, vanília, fahéj és szivar. Íze érett meggyre hasonlít, koncentrált, gyümölcsös. Teste Franchoz illően közepesen telt, gyönyörű, élénk savak, a gyümölcsös ízekhez még hitelesebbé tevő fanyarság, és csak úgy csúszik! A tanninok érettek, kerekek, sehol egy él. Lecsengése hosszú, meggyes és vaníliás. Ez a kifinomult, kimunkált, erőteljes de nem tolakodó stílus a áll a legjobban a fajtának, kevés borászatnak sikerül ezt az egyensúlyt megtalálnia. És persze ez nem kis részben a kivételes '11-es évjáratnak is köszönhető. Örömfranc. (90/100)

Fotózni sajnos elfelejtettem, a képet a pincészet Facebook oldaláról vettem kölcsön. Külön köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr2514236127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása