""No, hogy még szebb legyen," felelt a kapitány,
"Lássunk, embereim, az áldomás után;
Papok pincéjéből van jó borunk elég,
Nézzük meg a kancsók mélységes fenekét!""- Petőfi Sándor - János Vitéz
Még a Rozálián futottam bele ebbe a borba, akkor nagyon tetszett, Viktor pedig volt olyan kedves és előre szólt, hogy a bor időszakos akció keretében a Lidlben lesz elérhető. Mihelyst megláttam a polcokon, vettem is egy üveggel. De egy ideig csak nem akart kinyílni. Egy ebéd mellé aztán kibontottam. "Telitalálat!" - gondoltam, és gondolom most is.
Egyszerű, fiatalos, kellemes címke. A bor szinte átlátszó.
Na de milyen a bor? Színe majdnem átlátszó. Illata parfümös, virágos, de idővel átvált banános, ananászos aromákra. Közepes intenzitású, gyümölcsös, íves korty, friss, élénk savakkal. Alma, citrusok és éretlen őszibarack töltik meg a szájüreget. Lecsengése közepesen hosszú, almás, és az alkoholédesség is itt jelenik meg benne. (85/100)
Currys csirkével csodás - a gyümölcsök és az enyhe alkoholédesség kitűnően illenek a fűszerekhez
Önmagában fogyasztva a magas alkohol miatt egy kis nyitottságot igényel (akarva akaratlanul a Bussay Pinot Gris 2015 jut eszembe róla), de épp ekkor készítettem vajas csirkecurryt - a bor trópusi gyümölcsös aromái, édeskés íze hihetetlen jól illenek az édeskés, egzotikus fűszerezésű ételhez, a friss savak pedig szépen ellensúlyozzák az étel vajas, zsíros állagát. Nem mindig találom el a bor-étel párosításokat, de nyugodt szívvel állíthatom: vajas csirkecurry + Várszegi Chardonnay '17 = telitalálat.