A kóstoló:
Minden őszi félév végén szoktunk tartani egy borkóstolót, amire elhívunk egy borászt, és ő mutatja be a közönségnek a borait, filozófiáját, önmagát, mikor merre visz a kóstoló útja. Idén viszont kicsit megcsúsztunk a szervezéssel, és sorra hívogattuk a pincéket, ki érne rá. Senki. Érthető, karácsony tájékán van más dolguk is az embereknek.
Ádám épp magyaráz és tölt
A megoldás persze végig ott volt az orrunk előtt. A baj csak az, Ádám annyira közel áll hozzánk, hogy elfeledkeztünk róla borászként gondolkodni. Aztán szerencsére csak eszünkbe jutott: mi lenne, ha őt hívnánk el? Elhívtuk, és legnagyobb szerencsénkre rá is ért, mert a kóstoló napján pont Pesten volt dolga. Ránk pedig az a nemes feladat hárult, hogy megismerjük friss szortimentjét.
A Nyolcas és Fia Pincészetről érdemes tudni, hogy Ádám édesapja már régóta csinál borokat, de csak pár éve, Ádám nyomására kezdtek el palackos tételeket forgalmazni. A technológia is jelentősen átalakult: természethű, felszívódó- és adalékanyag-mentes, spontán erjesztésű, Eger terroirját minél eredetibben visszaadó, főleg helyi szőlőfajtákból készült borokkal foglalkoznak. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?
A borok:
Rizling 2016
Tartályban erjedt, spontán, másfél hónapig. 10% Rajnai, a többi Olaszrizling. Az utóbbi aromái uralkodnak rajta, főleg almás, grépfrútos jegyek, és fiatalsága ellenére battonage-os, kenyérhéjas illatok is érezhetők. Ízében is a grépfrút és egy pici mandula, mellette megint a finomseprő okozta teltebb jegyek mutatkoznak. Szép, tartalmas bor, közepes lecsengéssel, egyedül a savai árulkodnak róla, hogy lesz ez még sokkal szebb, kerekebb is. (85/100)
Lánykák 2014
Kereken egy éve, a BBK jubiluleumi vacsoráján kóstoltuk utoljára, akkor Ádám azt mondta, egy év múlva lesz a csúcsán. Nem hazudott. Leányka, királyleányka. Érett illat: füge, virágok, ánizs. Íze szép, kerek, gyümölcsös, bodzás, teás, de a terroir is előbújik. Komplex, szép savak, közepes lecsengés, finom, érett bor. (87/100)
Rozé 2016
Siller, nem rozé, ne tévesszen meg a címke. De annak nagyon jó. Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc. Epres, málnás, ásványos illat, némi kamillával a háttérben. Szájban málnás, húsos, sokrétű, egy kevés tannin is megbújik benne, közepes lecsengésű. Magában is finom, de emellett igazi gasztro-aduász, rengeteg étel mellé illik, ha tehetitek, a karácsonyi halászlé mellé bontsatok egy palackkal belőle. (86/100)
Szülőföldem 2014
Nehéz évből jó vöröset csinálni Ádámnak sem volt könnyű. És bár a Kékfrankosa és a Turánja azért szép lett, ez a bor már nem annyira. Merlot és Cabernet Franc. Ibolya-, szeder- és narancsillat. Szájban a szeder mellett földes jegyek kerülnek elő, de idővel mindent elnyom a botrytis, amiből jutott bőven 2014-ben. A lecsengés rövidebb a közepesnél, a tannin szárít. Nem hiszem, hogy idővel javulna, és így is élvezhető ez a bor, inkább kalandoroknak ajánlanám. (83/100)
Szülőföldem 2015
Kékfrankos - Merlot - Turán. Visszafogott, szedres, földes illat. Íze konyakmeggyes, szép savakkal és a tannin is rendben. Az előzőnél közérthetőbb, de egyben sokkal finomabb bor. Kicsit fiatalnak érzem, de hamarosan eléri a csúcsot. (85/100)
Merlot 2015
Csipkebogyó, föld, vaníliaillat. Cseresznyés, csokoládés, pudingos ízvilág. Közepesen hosszú lecsengés. Tartalmas, de még nagyon zárkózott, két-három év múlva lesz érdemes kibontani. Most csak (84/100)
Cabernet Franc 2015
Feketeribizli, szeder, hordóaromák. Ízben csokoládé, medvecukor, de a savak és a tanninok még nagyon fiatalok, és ez a bor is nagyon zárkózott még. Pont, mint a Merlotra, rá is ráfér pár év érés még. Egyelőre (84/100)