Sokbor

Blog sok borról

Borklub - Szürkebarátok

2018. június 02. 13:15 - varga.daniel.sokbor

Régi szelíd esték, ti is emlékké nemesedtek!
Költőkkel s fiatal feleségekkel koszorúzott
tündöklő asztal, hova csúszol a múltak iszapján?
hol van az éj, amikor még vígan szürkebarátot
ittak a fürge barátok a szépszemü karcsu pohárból?


- Radnóti Miklós - À La Récherche... - részlet

A borklubban ezúttal Szürkebarátot, divatosabb nevén Pinot Gris-t kóstoltunk. A francia szőlő már jóval a nemzetközi fajták divatja előtt megérkezett hazánkba. A cseri barátok hozták magukkal (mivel megbízhatóbb volt a helyi fajtáknál), amit sokáig, a XX. század első feléig Auvernais Gris-ként (magyarul csak overniként) ismerték. Majd a Balaton felvidéken, a '30-as években fellángoló hagyomány-divatot meglovagolva elkezdték a fajtát magyarosan Szürkebarátnak hívni. A szőlőből Franciaországban telt, illatos, mézes jellegű bort készítenek (ezt ismeri a nemzetközi közönség Pinot Gris-ként), míg másik nagy termőhelyén, Olaszországban könnyű, friss, semleges ízvilágú bort ad (ezt szokás Pinot Grigioként emlegetni). Itthon a fajta főleg a Balaton-felvidéken terem, de még nem találta meg a stílusát. Van, aki olaszosan, van, aki franciásan, megint más a balatonfelvidéki terroirt kiemelve, egyesek pedig a szocializmusból örökölt "Félédes Balatoni Szürkebarát" stílusában készítik. Persze minden stílusban lehet nagyot alkotni, mint azt az este folyamán megtudtuk. Lássuk hát, mi került a poharainkba:

p80521-211256.jpgA borsor

Molnár Mátrai Pinot Grigio 2014

Vajas, kenyérhéjas illat kandírozott citromhéjjal, egy kevés fűszerrel, sőt, van benne valami, ami a folyóparti levegőt idézi meg. Szépen csúszik, egyszerű, fehér húsú gyümölcsös íz jellemzi, és a savszerkezete nagyon egyszerű és visszafogott. A korty végén van egy kis kesernye, lecsengése közepes. Meglepően szép egy alapborhoz képest. (85/100)

Tarjányi Vöröscsuhás Szürkebarát 2015

Dugós. Ezt a narancsbort én hoztam, és holtig állítottam, hogy nem hibás, de az idő elteltével egyre jobban kiütközött rajta a dugóhiba. Kár. (T)

Fischer Szürkebarát 2012

"Na, még egy narancsbor?"- mondtuk szinte kórusban. Pedig dehogyis volt az, csak hat év alatt szép, érett színe lett. Illata viszont nem erre vallott: gyümölcsös, köves jegyek jelentek me benne. Ízét is a gyümölcsösség és a terroir jellemezte, de az egészet kesernyésség árnyalta be. A korty zilált, szétesett volt, és a levegőn nagyon gyorsan oxidált. Mentségére váljék, a savszerkezet szépen tartotta magát. Még élvezhető, de gyorsan meg kell inni. (80/100)

Csernyik Szürkebarát 2016

Virágos illat kis terroirjelleggel és a frissen sült kenyér illatával díszítve. Szép ívű korty, szaftos, összetett savak, banán és köszméte aromái egy kis ásványossággal. Közepesen hosszú, kellemes lecsengés. Ez lenne "A Magyar Pinot Gris"? Remélem, nagyon remélem! (86/100)

Bussay Szürkebarát 2008

Érett, aszalt gyümölcsös illat kis barrique-kal. Szép ívű korty, remek savak, ízében az aszalt gyümölcsök mellett kis ásványosság is megjelenik. A kortyot már félszáraz hatást keltő maradékcukor keretezi, a lecsengés hosszú, ahol az ásványosság fejezi ki igazán magát. Szép, érett bor, egy kis szamorodnis beütéssel. (A felfedés katartikus volt. Na igen, egy tíz éves Bussay tud ilyet.) (86/100)

Liszkay Szürkebarát 2016

Virágos, kamillás illat kövekkel és zöld jegyekkel. Szép ívű, citromos korty, a savak összetettek, de rengeteg van belőlük, lecsengése közepesen hosszú, sós. Borzasztóan fiatal, én még adnék neki pár évet, hogy megszépüljön. (82/100)

Katona Rekesz Pinot Gris 2014

Almás süteményt és karamellt idéző illat. Olajos, kerek, egyensúlyos, mégis összetett savú, zamatos korty. Ízét aszalt fehérhúsú gyümölcsök és hordófűszerek harmóniája határozza meg. Lecsengése közepesen hosszú. Kiváló! (88/100)

Sabar Pinot Gris 2016

Zöld- és édesfűszeres, ásványos illat. Szép ívű, szép savú, gyümölcsös, nagyon letisztult  bor, melyet a terroir jegyei és egy kis vajasság díszítenek. Már most szép, de még fiatal, adjunk neki pár évet. (86/100)

Az értékelések átlaga alapján a kóstolón hármas holtverseny alakult ki: 85,5-85,5 ponttal első lett a Csernyik, a Bussay, és a Katona Szürkebarát. A többiek mentségére váljon, hogy ők sem borászati hiba miatt kaptak kevesebb pontot: volt, ami túl fiatal, volt, ami túl öreg volt, más meg egyszerűen csak dugós. Őszintén meglepett, hogy egy itthon mellőzött fajta következetesen ilyen szép borokat produkáljon. De baj ez? Szerintem nem. Inkább örülök, hogy ez azon esetek egyike, mikor a magyar borászok a borfogyasztók előtt járnak. Csak így tovább!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4913991568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása