Sokbor

Blog sok borról

Furmintkóstoló

2017. október 31. 08:24 - varga.daniel.sokbor

A Furmint tagadhatatlanul Magyarország legfontosabb szőlőfajtája. Azon lehet vitatkozni, hogy a mostanában kapható Furmintok megérik-e az árukat, vagy hogy tényleg erre a fajtára kellene-e alapozni nemzetközi bormarketingünket, de ezek a kérdések külön megérnék a maguk posztjait.

img_20171018_213949.jpgA teljes kóstolósor

Még anno a Budavári Borfesztiválon mutatott be Nádasi András Nagy Tamásnak, aki, mint kiderült, egy borklubot vezet. S mi több, olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy Tamás meghívott a klub Furmintkóstolójára. És mennyire jó, hogy így tette, mert a borvilág olyan részeibe kaptam betekintést, melyekbe eddig soha.

p71018-201025.jpgPréselő "Apukám Bora" Furmint 2015. Külön kiváltság, hogy a borász, Nagy Zsolt, is ott volt a kóstolón.

A kóstoló BYOB alapon működött, azaz mindenki elhozta az egyik kedvenc borát az adott témában, és azokat mértük össze, a címkét gondosan letakarva. A borok értékelése 100 pontos skálán történt, egy borról a saját észrevételeimet, saját és átlagos pontszámot fogom leírni, saját pont/átlagos pont formában. A tételek közös megbeszélése és visszakóstolás után volt általam adott pontszám, amit módosítottam, mert a véleményem a borról nagyon megváltozott. Jöjjenek tehát a borok:

Orosz Gyula Remissio Furmint 2013

Benzines, sonkás illat, a sonkás jegyek ízben is dominálnak. A bor szépen működik egyben, és hihetetlen BEST BUY 800 Ft-ért. 83/83

Somló Kincse Kézműves Kispince Furmint 2015

Parfümös illat, kipörgetve megjelenik a terroir is, de visszafogottan. Többen is mondták, hogy beleborult egy zacskó fajtaélesztő, pedig a bor hozzáadott adalékanyagot nem tartalmaz. Ízében kis gyümölcsösség és az alkoholédesség elsőre nagyon tetszetőssé teszi, jól fel is pontoztam, de ha az ember jobban megnézi, valami nem stimmel. Kevés a sava, és a mélysége sem az igazi, íze pedig nagyon egyszerű. Nem ezt szoktam meg a Somló Kincsétől, ez a bor sajnos nem tudott felnőni az elé támasztott elvárásokhoz, de elismerem, még így is élvezhető. 83/83

Homonna "Kékcímkés" Furmint 2013

Almás, köves, szép illat. A savakról szeretnék valami szépet mondani, de nem tudok, ez a bor még négy évesen is savanyú, és nem véletlenül a savval kezdtem a szájbéli leírását, mert mást nem nagyon érez ki belőle az ember. 81/82

Préselő "Apukám Bora" Furmint 2015

Visszafogott illat, kőzetes, nedves mészkőre emlékeztet. Kicsit megjelenik benne a terroir, okos hordóhasználat, szép savak, szép egyensúly. Én sajnos nem tudtam ezt a bort ennél mélyebben elemzni, de azzal egyetértek, hogy ez a bor így egyben nagyon szépen működik. 85/84

Joós Elek Furmint 2012

Érett illat, kis petrollal. Érettebb, fásabb, bár nekem egydimenziós ez a bor, az egyszerűbb érlelési jegyeken túl sok mindent nem sikerült kihámoznom belőle. 82/84

Orsolya Furmint 2016

Szép illat, keleti fűszerek, virágok és pici kövesség. Picit olajosabb jelleg, szépen egyben lévő bor, sőt, ebben a borban éreztem életemben először banán ízt. A lecsengése is szép, meglepően jó Furmint, nem számítottunk Egerből ilyen szép tételre. 86/85

Demeter Zoltán Veres Furmint 2009

Botrytis, pici birs, egyszerű illat. A bor íze pirítóst, hordóaromákat rejt, a korty karcol. Itt jegyezzük meg, hogy a bor nyolc éves, és üvegdugóval zárták le, magyarán ez a bor tönkrement. A palack leleplezésekor többen felhördültek, "Ennyit kell tudnia egy nyolc éves Demeter bornak?", majd egy jópár perces vita következett a Furmintok túlárazottságáról. 80/82

Zsirai Betsek Furmint 2015

"74! 90!" - hangzott el egymás után a két értékelés. Az est legmegosztóbb bora. Gyengébb illattal, de nagyon szép baracklekváros ízekkel, szép savakkal rendelkezik. 84/83

Kikelet Furmint 2015

Visszafogott, kicsit füstös illat, savanykás, relative egyszerű íz. De a többiek reakcióit nézve az is lehet, hogy csak nekem nem érthető ez a bor. 82/84,5

Bodrog Borműhely Furmint Narancsbor 2012

Fokhagyma(!) szag, ami mindent elnyom. Ha kiszellőztetjük, érett, pirítós illat, pici mentával. Íze is érett, de dominálja a hordó, karcol a vége és rövid a lecsengése, valószínűleg már túl van a csúcsán. Aztán kiderült: narancsbor. Lehet, hogy nincs itt semmi hiba, egyszerűen ez egy ilyen műfaj. 81/82

Sauska Birsalmás Furmint 2012

Jellegzetes Furmintillat. Ízben a minimális gyümölcsösségen felül pici kapor és több kesernye érezhető, valószínűleg eltúlozták a hordózást. A leleplezés is ezt a gyanúmat erősíti. 82/83,5

Kreinbacher St. Ilona Furmint 2009

Szép, tankönyvi mintapéldának beillő Furmint. Az alkoholt lehet kicsit vissza kellett volna fogni. 84/84

Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008

Illatában halkonzerv van, levegőztetés után sonkás jegyek kerekednek felül, és még jópár dolog, amit nem tudok felismerni. Szájban ízkavalkád fogad, sok-sok érlelt ízjegy, a sonka mellett a sárgadinnye van előtérben. Gyönyörű Furmint, nekem az est csúcspontja, ha valakinek van még a pince mélyén elfekvőnben egy palack, ne tartogassa, ez most a legszebb. 87/85

Joós Elek Furmint 2014

Egy frissebb, egyszerűbb Furmint, de van hossza, mélysége, egyszerre közérthető és tartalmas. Egyértelmű közönségkedvenc, a legmagasabb átlagpontszámot is ő kapta. 84/85,5

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3913035196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása