Sokbor

Blog sok borról

Vulkanikus borok kóstolója

2018. szeptember 17. 18:43 - varga.daniel.sokbor

"Az emberi élet legnagyobb adománya a bölcsesség derűje: a somlói bór! Mint komoly hegyi bor egyenesen az aggastyánok bora - akik talán a legközelebb vannak ahhoz a teremtő mámorhoz és kiérlelt derűhöz, amely ezt a világot megalkotta."

- Hamvas Béla

Nemrég (hát, még tavasszal, hogy őszinte legyek) a Winelovers Afterwork Vulkanikus borok kóstolóján jártam. A lehetőséget köszönöm Nádasi András barátomnak, a megkésett beszámolóért pedig elnézést kérek. Következzen a felhozatal legjava:

Villa Tolnay - Badacsony

Olaszrizling 2015

Mandula- és vaníliaillat, kis bazsalikommal és a tipikus Villa Tolnay karakterrel fűszerezve. Íze almás, egy kis olajosság ellensúlyozza a még fiatal, de szép, összetett savszerkezetet. Mandulás, vaníliás a hosszan elnyúló lecsengés. Már most egy kiváló Olaszrizling, de egy kis érés még sokat szépít rajta. (87/100)

Zöldveltelini "Föld" 2015

Hordófűszeres, bazaltos, és a tipikus Villa Tolnays illat. Bazaltos, ásványos aromák, aszalt fehérgyümölcsök is megjelennek benne. Érett, olajos, de nem nehézkes korty, lekerekedett, strukturált savak. Hosszantartó, ásványos lecsengés. Ahogy azt már korábban is láthattuk, a Villa Tolnay a hazai Zöldveltelini-felhozatal bajnoka. (88/100)

p80427-194448.jpg

Tornai Pincészet - Somló

Prémium Sauvignon Blanc 2017

Sauvignon és Somló tökéletes kombinációja. Füstös, ásványos somlói illat, vágott fű és kis citrus díszíti. Almás, citrusos, ásványos íz, fiatal, összetett savak, szép, íves korty. Közepes, gyümölcsös lecsengés. Egy üde, érdekes újdonság Somlóról. (85/100)

Top Selection Aranyhegy Juhfark 2015

 A hegy illata virágokkal díszítve. Érett, szép ívű korty. Kerek savak. Aszalt gyümölcsök ízében, lecsengése hosszú. (87/100)

Pók Tamás - Eger

Bikavér Superior Pajdos 2013

Földes illat fűszerpaprikával és szederrel. Selymes korty, paprikás, túlérett cseresznyés ízek. Szaftos, szép savú szerkezet, a tannin érett, kerek, egy kicsit azért szárít a korty vége. Lecsengésében az ásványos terroir díszei is megjelennek. (88/100)

Péter Pincészet - Tokaj

Kabar 2017

Köszmétés, gyümölcsös illat kis ásványossággal. Csiszolt felület, szép ív, friss, mégis kerek savak. Ízét köszméte és ásványosság uralja. A korty végén az alkohol egy kicsit melegít, de édeskés utóízt is biztosít a bornak. Eddigi legjobb Kabar amit valaha ittam. (86/100)

Furmint 2015

Ásványos illat a palackérettség jegyeivel. Érett, gyümölcsös íz, kerek, sima korty, szép savak, lecsengésében a terroir kapja a főszerepet. (86/100)

p80427-200507.jpg

St. Margit Pince - Somló

Juhfark 2015

Kenyérhéjas illat zöldfűszerekkel. Vajas, krémes íz, rengeteg kővel és mazsolával. Hosszú, köves lecsengésében édesség jelenik meg. (86/100)

"Bazalt" Olaszrizling 2015

Aszúkra emlékeztető illat, csodásan érett, és a terroir jegyei szépen díszítik. Selymes, érett korty, körtés, mandulás íz, melyet elegáns ásványosság díszít. Hosszú, finom lecsengés, gyümölcsökkel és egy kevés terroirral. Ez aztán az Olaszrizling! (90/100)

Csernyik Pince - Mátra

Zenit 2015

Október eleji szüret, fele tartály, fele barrique. Füstös, ásványos illat. Ízében friss szőlő és a terroir jegyei keringőznek, az aláfestést pedig fiatalos, elegáns savszerkezet és pár gramm maradékcukor biztosítja. Kellemes meglepetés, külön plusz a nem szokványos fajta és a félszáraz kivitel, ezek mind a bor javára váltak. (87/100)

Kései Szüret 2016

70% Zenit - 30% Ottonel Muskotály. Intenzív, virágos, őszibarackos illat, kis ásványossággal. Szép ívű, kicsit olajos korty, tele gyümölcsökkel. Közepesen hosszú, kicsit fanyar lecsengés. Még kicsit fiatal, de már most szép. (85/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5514245775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása