Sokbor

Blog sok borról

Juhfark fajtakóstoló

2018. június 27. 23:18 - varga.daniel.sokbor

Öblös mellel szeptemberbe
Vad dalokra fenekedve,
Nekikeserülve most,
Rajt' igyunk egy huzamost!
Égjen a bor fene kedve
S forrjon át a dús erekbe,
Hát igyunk egy huzamost!

- József Attila - Boros keserűség - részlet

Egy nagyszabású, 19 tételes fajtakóstolót tartottunk a BBK-ban. Juhfark fajtakóstolót. Nászéjszakák bora, apró, tömött fürtök, nehézkes termesztés, szinte csak Nagy-Somlón terem. Magyarán nem egy tömegbor. Általában igaz, hogy ritka fajták kóstolói jobban sikerülnek, mert minden egyes palackot úgy kell összegyűjteni, egy népszerűbb fajtával ellenben, ahol lehet, hogy megelégszünk pár jó nevű pincészet boraival. Ez a tétel most is igazolódott. A fajta semmiképp nem egy könnyű eset, de érdemes volt belevágni.dfglbpix4aiyacm.jpg

A borok alig fértek el a pulton

Törley I Love Juhfark NV

Juhfark ízesítésű fehérbor. Ipari termék. Ezen felül persze sok baja nincs. (80/100)

Canter Nagy-Somlói Juhfark 2017

Disszonáns, a keserűn kívül minden ízt nélkülöz. Nem ajánlott. (T)

Kreinbacher Juhfark 2016

A barrique hordó jellegzetes aromájával indít, majd őszibarack és dió illata is megjelenik. Kerek, korához képest meglepően letisztult korty, őszibarack íze díszíti és szép, még ha nem is bonyolult savak támogatják. Ilyen egy jó alapjuhfark. (83/100)

Kreinbacher Juhfark Selection 2015

Hordó- és terroirillat. Ásványos, citrusos korty. A fa még nem integrálódott megfelelően, de hiszen fiatal még. A savak is szépek, de van hova kerekedniük. Pár év múlva visszatérnék rá. (84/100)

Kreinbacher Juhfark Selection 2012

Érett, füstös, barackos és ásványos illat. Letisztult, sós, ásványos, gyümölcsös korty. Az évjárathoz képest meglepően könnyed (főleg a korty közepe), most van a csúcson, nem érdemes tartogatni. (86/100)

Laposa Juhfark 2016

Barackos, virágos illat hordófűszerekkel díszítve. A korty tiszta, őszibarackkal és egy kis mandulával. Jól csúszó, finom bor, még ha nehezen is ismerhető fel benne a Juhfark.  (83/100)

Bazaltbor Laposa Juhfark 2012

Oxidált, elöregedett illat. Kesernyés íz, őszibarackkal. A savak alig tartják magukat. Meg vannak számlálva a napjai. (77/100)

Fekete Juhfark 2012

Oxidált illat, kis barack és dióaromával, még itt-ott felsejlik a somlói terroir. A savak tartják magukat, de ízében a diós jegyek uralkodnak. Mihamarabb meg kell inni. (80/100)

Szent István Korona Etyek-Budai Juhfark 2016

Szúrós, szétesett szag és íz. Ezt a bort nem fél évnél hosszabb tárolásra szánták. (T)

Dobosi Bio Juhfark 2016

Érett illat, a hordó vaníliájával és terroiraromával díszítve. Ásványos, barackos ízvilág kis fahéjjal, szép, érdekes bor, kivéve a savait - azok meglepően egyszerűek és savanykásak. Lehet az évjárat hibája, mindenesetre remélem a jövőben sikerül ezt kiküszöbölni. (84/100)

Csordás-Fodor Nagy-Somlói Juhfark Selection 2016

Visszafogott barackos-mézes illat. Réteges, barackos korty, szép, összetett savakkal. Finom, de még van hova fejlődnie. (85/100)

Folly Arborétum Budai Zöld 2017

Kakukktojásnak raktuk a sorba, kíváncsiak voltunk, kinek tűnik fel. Mindenkinek feltűnt. Ez a Budai Zöld mintapéldánya. Letisztult illat kis fenyőgyantával. Citrusos, de egyáltalán nem savanyú, szép ívű, könnyed bor. (84/100)

Tornai Friss Juhfark 2016

Fajtajelleges, friss barackos illat terroir-aláfestéssel. Kerek, szép ívű, jó savú, barackos, diós, mégis friss a szájban. Hibátlan. Ami itt alapjuhfark, más prémiumként adná. (86/100)

Tornai Prémium Juhfark 2016

Hordóvaníliás felütés, majd barack-, mandulaillat, leheletnyi virágossággal díszítve. A korty gyümölcsös, szaftos, szép, strukturált savakkal alátámasztva. Közepesen hosszú, hordófűszeres lecsengés. (87/100)

Tornai Prémium Furmint 2015

Ezt a kakukktojást már nem szúrták ki olyan sokan. Tipikus Somló-illat bodzavirággal díszítve. Citrusos, ásványos, mégis gördülékeny korty. Szép, összetett savak, közepes lecsengés. Egy szép somlói Furmint. (86/100)

Tornai Top Selection Grófi Juhfark 2016

Érett, baracklekváros illat édesfűszerekkel (fahéj, szegfűszeg). Kerek, íves, olajos, szaftos korty. Tömény baracklekvár, kis sósság, hosszú, fűszeres lecsengés. És még csak két éves a bor! Letisztult, intenzív, érettsége elején járó, kiváló Juhfark. Mintapélda. (90/100)

St. Margit Szemtelen Juhfark 2013

Semleges, édeskés illat, félédes, citrusos íz, jól csúszik, hibátlan, de jellegtelen. Juhfark azoknak, akik nem szeretik a Juhfarkot. (83/100)

Barcza Juhfark 2015

A Művalkeszek nagyon dicsérték ezt a bort, nem véletlenül hagytuk mi is a sor végére. De csalódnunk kellett. Fajtajelleges, intenzív, de zavaró, kesernyés jegyekkel csúfított illat és íz. A korty kapart, kellemetlen volt. (78/100)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2015

A SAP egyik nagy kedvencünk, ez sem véletlen maradt utoljára. Intenzív gyümölcsös, banános illat. Ízében is a banán jelenik meg őszibarackkal. A savak rétegesek, szép ívűek, hosszú lecsengés, de a bor az élek tompításában segítő maradékcukor ellenére is szögletesnek hat. Nem tudom, fog-e még kerekedni, most sem rossz, de a spontaneitás lerí róla, annak minden előnyével és hátrányával. (84/100)

Sok jó bort kóstoltunk, de a show-t egyértelműen a Tornai Pincészet lopta el. Még engem is megleptek, pedig nem most találkoztam velük először. A Juhfark nem egy könnyű téma, amit sok, más fajtával szépen teljesítő pince leszereplése is bizonyított. Viszont nem is veszett ügy, sok helyen csak pár apróságon múlott, hogy a bor ideális legyen. A fontos kérdés inkább ez: vajon véletlenül sikerültek így ezek a borok (Dobosiék, Barcza Bálint, SAP esetében szerintem igen), vagy csak nem hisznek a termelők a fajtában, és ezért nem hozzák ki belőle a maximumot (St. Margit, Kreinbacher így járhatott el). Egy kis odafigyeléssel a Juhfark többre lehet képes, persze már a jelenlegi színvonal is szép teljesítmény. Fog-e többet nyújtani ez a különleges kis Kárpát-medencei fajta? Én csak remélni tudom. Addig viszont egy Tornai Juhfarkkal nem nyúlhatunk mellé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1814021646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása