Sokbor

Blog sok borról

Régészkedés - Niederthaler Hof Albiger Petersberg Auslese 1973

2018. november 29. 10:28 - varga.daniel.sokbor

"A bor szájon át csurran, 
S szemen át a szerelem;
Csak ezt tudom biztosan, 
S aggként ér majd végzetem. 
Felemelem poharam, 
Sóhajtok, s arcod nézem."

- W. B. Yeats

Ritka szerencsés véletlenek folytán egy igazi őskövülettel ismerkedhettem meg. Ez a bor 45 éven át érett, és ezalatt az idő alatt csodával határos módon végig úgy volt tárolva, hogy nem esett baja. Elég lett volna csak egyszer pár órára nem vigyázni rá, hogy hősokk vagy valami más gond érje, és már mehetett is volna a lefolyóba. A dugó persze elegánsan belecsusszant a palackba kibontáskor, de ezek szerint így is elég védelmet biztosított. Másfelől viszont egy Ausleset, ami nem is tisztán Rajnai Rizling, és nem is csúcsborvidékről, hanem Rheinhessenből származik, sőt, egy borászati szövetkezet terméke, szóval egy ilyen bort nem feltétlen érlelésre terveztek - pláne nem ilyen hosszúra. Az "Albiger Petersberg" elnevezés Albig városára utal, a Petersberg pedig a város melletti szőlőterületek (Großlage) összefoglaló neve. Az Auslese egy minőségi kategória (Prädikat), ami szó szerint válogatást jelent, de tulajdonképpen a hazai Szamorodnikkal van egy szinten (válogatott, részben aszúsodott fürtökből készül). A Niederthaler Hof egy borászati szövetkezet, a helyi termelők borait felvásárolta, házasította, palackozta és forgalomba hozta saját néven. A nyugatnémet borászati szövetkezetek már akkor is a bőven a magyar átlag fölött álltak, a bor összetevőinek nagy része pedig Rajnai Rizling, szóval nem volt teljesen lehetetlen, hogy a bor még ennyi idősen is jó, de legalábbis iható legyen. A másik három szőlő viszont megint az eltarthatóság ellen szólt, sajnos ők a rajnainál sokkal kevesebb potenciállal rendelkeztek. A Müller Thurgau a XIX. század végén nemesített német fajta, nemesítője szerint a Rajnai Rizling és a Zöldszilváni keresztezése, DNS vizsgálatok alapján viszont a Rajnai Rizling és a Madeleine Royale leszármazottjának tartják. A szőlőből legtöbbször könnyű, száraz borokat készítenek, melyeket frissen érdemes elfogyasztani. A Huxelrebe Saszla és Eisenstadti Muskotály keresztezése, általában muskotályos édesborok készülnek belőle, de ezek sem hosszan eltarthatók. A Faber pedig Pinot Blanc és Müller Thurgau keresztezése, borainak jellemzője a magas sav, vékony test és a muskotályos aroma. Összességében tehát annyi tényezőn múlott a bor állapota, hogy még az sem tudta volna megjósolni fejlődését, aki mind a 45 éven át nyomon követte azt. Nem volt más hátra, meg kellett kóstolni, hogy kiderüljön az igazság.

p81124-204825_1.jpgA címke egész szépen átvészelte az elmúlt szűk fél évszázadot - sőt, maga a bor is.

Megjelenése kicsit opálos, de nem csapódott ki belőle semmi, szediment se képződött. Dekantálás után is tömény tercier aromák uralják az illatot, diós, palackérett jegyek, kis mézesség, méhviasz. Szájban is érződik már a kora: diós, teás íz, egy kis őszibarackbefőttös jellege is van. Vékony, törékeny korty, a savak is már nagyon visszafogottak, de még nem tűntek el, ami van, az még mindig kellemes fanyarságot és némi tartást kölcsönöz a bornak. Mondani sem kell, de élmentes, lekerekedett már mindene, lecsengése rövid. Többen is megvádoltak egy barackos Nestea lepalackozásával, a hasonlat szerintem nagyon találó. Magának a bornak inkább eszmei értéke volt, ritka hogy az ember ilyen idős bort kóstoljon, pláne ilyen állapotban. De ha objektíven kéne értékelnünk, akkor a pontszám legjobb esetben is (81/100)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414391206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.11.30. 17:11:41

Az eltarthatóság kulcsa az aszúsodásban van. Az összes bor közül a tokaji aszú (meg az ugyanígy készültek) az egyetlen, amit akár több száz évig is eláll (nyilván megfelelően tárolva).

Volt szerencsém kóstolni 1947-es tokaji aszút a Tokaj kereskedőház egyik sajtótájékoztatóján még vagy 20 éve. Hasonló élmények értek, mint itt a posztírót, csak minden íz, jelleg markánsabb volt.

A Fuggerek híres tokaji aszú gyűjteménye, ami tobb száz éves tételeket is tartalmaz, jelenleg valahol Ogyessza környékén pihen egy titkos pincében, mert Varsóból elhurcolták a szovjetek még a 2. vh. alatt.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.30. 17:45:32

Az a legjobb bor amit senki nem fog meginni.

P1sty 2018.11.30. 18:19:22

Na ez a tercier aroma, meg törékeny korty, meg lecsengés, meg élmentes lekerekedettség klasszikus borász bullshit.
Lekerekedett... Eszem megáll.

2018.11.30. 18:55:38

Nekem az ugrik be a cikkről, mikor egyik borász barátom azt mondta, hogy idézem: "Azért van szükség hátcímkére, mert ha nem írom rá marketing bullshit szöveggel, hogy az én kibaszott borom illik az ő elbaszott pörköltjéhez, akkor nem veszi meg."

Nos, ő legalább őszinte, nem mint a sok eltartott kisujjú "szomelié".

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 19:11:03

@Fotósképző: Igen, a botrytis fontos tényező, egy Spätlese valószínűleg nem bírná ennyi ideig. Aszúból is szívesen kóstolnék hasonkorút, mondjuk árul is az Oremus, csillagászati áron.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 19:11:35

@Viszlát és kösz a halakat: Igaz! De aki bort befektetésnek vesz, és nem fogyasztásra, az amúgy sem az én köreimben mozog.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 19:12:20

@P1sty: Az Opel Astránk bordó színű, elsőkerék-meghajtású, 1.4-benzinmotorja van, kicsit lassan reagál a pedálmozdulatokra... ez bullshit? Ha megpróbálnám elhitetni róla, hogy igazából olyan, mint egy Porsche 911, na az bullshit lenne. De egyrészt ez bizalom kérdése, másrészt nem érdekem egy 40 éve nem kapható bor felmagasztalása, harmadrészt a 81 pont nem a dicséret csúcsa, inkább a "még éppen nem rossz" kategória.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 19:14:32

@abcdefghijklmm: ugyan miért ne lennék őszinte? Persze azzal nem tudok mit kezdeni, hogy mások mit feltételeznek rólam.

2018.11.30. 19:22:45

@varga.daniel.sokbor: Hát nekem például kicsit furcsán hangzik például a "bal felső sarokban jelentkező málnás beütés", meg a hasonló bevett szomelié dumák. Szerintem csak sznob marhaság az egész. Rendszeresen fordítok például egy Magyarországon is ismert biodinamikus termelőnek ilyen szövegeket magyarra.... hát annyi marhaságot összeszedni.... na de mindegy is. Viszont az igaz, hogy ha a sok sznob hülye beveszi ezt a dumát és megveszi a bor palackját 50 EUR-ért, akkor ezt kell nyomatni, mert jó üzlet. Kb, mint mikor egy tisztánlátó szedi be a nagy lóvét a gyógyításért.... persze a kezelés ott eléri a célját: fizetnek érte. :-)

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 19:43:19

@abcdefghijklmm: a biodinamika közel áll a tisztánlátáshoz, az már igaz :) A borleírás nem eredendően bullshit, lehet egyszerűen, érthetően fogalmazni a borokkal kapcsolatban (én is igyekezni szoktam). Az átlagember viszont legtöbbször boroscímkéken találkozik ilyen leírásokkal, ahol legtöbbször magának az írónak érdeke, hogy ne legyen érthető a szöveg, mert még kiderülne, hogy mi is van a palackban ;) Épp ezért szeretem, ha a címkén csak minimális info van, vagy maximum egy idézet.

Egy Hun Hunniából 2018.11.30. 19:55:06

@varga.daniel.sokbor: Hány éves koráig javul(hat) a bor? Ha egyáltalán...
Hány éves kortól kezdik a minőségromlást általában?
Mert az ezekre adott válaszból kiderül, mikkel ne is tegyünk kísérletet!

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.30. 20:32:40

@Egy Hun Hunniából: régi borokkal kapcsolatban kötelező olvasmány: borrajongo.blog.hu/2015/06/09/mit_er_a_regi_bor

Az én megjegyzéseim:

Hány éves koráig javul(hat) a bor?
Általában a polcról levéve egy éven belül ajánlott a bort meginni. Véletlenszerűen választva szinte biztos, hogy ilyen bort fogsz venni. Ami nem baj, ha a bor finom :)

Hány éves kortól kezdik a minőségromlást általában?
A borokban folyamatosan (de nagyon lassan) bomlanak az összetett szerves anyagok. Érlelni azért szoktuk a bort, hogy bizonyos alkotóelemek (jellemzően savak, tanninok) elérjék a kellemes, már nem zavaró szintet, illetve ezek a bomlástermékek a fent említett tercier aromákkal díszítsék a bort. Az ehhez szükséges idő boronként változik, rengeteg mindentől függ, mikor éri el egy bor azt a szintet, amikor már élvezhető, és mikor üresedik ki annyira, hogy már ne leljük benne örömünket.

Ha amatőrként mindenképp érlelni akarsz, és még van is hol tárolnod a borokat, akkor ahogy Fotósképző mondta, Aszúval érdemes próbálkozni. Ha komolyabban is érdekel a dolog, akkor nincs más megoldás: kóstolni, kóstolni, kóstolni... és egyszer majd egy-két szép üveget elrakni :)

Ménár Atya 2018.12.01. 05:00:48

Igen, ez egy lekerekedett bor volt.
Múltkor ittam egy fiatalabbat, annak még konvex poliéder alakja volt, ahogy megillatoztam , a kiáramló tanninok felpuhtották a szakállamat, és a rengeteg éle le is nyeste.
Ez nem csengett le, ebben még most is érezni lehet a mangó,és az eukaliptusz ízét ,erős cékla beütéssel,és egy halvány lekvárosmustár utóízzel :)
A lényeg a PR, azt adod el, nem a bort.
A múltkor voltam budafokon egy borászatban, ahol a borász elmesélte, hogy a tulajdonképp rossz,penészes tetves madárxaros kevés szőlőből, milyen és mennyi olasz meg akármilyen vegyszerek segítségével csináltak bort................
Na ezek után lehetnek a savak kerek-kocka-gúla stb alakúak, és lehet a bort "megillatozni" szaglás helyett, de akkor sem adok érte értelmetlenül sok forintot.
De azért ügyes vagy, én jól szórakoztam az írásodon, de nekem van egy jobb módszerem mint magán ember.
Valami vagy jó, vagy nem jó, vagy ízlik,vagy nem.
Ha már körbe kell dumálni, az időveszteség,és gyanús :)
süti beállítások módosítása