Sokbor

Blog sok borról

Garammente géniusza - Bott Frigyes kóstoló

2019. február 17. 15:46 - varga.daniel.sokbor

For the English version of this post, please click here.

"Szent Kelet vesztett boldogsága,
Ez a gyalázatos jelen
És a kicifrált köd-jövendő
Táncol egy boros asztalon
S ős Kaján birkózik velem.

Én rossz zsakettben bóbiskálok,
Az ős Kaján vállán bibor.
Feszület, két gyertya, komorság.
Nagy torna ez, bús, végtelen
S az asztalon ömlik a bor."

- Ady Endre

Bott Frigyes

Bott Figyes Muzslán, Dél-Szlovákiában él és gazdálkodik 10 hektáros biodinamikus családi birtokán. Ma már nagy név az övé, egész Magyarországon és nyugati borértő körökben ismertek borai, de nem volt ez mindig így. Mi kellett ehhez? Természetesen rengeteg szerencse. De ez önmagában sosem elég, azt pedig nem árt számba venni, hogy amit elért, azért szinte mindig árral szemben kellett megküzdenie. Szlovákiai magyar, mégis anyanyelvén címkézi borait. A széles körben elterjedt Dél-Szlovákia helyett Garammente (szlovákul Pohronie) néven öregbíti borvidéke hírnevét. A helyi, divatos nyugati és új nemesítésű szlovák fajták helyett őshonos szőlővel dolgozik, és a biodinamikus művelés sem mondható mindennapinak. A borok mégis jók, népszerűek és pillanatok alatt elkapkodják őket. Végső soron pedig ez a legfontosabb, ha a borvilágban sikeresek akarunk lenni. A borok nagyobb része fehér, de készül vörös is. Minden bor spontán erjed, megjárja a hordót, egyre nagyobb részük erjed rövid ideig bogyóban, palackozás előtt pedig szűréssel és minimális kénezéssel vannak finomhangolva. Hogy ez milyen borokat eredményez? Szerda este szerencsém volt megismerkedni Frigyessel és boraival a Palack borbárban, lássuk hát, milyen benyomással voltak ránk!

A borok

img_20190213_175058.jpg

Furmint 2017

10 hónapos(!) spontán erjedés hordóban, palackozás előtt szűrve és minimális kénnel kezelve. Illata tömény füst és kő. Fanyar, karcsú test, citrusos ízzel és brutális savakkal. Hibátlan, ásványos bor, de ilyen fiatalon a sav teljesen rátelepszik. Minimum egy év kell még neki. (85/100)

Hárslevelű 2017

A szőlő 40%-a 8 napig egész fürtben erjedt, a hordóból szűrve, kénezve kerül a palackba. Világos arany szín. Füstös, ásványos illat fehér virágokkal díszítve. Szikár, ásványos felépítés, citrusos íz egy kevés almával, a savak viszont ezt a bort is letarolják. Nagyon fiatal, hadd pihenjen! (85/100)

Rajnai Rizling 2017

Szárított fehérhúsú gyümölcsök és egy kis benzin lép elő a pohárból, mögöttük azért ott van a jellegzetes ásványosság és füst. Szikár, friss, savai összetettek, mégis jól iható. Ízét citrom és fekete tea uralja. Érdekes, hogy pont a rajnairól olvasni sokszor, milyen vadak a savai, mégis a fajtaborok közül egy évesen ez a legélvezhetőbb. Szép! (87/100)

Szűretlen Rajnai Rizling - Sauvignon Blanc 2017

Szokatlan fajtakombináció, kis rizlingtúlsúllyal. A bor 30%-a amfórában volt, a maradék 8 napig bogyóban, majd préselés után fahordóban erjedt. Szűretlenül, minimális kénnel palackozva. Opálos, sárga megjelenés. Meglepően visszafogott illat, nem hogy a Sauvignontól elvárt orrbarúgás elmarad, de még az imént kóstolt rajnainál is tartózkodóbb. Ami mégis előbujik a pohárból, az az illatok érdekes kombinációja: füst, kamilla, friss sóska, szegfűszeg. Szájban sem szokványosat alakít. Közepes test, komoly, fanyar savak, némi szárító tannin. Ízvilágában aszalt füge és maláta jelenik meg, ez a fanyarsággal ellentmondásos eredményt szül. Lecsengése hosszú, tanninos, kis kesernyével. Ez egy kísérleti bor, az előzőekkel ellentétben viszont nem hiszem, hogy sokat fog fejlődni. (85/100)

Super Granum 2016 Magnum

A pince fehér csúcsbora (Granum = Garam). 40% Furmint, 40% Hárslevelű, 20% Juhfark. Előbbi egészfürtösen préselve hordóban erjedt, utóbbi kettő 8 napos egész fürtös erjesztés után lett préselve és került hordókba. A végeredmény kész borokból lett házasítva. Világos aranysárga szín. Letisztult, citrusos, kellemes illat, kis ásványossággal és bazsalikommal. A korty ásványos, vibráló, élénk mégis elegáns, kerek savakkal. Gyümölcsös ízek, alma, citrom, őszibarack. Hosszú, tiszta lecsengés. Élénk, gyümölcsös, ásványos, letisztult, ez tényleg nagy bor. (91/100)

Pinot Noir 2017

3 hét bogyóban erjedés, majd a hordós érlelés. Visszafogott sós, földes, rózsás illat. Közepes test, kevés, de még fiatal tannin, élénk, vibráló sav. Avar, meggy, eper, joghurt. Fiatal, remélem idővel simul, és a joghurtos jegyet is levetkőzi. (86/100)

Kékfrankos 2017

Bordó szín. Illatos: medvecukor, cseresznye, karamell. Közepes test, szép, élénk savak, fiatal tannin. Íze tömény cseresznyelé. Íves, szép struktúra. Fiatal még nagyon, de minden jel arra utal, idővel nagyon szép lesz. (86/100)

Super Granum Red 2016 Magnum

A vörös csúcsbor. Kékfrankos, Pinot Noir és Kadarka egy csepp Pinot Meuniervel fűszerezve. Földes, szedres, letisztult illat. Az az egy év érés úgy tűnik nagyon sokat számít. Föld, cseresznye, joghurt és zöldfűszerek adják a bor ízvilágát. A sav és a tannin élénk, de már korántsem olyan markáns, mint az előző vörösöknél. A lecsengés is hosszú, földes ízjegyek uralják. Szép vörösbor ez, de még pár évet nem árt érnie. (87/100)

Utószó

A borok hibátlanok voltak, remekül átadták a terroirt, engem leginkább a Villa Tolnay boraira emlékeztettek, durván ásványos, füstös jellegükkel. Legtöbbjük még nagyon fiatal volt, a savak nem egyszer szájba vágtak, de ez a borok tartogatásával könnyen orvosolható. Külön tetszik, hogy a csúcsborok nem fajtaborok, hanem a legjobb hordók lettek beléjük házasítva. A hype pedig nem alaptalan, ezek a borok tényleg jók. A lehetőséget pedig köszönöm Frigyesnek és a Wineglass Communicationnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr8614626448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása