Sokbor

Blog sok borról

Ébredő vulkán - Somlói Juhfark Ünnep 2018

2018. október 19. 12:24 - varga.daniel.sokbor

For the English version of this post, please click here.

"Mások Frankhon boráért hadd rajongjanak csak,
magasztalják spanyol vagy olasz bor ízét,
vagy azt dícsérjék, melyben sirászi tűz ég:
magyar vessző nedvét kívánom én magamnak.
Ki csínján issza csak, életét megnyújtja annak,
ily nektár nem csiklandja az istenek ínyét,"

- Gottfried Benjamin Hancke

Sav! Kövek! Füst! Ez nem a pokol legmélyebb bugyra, épp ellenkezőleg - ez a somlói Juhfark, egy különleges bor, ami Magyarország legkisebb borvidékének szimbóluma. A fajta tiszteletére - és a borvidék népszerűsítésére - idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Tornai Pincészetnél a Somlói Juhfark Ünnepet. Ez egy pincelátogatással, dűlőtúrával és workshopokkal megspékelt sétálókóstoló, ahol a hegy összes említésre méltó Juhfarkja - és annak alkotója - képviseltette magát. De mielőtt belemerülnénk a beszámolóba, jöjjön egy rövid bevezetés.

A borvidék

somlo.jpgA Somló-hegy, tetején vár, oldalában sok-sok kis borospince

Nagy-Somló, Magyarország legkisebb borvidéke (csak 690 ha!), a Balatontól északra, a Somló-hegy lejtőin található. A hegy egy vulkanikus kúp, mely anno a Pannon-tenger fenekén kialakult vulkanikus bazalt-kupak körüli erózió nyomán jött létre. Emiatt az egész hegyen különleges, sokszínű vulkanikus talaj található, ennek köszönhető a Somló összetéveszthetetlen, ásványos, füstös karaktere az itt készült borokban. Ez a jellegzetes karakter tette híressé a somlói fehérborokat, a borok "férfias" jellege miatt somlói bort kellett innia a menyasszonynak a nászéjszakán, mert a közhiedelem szerint ez segített a férfigyermek nemzésében. A hegyen szinte csak fehér szőlőt termesztenek, a legfontosabb fajták az Olaszrizling (~160 ha), Juhfark (~95 ha), Furmint (~70 ha), Hárslevelű (~30 ha) és Tramini (~15 ha). A szőlő nagy részéből fajtabor készül, melyek közül leghíresebb a Somlói Juhfark.

A fajta

A fajta nevét a tömött, hengeres, bárányfarokra emlékeztető fürtjétől kapta. A fajta a Kárpát-medencében őshonos, régen szinte az egész országban elterjedt volt, de idővel a jobban termeszthető fajták kiszorították, és ma már szinte csak a Somló hegyen található meg. A fajta érzékeny, termesztése nehéz. Legutóbb 2016-ban volt nehéz éve a Juhfarknak, egy jégeső az egész hegyen megverte a tőkéket, a sokk a legtöbb borban kellemetlen, keserű ízként jelent meg. A Juhfark bora visszafogott ízű és illatú, szőlős, őszibarackos, csonthéjas aromák jellemzők rá, komoly, élénk savszerkezettel rendelkezik. Pont ezért alkalmas a terroir, jelen esetben pedig a kivételes somlói terroir hiteles bemutatására.

A rendezvény

p80915-123523.jpgA Tornai Pincészet elegáns, modern épülete

A Somlói Juhfark Ünnep mindenekelőtt egy sétálókóstoló. A Tornai Pincészet kóstolótermében lehet jobbnál jobb Juhfarkokat  kóstolni, alkotóik bemutatásában. De ennél sokkal több: mesterkurzusok, ingyenes dűlő- és pincetúrák, a teraszon pedig zene és büfé várja a vendégeket. Az ebédre külön ki kell térjek, mert finom és megfizethető volt, és még arra is figyeltek, hogy az alkalomhoz illően egy kis Juhfarkot is csempésszenek bele.

img_20180915_141129_346.jpgAz ebéd: Grilljércemell salátával és Juhfark borecettel

Mindenki megtalálja tehát a számítását, a komoly szakmai érdeklődőktől a könnyed hétvégi kikapcsolódásra vágyókig. És ami a legfontosabb, ami boros rendezvényeken ma már ritkaságszámba megy: tényleg családias a hangulat, kényelmesen lehet beszélgetni és kóstolni.

A borok

Jöjjenek hát a borok. Ez most tényleg sok lesz. Szám szerint 28.

Barcza Juhfark 2017 (hordóminta)

Visszafogott illat, a terroir azért már érződik rajta. Nagy, olajos test, a savak még fiatalok, de rendben lesznek majd, íze nagyon zárkózott. Ez most (84/100)

Barcza Juhfark Hordóválogatás 2017 (hordóminta)

Az ásványos karakter az előzőnél jobban előjön, és egy kis méz is díszíti. Savai még vadak. Íze csupa kő, a korty félszáraz. Szép lesz pár év múlva. (82/100)

Barcza Juhfark 2016

Diós, mézes illat, az alkohol is érződik rajta. Ízében kövek, dió. Durva savak, keserű, kapar. Az évjárat maga alá gyűrte. (T/100)

Barcza Juhfark 2015

Letisztult, köves illat. Íves, kellemes savú korty, őszibarackos, köves íz, hosszú, köves lecsengés, amit kis kesernye és az alkohol édessége árnyal. 14%-nál nem is csoda. (84/100)

p80915-175713.jpg

Somlói Vándor Juhfark 2016

Kiss Tomi azon kevesek egyike, aki úrrá lett a '16-os évjáraton. Illatában komló és zöldfűszerek, banán és füst, mint egy jó hopláger. Íze köves, jól csúszik, hosszú, ásványos, fanyar lecsengés, kis kesernyével. Jó inni. (88/100)

Somlói Vándor Borszörcsök-Somlószőlős Juhfark 2017

A pince első dűlőválogatása (ami igazából hordóválogatás). Letisztult, köves illat.  Olajos test, friss, kirobbanó savak, tiszta korty, hosszú lecsengés, visszafogott íz. Még nagyon fiatal, érdemes lesz rá figyelni, ha forgalomba kerül. (84/100)

Fekete Juhfark 2016 (hordóminta)

Illatos, fiatal illat, egy kevés füsttel, és az alkohol is érezhető benne. Masszív, durva sav, mögötte ásványos, citrusos ízek és közepes test. Nagyon fiatal még. (80/100)

Fekete Aranyhegy-dűlő Juhfark 2015

Karakteres somlói illat kezdődő palackérettséggel, melyet vanília, vadvirágok és almahéj díszítenek. Drasztikus savszerkezet. Amúgy a korty szép ívű, nem túl testes, ásványos ízű, ami a lecsengésben is megmarad. Ez a bor nagyon jó lenne most, ha a savai nem rúgnának szájba. Kérdés, mire a savak megszelídülnek, vajon kitart-e addig a bor többi része? (83/100)

Fekete Aranyhegy-dűlő Juhfark 2011

Csúcsévjárat, csúcsborász, '11-ben Fekete Bélánál ezekbe nem lehetett belekötni. És mostanra ez a Juhfark sav fronton helyre rázta magát. Érett, mézes illat, némi elegáns füsttel. Még mindig élénk savak, viszont a bor már oxidált, ízében csak a helyre jellemző kövesség fedezhető fel, lecsengése közepesen hosszú. Ne tartogassuk. (83/100)

Bogdán Juhfark 2016

Furcsamód Bogdánékkal most ismerkedtem csak meg, pedig tősgyökeres somlói borászat. Ez a bor is megsínylette '16-ot. Füstös, köves illat, virágos jegyekkel díszítve. Élénk savak, szinte bizsergetik a szájat, nagy, olajos test, a korty vége viszont tanninos, kesernyés. (79/100)

p80915-175651.jpg

Bogdán Prestige Juhfark 2015

Újfahordós Juhfark válogatás. Ez a bor is abban a meggyőződésemben erősített meg, hogy a barrique a Juhfarknak nagyon jót tesz, eleganciával és letisztultsággal ruházza fel. Illata elegáns, hordófűszeres, citrusos és füstös, letisztult. Íze sós, citrusos. Savai élénkek, frissítőek, de nem tolakodóak. A korty íves, letisztult, elegáns. Lecsengése hosszú, és az ásványosságot emeli ki. Szép bor. (88/100)

Bogdán Juhfark Elixir Late Harvest 2015

A kóstoló egyetlen édesbora. Aranyszínű. Illata mézes, palackérett, és a somlói borok füstjével sűrűn átszőtt. Ízében kövek, körtekompót és sör jelenik meg. Komoly savai miatt csak félédes ízérzetű. Viszont teste óriási, nehéz, olajos, tulajdonképpen mindent maga alá nyom, sem a cukor, sem a sav nem birkózik meg vele. Közepesen hosszú utóíz, ahol a körte és a kövek kerülnek előtérbe. Ilyen édesborral sem találkoztam még. (84/100)

Csordás-Fodor Juhfark Selection 2015

Köves, narancsos illat. Fanyar felütés, sós, ásványos, citrusos íz, olajos test, közepes, fanyar lecsengés. Viszont az íve nagyon nem stimmel: fanyar, már-már savanyú és vékony a korty eleje, aztán mindent elural a bor olajos teste, a korty vége viszont már újra fanyar és vékony. Nem tudom, mi okozza ezt, talán már túl van a csúcson.  (81/100)

Csordás-Fodor Juhfark Selection 2016

Füstös, krétás illat. Kiegyensúlyozott, közepesen nagy, olajos test, ásványos íz. Köves, kesernyés lecsengés. Nem rossz, főleg az évjárat tükrében. (84/100

Szalai Pince Juhfark 2017

Illatos, kis füsttel. Sós, gyümölcsös íz, élénk savak, kecses, közepesen nagy test. A korty végét pár gramm maradékcukor teszi finomabbá. Popjuhfark, jó értelemben. Közérthető, de egy percig sem tagadja, mi is valójában. (85/100)

Kreinbacher Juhfark 2016

Tiszta, gyümölcsös illat egy kis ásványossággal díszítve. Szájban lekerekített, kicsit olajos szerkezet, sós, ásványos íz, jól csúszik, de a korty vége keserű. Hiába, '16-ot még Kreinbacherék sem tudták kivédeni. (82/100)

p80915-175513.jpg

Kreinbacher Juhfark Selection 2015

Érett illat, szőlő, vanília, és persze a somlói terroir lopja be magát orrunkba. Szaftos savak, gyümölcsös (körte, sárgabarack) korty, kecses, elegáns szerkezet, olajos, lesimult felszín. Hosszú, köves, körtés lecsengés. Élmény.(91/100)

Kreinbacher Juhfark 2008

10 év nem kis idő. Állta vajon a sarat? Illatában grillázs dominál. Kerek, kissé olajos test, sehol egy él. Fiatalos savak, dió, vanília és kövek határozzák meg az ízvilágát. És csöppnyi oxidáció is érződik rajta, úgyhogy ne tartogassuk, egyértelműen most van a csúcson. Hosszú, ásványos lecsengés. Nagyon rendben van. (88/100)

Kolonics "Mátyás" Juhfark 2017

Kolonicsék Mátyás nevű hordójában érett Juhfark. Parfümös, egyszerű illat. Édeskés, kicsit oxidált, érett íz. Savai visszafogottak. Közepes, köves lecsengés. (81/100)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2016

Banános, vaníliás, édeskés illat. Citrusos, krétás, köves íz, kellemes, fanyar savak, közepes test, a korty vége keserű. Lecsengése közepesen hosszú, köves, kesernyés. (81/100)

Hegedűs-Szabó Juhfark 2017

Visszafogott, barackos illat. Közérthető savak, ásványos, barackos íz. Jól csúszik, fanyar, köves lecsengéssel zár, kicsit még fiatal. (84/100)

Kőfejtő Juhfark 2017

Letisztult illat kövekkel és mandulával. Szaftos savak, letisztult, ásványos íz, közepes test, krétás lecsengés. Fiatal még. (83/100)

p80915-181911.jpg

Kőfejtő Juhfark 2016

Komlós, zöldfűszeres illat. Mézes íz kövekkel, szép savakkal. A korty vége sajnos kesernyés, hiába, '16-os bor ez is. Lecsengése mézes, köves, kellemesen fanyar, közepesen hosszú. (82/100)

Tornai Friss Juhfark 2016

Visszafogott citrusos, krétás illat. Fanyar savak, krétás íz, a korty végén kis kesernye, rövid, köves lecsengés. Túl lehet a csúcsán. (80/100)

Tornai Friss Juhfark 2017

Reduktív, gyümölcsös, citrusos illat, kis majorannával. Citrusos, krétás íz, letisztult korty, élénk, friss savak, és egy csöpp füst. Lecsengése gyümölcsös, köves, fanyar. Ennél aligha lehet frissebbre hangolni egy Juhfarkot, úgy, hogy az Juhfark maradjon. Jó. (86/100)

Tornai Premium Juhfark 2016

Szőlős, citrusos illat, a jellegzetes somlói illattal megbolondítva. Gyümölcsös, citrusos íz, szaftos, élénk savérzet, Szép ív, csiszolt, kerek struktúra, de ennek ellenére nem olajos, nem nehézkes. Citrusos, köves lecsengés, leheletnyi édesség jelenik meg a korty végén, de ez is jól áll neki. Nem mellesleg a '16-os borokat sokszor beárnyékoló keserűséget nem találtam benne, akárhogy kerestem. Élvezetes, érthető, de nem hétköznapi. Best Buy. (88/100)

Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2015

Illatában palackérettség, fűszerek, füst és vanília. Nagy test, élénk, fanyar savak, vaníliás, mézes, citrusos íz, és persze a Somló kövei, a lecsengésben is. Érett, nagy Juhfark. (87/100)

p80915-175439.jpg

Tornai Top Selection Grófi Juhfark 2016

Illata mazsolás, aszalt gyümölcsös, palackérett, és egy kis elegáns füst díszíti. Citrusos, sárgadinnyés íz, köves aláfestés, élénk, összetett savak, példaértékű egyensúly, letisztult, elegáns, kifejező. Lecsengése hosszú, az ásványosság játssza benne a főszerepet. A '16-os felülmúlja a '15-ös Tornai csúcsjuhfarkot? Erre nem számítottam. (91/100)

Végszó

A Somlói Juhfark Ünnep remek rendezvény: jól szervezett, a borok különlegesek, az ételek finomak és megfizethetők, a pince- és dűlőtúrák és a workshopok érdekesek. A rendezvény pedig egyelőre kicsi, családias, ami manapság egyre ritkább. Nem mellesleg a kóstoló helyszíne is csodás, a Tornai Pincészet modern, elegáns épületéért és a Somló-hegy festői látképéért már magában érdemes ellátogatni ide.

És a borok? A kóstoló csúcsa holtversenyben a Tornai Top Selection Grófi Juhfark 2016 és a Kreinbacher Juhfark Selection 2015 volt. Köztük visszakóstolás után sem tudtam dönteni, mindkettő különleges, kiváló bor. A fajtával ismerkedőknek  Tornai Friss Juhfark 2017 és a Szalai Pince Juhfark 2017 borokat ajánlom. A kóstolósor ár-érték bajnoka egyértelműen a Tornai Prémium Juhfark 2016, egy élvezetes és tipikus Somlói Juhfark, ~2000 Ft-ért. Mindenképp említésre méltók még a Somlói Vándor Juhfarkja 2016-ból (különleges, sörös karakterű bor), a Bogdán Prestige Juhfark 2015 (letisztult, elegáns Juhfark), és a 2008-as Kreinbacher Juhfark (érett, sokrétű bor).

Hogyan tovább? Én persze a billentyűzet mögül, hideg pincéktől és napsütötte szőlőültetvényektől távol könnyen beszélek, de azért, ahogy az angol mondja, "let me give my two pennies worth". Szerintem a jövő a házasításban rejlik. Az ország legkisebb borvidékén (ahol egyszerű földrajzi megfontolásból sem lehetne sok bort készíteni) szinte mindenki csak fajtabort csinál. Márpedig ha valami, akkor a somlói bor pont elég karakteres ahhoz, hogy felismerhető legyen, több szőlőfajtából készítve is. A Juhfarkot pedig tény hogy nehéz termeszteni, amikor viszont jól terem, akkor nagyon jó bor készül belőle. A fenti Juhfarkok közül viszont sokon segített volna egy kis Hárslevelű vagy Olaszrizling. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a somlói borok minősége jobb, és kevésbé ingadozó legyen, házasítani kell. Magas minőségű, juhfark alapú fehér cuvéekkel, és csak csúcsévjáratokban készített prémium Juhfarkokkal Somló megállíthatatlan lenne.

A meghívást köszönöm a Tornai Pincészetnek.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3214243433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.10.20. 07:42:43

Györgykovács Imrének sosem volt juhfark szőlője. Nagy ritkán amikor ő Juhfark bort palackozott akkor vásárolt szőlőből dolgozott.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.10.20. 09:06:56

@BZoltan: jogos, ezt elfelejtettem megírni, köszönöm! Maga a mondás is nyilván túlzás, Imre ezzel magát is mentegeti, azt szerettem volna érzékeltetni, a fajta nehéz termeszthetősége szinte már szállóigévé vált. A hiányosságot pótoltam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.10.20. 19:37:55

@varga.daniel.sokbor: A juhfark "nehézsége" egy teljesen fals és téves szakmai blődli. Nem tudom ki keztde el terjeszteni vagy ki értett először félre valamit. A hagyományos helyi fajták közül messze a juhfark a legmegbízhatóbb.

Egyébként megszámoltam... a posztban a kesernye/keserű szó 12-szer szerepel. A juhfarknak ez az olaszrizlingre hajazó mandulás, csonthéjas kesernye konkrétan a fajtajellege. Nem mindenki szereti, de egy a világon összesen talán 100 hketáron termő fajtának nem kell mindenkinek a kedvére valónak lennie.

Amiért a 2016-os évben ez karakteresebben jelenik meg az azért lehet, mert a jégverés miatt a borok extraktja és esetleges maradékcukor tartalma alacsonyabb és emiatt a juhfark fajtajellege is határozottabb.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.10.23. 19:16:49

@BZoltan: Lehet Imrétől származik a nehézkes fajta ötlete? Sajnos nincs testközeli tapasztalatom a Juhfark termesztésével.

A keserű ízérzet valószínű, hogy a fajtajelleg+terroir+évjárat kombinációjára vezethető vissza, '16-os somlói Olaszrizlingeknél is belefutottam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.10.24. 04:50:23

@varga.daniel.sokbor: Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy az Imre nem nyilatkozik egy olyan fajtáról amivel ő maga soha életében nem dolgozott. Az Imre azt szokta mondani, hogy ő csak ritkán, az igazán jó években szokott juhfark bort készíteni. Csak azt nem szokta hozzátenni, hogy mivel csak ilyenkor tud vásárolni juhfark szőlőt.

Az olaszrizling és a juhfark fajtajellege nagyo hasonlóak. Mind az olasznak ahogy a juhfarknak is sajátossága a korty végén érezhető kesernye amit sokan csonthéjjas vagy mandulás jegynek tartanak/éreznek.

2016-ban a jégverés durván tönkretette a szőlők lombozatát a Somlón. Ugyanakkor a szőlőtermésnek "csak" 40-60%-a veszett oda. Emiatt a megmaradt szőlő, a nagyon lecsökkent lombfelülettel lassabban érett be vagy egyáltalán nem érett be. Emiatt sokkal alacsonyabb cukrfokkal szüretelt mindenki mint máskor és így a borok is sokkal szárazabbak lettek mindenkinél. A szárazabb és alacsonyabb extrakttartalmú olaszrizlingekben és juhfarkokban a fajtajelleg szükségszerűen intenzívebb.

Ami érdekes és szerintem fontos tudnivaló az ilyen katasztrófasúlytotta évjárat borairól... és amiről szerintem senki nem beszél szívesen az az, hogy milyen olyan eszközökkel is éltek a borászok abban az évben.

A jégverés szinte minden fürtöt érintett. Azok akiknek nem sikerült a jégverést követő 12-18 órán belül reagálni azoknak bizony a sérült szemek elkezdtek rothadni. A Somlón amúgy is ritkaság az organikus szőlőművelés. Mi vagyunk az egyetlenek akik kizárólag csak szerifikált organikus szőlőből készítünk brt. Rajtunk kívül még a Kreinbacher birtok saját területei szertifikáltak. Nem tudok magunkon kívül mást aki a jégverés után azonnal a réz-kamilla-zsurló kombóval ment volna rá a szőlőre. A legtöbben bevetették a legdurvább növényvédő szereket. A 2016-os évben szerintem fokozottan van jelentősége annak, hogy ki milyen növényvédelemmel dolgozott. A borászati technológiákra ugyanez érvényes. Sokan a silányabb minőségű szőlőből származó ízproblémákat a legdurvább kazeines derítőszerekkel bekkelték ki. Ez egy olyan derítőszer ami egy az egyben kicseréli a borok aromavilágát. Elsősorban pont a rosszabb minőségű szőlő feldolgozása során előforduló zavaró ízek semlegesítésére van a kazeines derítés. Ez a derítőszer egy az egyben megfosztja a juhfarkot is és az olaszrizlinget is a fajtajellegétől. A techno nagyborászatoknál bevett szokás így kezelni a borokat.

Ez az oka annak, hogy voltak 2016-os borok ahol nem éreztél olaszrizling/juhfark fajtajelleget és volt ahol igen.

Az a kesernye ami mind a juhfark és az olaszrizling sajátossága lehet persze olyan íz amit te nem szeretsz. Nekünk is vannak olyan fogyasztóink akik nem szeretik ezeket a fajtákat. Ők rendszerint hárslevelűt, traminit vagy furmintot isznak tőlünk is.

Főleg a 2016-os évben amikor a jégverés miatt a mi boraink is alacsonyabb maradékcukorral és extrakttartalommal (1g/l cukor - 25g/l extrakt) kerültek palackba. A 2015 (3g/l cukor - 27g/l extrakt) év juhfarkját az 5g/l összes cukor és extrakt töblet bizony simulékonyabbá és a kesernyés utóízt jobban neutralizálta.

Mindezt pedig azért írtam le, mert úgy érzem erre a kesernyés jegyre építetted a posztodat.
süti beállítások módosítása