Sokbor

Blog sok borról

Borklub - Merlot kóstoló

2018. február 07. 11:06 - varga.daniel.sokbor

A Merlot alapműveltség tárgya. Én pedig - bár szeretek úgy megnyilatkozni, mintha tapasztalt lennék -  ennek a fontos tudásanyagnak nem vagyok birtokában. Azaz most már van némi rálátásom, ha nem is a globális, de a magyar Merlot világára. A hétfői borklubban ugyanis Merlot-t kóstoltunk.  A jegyzet a korábbiakhoz hasonló formátumú, a "saját gondolatok/közösen megbeszélt értékelés (saját pont/átlagpont)" mintát fogja követni.

p80205-184354.jpg

Szeleshát Merlot Reserve 2007

Gyümölcslekvár és főleg hordó illatban, ízében is gyümölccsel nyit, de azt hamar elnyomja a hosszú és erős hordóíz. De nem a kellemes, vaníliás hordó, hanem egy keserű, túlpörkölt, zavaró íz. Az alkohol is kilóg kicsit. Barrique-juice. / Anno ez egy nagy slágerbor volt, de mostanra a barriqueon kívül nem sok maradt belőle. Nem is csoda, 27(!) hónapot töltött újfahordóban. (80/80)

Kúcs Merlot 2015

Gyümölcsös, lekváros illat, szép fűszerekkel. Íze málnával nyit, de a korty közepét már a hordó uralja, a végén pedig egy kis nyers húst is érzek. A tannin szárít. Nem áll össze a kép, vannak szép elemei, de nincs szépen tálalva, valószínűleg még fiatal. / A tannin és a hordó is kilóg, de a gyümölcs, fűszer, sav rendben van. Fiatal lehet. (81/82)

Figula Tihanyi Merlot 2009

Gyümölcs, aszalt gyümölcs, érett illat. Szép, kerek savak és tanninok. A stílusa hűvösebb, szerintem egri. A korty vége kicsit szárít, de nem zavaró. / Szép tannin, szép, buja íz, meleg, a csúcsán van. Finom, de a tannin krétás. (85/84)

p80205-223501.jpg

Ferenczi Merlot Reserve 2012

Illata arcon vág. Íze sem visszafogott. A legjobb jelző rá, hogy intenzív. A tannin rendben van, a hordó idővel előtérbe kerül, de mekkora erő van ebben a borban! Van benne valami zavaró mellékíz is. Nyitunk még egy palackkal! Ebben már a mellékíz is háttérbe szorul, marad az erő, de még mindig valami nem stimmel vele. Engem lenyűgözött. (ui.: Amikor azt mondom, még sokat kell tanulnom, pont ilyen esetekről beszélek. Sebaj. Practice makes perfect.) / Szekunder jegyek uralják, illós, direkttermős jellege van. Nagy évjárat, nagyon intenzív, de nagyon aránytalan, diszharmonikus. Nagy bor a legrosszabb értelemben. (90/82,5)

Maurer Álmoshegy 2011

Meggykompót, kis hordóval. Egyszerű, szép egyensúllyal, bár nem nagyon van mit kiegyensúlyozni. / Egyszerű, jó ivású, túl van a csúcson/nincs még a csúcson (ezen nem sikerült megegyezni). (82/80,5)

p80205-223545.jpg

Nyolcas Merlot Síkhegy 2013

Konyakmeggy, marcipán, földes illat. Meggykompót erős, de szép hordóval. Érési jegyekkel díszítve. Finom, érett Merlot. / Sok szesz. Szép egyensúly, jó sav, szép konzisztencia, harapni lehet, hosszú utóíz. Friss és lekváros gyümölcsök is díszítik. Jó! (85/85)

Möcsényi Merlot 2017

Meggyjoghurt, fűszerek, vékony, rövid, rengeteg tejsav. / Egeres, tejsavas, hibás. Felfedés után többen megjegyezték, nem feltétlen volt értelme ezt még megkóstolni. (82/81)

Bolyki Merlot 2013

Friss gyümölcsök illatban és ízben, fűszerekkel körítve. Szép, kecses, dinamikus, a tannin tapad egy kicsit. / Szép, hihetetlenül egyensúlyos bor.  Nagyon élvezhető. Egyesek szerint égett a hordó, gyógyszeres ízt is felfedeztek benne, főleg a korty vége felé van disszonancia. (85/84)

Teleki Petit Verdot 2011

Medvecukros, érett, de visszafogott illat. Érett, de nem összetett íz, a korty vége kapar.  Rendben van. Átlag Merlot, ami egész jól öregedett. / Szépen kiszellőztetve lekváros, érett aromák jönnek elő, bár nem sok. Mások szerint ez a bor megégett és megfázott, azért vékonyabb és egyszerűbb a kelleténél. Leleplezés után az ötletgazda döntéseit kritika érte. (84/82)

p80205-223621.jpg

Mészáros Merlot Reserve 2013

Gyógynövények és fűszerek, hűvös illat fával. Szellőzés után egy édes, gyümölcsös összkép alakul ki illatban. Hűvös, egyensúlyos korty, a gyümölcskompót mellett gyógyszerrel, kesernyével. Az összhatás lehetne szebb. Nem, ez keserű. / Nem Merlot-s felütés, de szép, példaértékű az egyensúlya. Hosszú, fűszeres utóíz, tapadós tannin. Glicerinhiányos, szikár.  Hűvös, északi stílus. Elegáns, de pár apróság, főleg a tannin bezavar. (82/83)

Szent Gaál Obsessio 2007

Ribizli, gyümölcsök, hordóillat. Íze gyümölcsös, a korty szép, de a vége belerondít az összképbe: savanykás, kesernyés, tapad, kapar.  / Alkoholos, de harmonikus bor, a mindennapok bora. Mások szerint ez már szétesett, sőt, már majdnem Franc. Felfedés után azért kap még dícséretet, ez az állapot 11 évesen szép teljesítmény. (83/83)

p80205-223748.jpg

Ráspi Merlot 2011

Gyógynövényes, ánizsos, fűszeres, kompótos illat, még egy kis virágot is fel vélek fedezni. Gyümölcsös, gyönyörű savakkal, szinte olyan, mint egy eszményi meggylé, jó az egyensúlya. A savai savanyúbbak, mint ami nekem ideális lenne. / Illós, de ettől eltekintve szenzációs illat és ízkavalkáddal robban. Légies, ásványos, különleges, intenzív, ízes, illatos, szép hordóhasználat. "Jó értelemben vett technokol". Szórás persze volt 77-90 közt kapott mindent. (85/84)

p80205-223656.jpg

Gere Solus 2011

Fenyő! Fűszer! Szép illat. Selymes, kifinomult, szép, telt korty. Réteges, érett, finom, szép hordó. Leleplezés után pedig örömmel nyugtáztam: van jó bor Villányban! (A halandóknak, kik ritkán kalandoznak 5000-es palackár fölé, ez korántsem egyértelmű.) / Ásványok, harmonikus, jó sav, jó hordó, hosszú korty. Kis kesernye. (87/85,5)

Sike Tamás Merlot 2006

Parfümös, illatos, kicsi illóval, füsttel, hordóval díszítve. Selymes, egyensúlyos, de vékony korty, kesernyés, elöregedő, túl van a csúcsán./ Szép, vékony, de mégis van benne még gyümölcs, sőt, ibolya is. A korához képest nagyon szép bor. (84/83)

p80205-224144.jpg

Dávid Borház Egri Merlot Selection 2009

Komplex, gyümölcsös illat, kicsi bőrrel és szappannal, de ezek idővel kipörögnek. Hűvös, gyümölcsös, a tannin picit szárít, de nagyon komplex, nagyon sokrétű korty. / Jó sav, összetett, menta, szantál, csokoládé, picit üresedik, de jó. Újrakóstolás után az általános vélemény az volt, hogy alulértékeltük. (88/84)

A dobogó tehát:

1. Gere Solus 2011 (85,5)
2. Nyolcas Merlot Síkhegy 2013 (85)
3. Figula Tihanyi Merlot 2009 / Bolyki Merlot 2013 / Ráspi Merlot 2011 / Dávid Borház Egri Merlot Selection 2009 (84)

A borok nagy része jó volt, de legalább volt szerethető tulajdonsága, ezt szépen mutatja a négyszeres holtverseny is. A Merlot tényleg nem volt olyan izgalmas, mint mondjuk a Kadarkakóstoló, de ahhoz sem férhet kétség, hogy a magyar Merlot nem veszett ügy. Sőt, érdemes vele foglalkozni, nem véletlen, hogy annyi csúcsborban van jelen nagy mennyiségben a fajta. Ezúton szeretném a borklubnak még egyszer megköszönni, hogy ezt a lemaradásomat bepótolhattam. Legyen még sok ilyen kóstolóban részünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5913636240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása