Sokbor

Blog sok borról

Csiszolt bazalt - Laposa borkóstoló

2018. március 27. 22:26 - varga.daniel.sokbor

Borbaráti köreimben jellemzően kis, kézműves pincéket szoktunk elhívni a kollégiumba borkóstolót tartani. Érthető, hisz nekik fontosabb a személyes megjelenés és kóstoltatás, mi pedig nagyobb eséllyel tudunk különlegességeket kóstolni. Néha viszont sikerül egy-egy nagyobb kaliberű pincét is elhívni, idén pedig ez nem volt más, mint a Laposa Borbirtok.

p80321-225906.jpg

A kóstoló borsora

Maga Laposa Zsófia, a birtok borásza jött el hozzánk, hét kiváló bora kíséretében. A kóstolót egy rövid prezentációval nyitotta, majd jöttek a borok:

Illatos 2017

Egy nagyon letisztult, de nagyon egyszerű muskotály. A címkéről kiderül, hogy Zenit és Nektár is került a borba. Hibátlan, sima, élmentes, de ebben rejlik gyengéje is: nincs benne semmi emlékezetes. (82/100)

Rozé 2017

Kékfrankos - Pinot Noir. Málna illatú, pici szénsavval dúsított, visszafogott, gyümölcsös íz. Egyfelől szépen megoldja azt a kihívást, melyen oly sok rozé elhasal: nem zavaró, nem savanyú, nincs benne, ami kilógna. Ellenben nincs is benne semmi extra. (82/100)

BalatonBor Olaszrizling 2016

Fajtajelleges illat. Szép, virágos, összetett, idővel szépen nyílik. Letisztult, gyümölcsös, picit ásványos, mintapéldája az Olaszrizlingnek. Lecsengése közepesen hosszú, finom, mandulás, ásványos utóízzel. Szép! (85/100)

Pino 2017

Édeskés, virágos, de nem túl összetett illat. Friss, élénk savak, egyszerűbb, gyümölcsös íz, közepesnél rövidebb korty. Szépen elkészített, de még fiatal bor, én valahogy az összetettséget hiányolom belőle. (83/100)

4 Hegy Olaszrizling 2016

Visszafogott, idővel kinyíló, fűszeres illat. Vaníliás, mandulás, marcipános íz. A korty itt is nagyon letisztult (a Laposa borok mind ilyenek, ha nem tűnt volna fel). A korty vége itt is ásványos, de rövid. A hordós érlelés és a szép elkészítés ellenére itt is valahogy úgy érzem, hogy a lényeg, a komplexitás valahogy hiányzik. Igen, minden szép és jó dolgot elmondtam róla, és ezek igazak is. De valahogy mégis üresnek érzem. (84/100)

Kőkövön Furmint 2016

Szép, ásványos illat, virágokkal, gyümölcsökkel. Szép, fiatalos, összetett savak, ásványos, citrusos, összetett, finom íz, hosszú, ásványos lecsengés. Komoly potenciállal rendelkező, tartalmas, finom Furmint. Még sok ilyet! (87/100)

Kéknyelű 2016

Illatos, egy Kéknyelűhöz képest legalábbis, de az illata nagyon gyorsan kiüresedik.  Érdekes, egyedi ízvilágú, ásványos íz, élénk savakkal, rövid lecsengéssel. Még nagyon fiatal, megnézném 3-4 év múlva. (85/100)

20180321_213404.jpg

A kóstoló résztvevői

A borokról összességében elmondható, hogy nagyon szépen elkészítettek, lekerekítettek, csiszoltak, finomak, és egy egyedi, gyümölcsös, ásványos karakterrel díszítettek. Ha a pontok alacsonyabbak, mint amit a kedves olvasó jogosnak gondol, az azért van, mert nekem ilyen az ízlésem. Bevallom: a finesz, a tisztaság nekem kicsit kevésbé fontos (persze nem elhanyagolható), mint a karakter, az összetettség. Nem mintha az utóbbi hiányzott volna belőlük, de a hangsúly a mesteri elkészítésen van. Az is lehet, hogy csak túl fiatalon kóstoltuk a borokat, nem Laposáék lennének az elsők, akikkel így jártunk. De nem is szorul ez magyarázatra, a borok között voltak zseniálisak, és általában is elmondható, hogy finomak. Zsófinak pedig köszönjük, hogy jelenlétével megajándékozott bennünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5413767178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása