Sokbor

Blog sok borról

Szepsy István és ifj. Szepsy István - a magyar világszínvonal

2018. november 19. 08:41 - varga.daniel.sokbor

For the English version of this post, please click here.

"És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"

- Kölcsey Ferenc

A magyar bor Magyarországon világhírű. Ez nekünk, borfogyasztóknak jó, hisz nyugati társainknál sokkal jobb ár-érték arányú borokat tudunk vásárolni. A borászoknak rossz, kiadásaik nyugati társaikéval vetekszenek, miközben a bevételük csak töredéke a nagy borászatokénak.

Mit lehetne tenni azért, hogy a magyar bor világhírű legyen? Egyfelől ki kellene tömni végtelen pénzzel azokat, akikre hallgatnak a borvilágban. Ez részben elkezdődött már, több nyugati kampány is indult a magyar borok népszerűsítésére (bár lehet nem ártana némi hangsúlyt Amerikán kívül a feltörekvő távol-keleti piacokra is helyezni). Másfelől sok jó bort kell csinálni, hogy legyen mit megmutatni és eladni. Ez utóbbiban még van hova fejlődnünk. Noha nagyban dolgozunk rajta (ez a blog is a jó magyar borokat hívatott bemutatni, nem?), kevesen értek el olyan szintre, amire nyugodtan mondhatjuk: csak kiváló bort készítenek. 

p80804-110941.jpgA Szent Tamás tetején. Ez a hely tényleg világszínvonalat képvisel.

A Szepsy család Mádon pontosan ezt teszi. Azaz mégsem. Az ő boraik ugyanis nem kiválóak, hanem itthon szinte egyedülállóan tényleges világszínvonalat képviselnek, kivételek, megingások nélkül. Idén augusztusban, volt olyan szerencsém, hogy a baráti társaságommal ellátogattunk hozzájuk. A Szepsy István által vezetett Szepsy Pincészetet, illetve fia, ifj. Szepsy István által menedzselt Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet is meglátogattuk, közben pedig egy remek ebédet is elköltöttünk a szintén Szepsy családhoz tartozó Első Mádi Borházban.

p80804-151921.jpgEbédünk. Bátran mondhatjuk, hogy Mád a Tokaji borvidék kulináris központja.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Vezetője Ifj. Szepsy István. A pincészet célja a száraz Furmint és Tokaj világmárkává emelése. 2009-ben alapították a pincészetet, mostanra 26 mádi dűlőről szüretelnek. A pincészet a legmodernebb borászati technológiákat alkalmazza, elsősorban száraz Furmintot készítenek (ez tükrözi a legjobban a különleges helyi terroirt), de különleges években készül Szamorodni és Aszú is.

ifjszepsy.jpgIfj. Szepsy István és a Szent Tamás Pincészet szortimentje. Csodás fehérborok.

Dry by Tokaj 2014

Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály cuvée. Világos, zöldessárga szín. Visszafogott illat, ásványokkal és virágos, bodzás jegyekkel. Citrusos, ásványos íz. Szép savak, még ha nem is túl bonyolultak. Rövid, ásványos lecsengés. Egy nehéz évjáratból ez bizony szép munka. (85/100)

Mád Furmint 2016

Világossárga megjelenés. Gyümölcsös, citrusos illat kis ásványos fűszerrel. Reduktív, citrusos íz, íves, kellemes korty. A savak szépen alátámasztják a bort. Közepes lecsengés ásványokkal. (86/100)

Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2015

Szalmasárga szín. Friss illat, egy cseppnyi füsttel. Könnyed, letisztult korty, zöldalma és egy kis ásvány kíséretében. Dinamikus, könnyed, mégsem egysíkú savak. Rövid lecsengés. (88/100)

Dongó Furmint 2015

Világos, szalmasárga szín. Füstös, ásványos illat. Citrusos, meszes, ásványos korty. A dinamikus, összetett savak szép keretet adnak a bornak. A lecsengés hosszú, ásványos, mégis könnyed. Ez igen! (90/100)

Percze Furmint 2015

Szalmasárga szín. Visszafogott, ásványos illat. Meszes, köves, szaftos korty. Élettel teli, de egyszerűbb vonalvezetésű savak. Rövid, ásványos lecsengés. Könnyed, feszes Furmint. (87/100)

Kővágó Furmint 2014

Világos, szalmasárga szín. Ásványos illat egy csöpp virágossággal. Feszes, szikár, kesernyés, köves ízvilág barackos alaphanggal. (88/100)

Szent Tamás Furmint 2014

Szalmasárga szín. Letisztult, ásványos, füstös illat. Tiszta, ropogós korty, őszibarackkal és csodálatos mineralitással. Szép ív, kitűnő egyensúly, hosszú lecsengés. 2014-ből! A Szent Tamás dűlő tényleg csodákra képes. (91/100)

Mád Késői Szüret 2016

Furmint egy kevés Hárslevelűvel és Sárgamuskotállyal díszítve, Szamorodniként, azaz az aszús és ép szemeket együtt erjesztve készült. Aranysárga szín. Virágporos, mézes illat. Szaftos, fehérhúsú gyümölcsös, mézes íz. Hosszú, gyümölcsös lecsengés egy leheletnyi ásványossággal. Szép mégis visszafogott savak, csodás struktúra. Az édes tokaji mintapéldája. (92/100)

 

szepsy.jpgSzepsy István. A Szent Tamáson a dűlőket, majd a pincénél a terroirt, végül a hihetetlen borait mutatta be.

Szepsy Pincészet

Szepsy István családja már az 1500-as évektől foglalkozik Tokajban borkészítéssel. Sokáig Mád főkertészeként dolgozott, emellett 1987-ben elkezdte saját családi pincéjét is építeni. Jelenleg 6 település 22 dűlőjében gazdálkodnak, a borászati központ és a dűlők nagy része Mádon található. Főleg Furminttal dolgoznak, igyekeznek a területeiken lévő Hárslevelű és Sárgamuskotály tőkéket is átoltani. Ami még van, az a Szamorodniba kerül. Minimális tőketerheléssel, kíméletes borkészítéssel dolgoznak, a borok zempléni tölgyfahordóban erjednek és érnek. A borokra a komoly ásványosság, hibátlan egyensúly jellemző. István igyekszik a boraival a tokaji, és azon belül az általa különlegesnek ítélt dűlők terroirját bemutatni a borain keresztül.

p80804-140625.jpgSzepsy borok. Sokon még címke sincs, de a szépség belülről fakad.

Percze Furmint 2017

Világos sárga szín. Mézes, füstös illat. Feszes, szikár, grapefruitos, meszes, ásványos íz. Íves korty. Fiatal, de nem harsány savak. Hosszú, köves lecsengés. Adjunk még neki pár évet, meg fogja hálálni. (87/100)

Furmint 2016

Világossárga szín. Füstös, ásványos illat, kis zöldfűszerrel. Almás, meszes, ásványos íz. Szép ív, közepesen hosszú ásványos lecsengés, egy leheletnyi tanninnal. (88/100)

Hasznos Furmint 2016

Az előbbieknél könnyedebb, szintén füstös, ásványos illat. Barackos, ásványos íz. Ropogós, összetett, szép savak. Kicsit farnehéz, nem is csoda, 14%-nyi alkohol van benne. Ez sajnos már sok, a bor nem tud vele tökéletesen megküzdeni. Így is nagy élmény. (87/100)

Szent Tamás Furmint 2016

Intenzív, kirobbanó, füstös, ásványos illat, egy kevés hordófűszerrel kidíszítve. Grapefruit, meszes, ásványos íz, gyönyörű ív, szép, összetett, hosszú, kerek savak. Hosszú, ásványos, sziporkázó lecsengés. Csodálatos! Ez tényleg világszínvonal. (93/100)

Úrágya Furmint 2015

Szalmasárga szín. Ásványos, kezdetleges érettséget mutató illat. Szikár, szépen strukturált, légies szerkezet, összetett, kerek savak. Barackos ízvilág rengeteg ásvánnyal. Hosszú, könnyed, ásványos lecsengés. Szép bor. (91/100)

Szent Tamás Furmint 2011

Érett, aranysárga szín. Palackbukés, majd szellőztetés után érett, ásványos illata lesz. Szép, lekerekedett savak, érett, mézes, ásványos íz. Hosszú, érett jegyekkel díszített lecsengés. (90/100)

Úrágya Furmint 2003

Aranysárga szín. Hihetetlen, gyümölcsös, ásványos illat. Azt hinné az ember, hogy került bele muskotály is, pedig ez tiszta Furmint, a korára meg pláne nem lehet az illatából rájönni. Idővel érettebb jegyek is megjelennek a bor illatában. Szájban már nem ilyen élénk, almás, ásványos ízű. A savai már veszítettek összetettségükből, de még mindig szépen viszik hátukon a bort. Utóízében már oxidáció is megjelenik a szép ásványosság mellett. Igazán egyedi, különleges bor. (89/100)

Szamorodni 2013

Rézsárga. Szárított rózsák illata fogad, ami idővel sárgadinnyével és ásványossággal vegyül. Gyümölcsös, szaftos, mézes íz ásványossággal. Szép, kifejező savak, közepes, gyümölcsös, ásványos lecsengés. (92/100)

6 Puttonyos Aszú 2013

Mély rézsárga szín. Aszalt barack és ananász illatát szárított rózsaszirmok díszítik. Baracklekvár, méz, ásványok íze kényezteti a szájat. Sima, kerek felület, letisztult, olajos korty, gyönyörű, komplex savak. Közepesen hosszú, aszalt gyümölcsös, ásványos lecsengés. Aszúnak még fiatal, de már így is csodálatos bor. (93/100)

6 Puttonyos Aszú 2009

Ezen a ponton egy kicsit elérzékenyültem. Nem mindennapi egyik Szepsy bor sem, de ezek már a csúcsnak is a csúcsa. Azért igyekeztem megörökíteni élményeimet. A bor: érett, rézvörös szín. Szárított rózsás, érett illat. Túlérett fehérhúsú gyümölcsök tömkelege, méz, és semmihez sem hasonlítható, ízes korty. Hosszú, gyümölcsös, mézes lecsengés. Gyönyörű egyensúly, hosszú lecsengés. Csodás bor. (95/100)

6 Puttonyos Aszú 2008

Rézvörös szín. Érett, diós, szárított rózsás illat. Szaftos, diós, mézes íz, rengeteg ásványi dísszel. Hosszú, mézes lecsengés. Mesés. (96/100)

6 Puttonyos Aszú 2007

Mély rézvörös, sötét szín. Diós, mézes, ásványos illat, kellemes palackérettséggel. Érett, aszalt gyümölcsös, körtés, mandulás íz, sőt itt még aszalt meggy és vörösáfonya is előbújik. Olajos, nagytestű, mégis csodás egyensúlya és gyönyörű íve van. Savai csodásak, összetettek, lecsengése végtelen hosszú, mézzel és propolisszal. Erre már tényleg nincsenek szavaim. (98/100)

Betsek 6 Puttonyos Aszú 2007

Dűlőszelektált Aszú. Szepsytől. Na ez a nem mindennapi. Visszafogott, mazsolás, érett illat. Ásványos, ízes, aszalt gyümölcsös korty. Szép savak, hosszú ív, közepesnél vékonyabb korty. Hosszú, mézes, diós lecsengés. (95/100)

Szepsy. Köszönöm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4014162617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása