Sokbor

Blog sok borról

Kadarka!

2017. november 15. 08:49 - varga.daniel.sokbor

A Borklubban ezúttal Kadarkákat mértünk össze. Leírhatnám a szőlő kétes magyarságát (megjegyzem, az Olaszrizlingnek pl. sokkal ritkábban róják föl eredetét), felvethetném, hogy mennyire kényes fajta, értekezhetnék arról, van-e értelme foglalkozni vele Magyarországon, de mind fölösleges lenne - ezek a borok magukért beszéltek.

p71113-220026.jpgA (majdnem teljes) borsor

Lehet, hogy szerencsésen válogattuk össze a sort, és lehet, hogy általánosabban véve van még hova fejlődni, de ez legyen a legnagyobb baj. Mert ebből a könnyed, fűszeres áradatból, ami pár órára ellepte a kóstolótermet, sokan példát vehetnek. A borokról részletesebben "saját vélemény"/"közös értékelés" ("saját pont"/"átlagpont") formátumban írok, hogy ne csak az én gondolataim jelenjenek meg.

Maurer Kadarka Pirosbor 2013

Friss illat némi borssal. Áfonyás ízű, fiatal sav és tannin, lehet idővel szebb lesz. / Összetett, érett illat, könnyed, fiatalos íz. (84/83)

Maurer Kadarka 2013

Illata fenyőre emlékeztet, majd levegőztetés után ez átfordulbazsalikomos, zöldfűszeres jegyekbe, és a háttérben a hordó is megjelenik. Íze mint egy finom meggylé, amit okosan keretez a hordó vaníliája, közepes lecsengés, a korty végén némi borssal. Nagyon szép, élvezhető bor. / Szép illat, amiben egy kis kesernye is megjelenik sajnos. Tele van ízzel, de kicsit fanyar. (87/85)

Pastor Kadarka 2012

Puncsillattal indít, majd átfordul valami kifejezetten büdös szagba. Íze mint egy erdeigyümölcs-joghurté, de ebben is megjelenik valami mellékíz, ami emlékeztet az orrban érzettekre. A jegyek alapján Ráspira tippeltem, és reméltem, a levegőzés segít neki, de sajnos javult túl sokat a szellőzéstől. / Akiknek nem teszett, hordóhibára, egerességre gyanakodtak, többen bakelitszagot, odaégett szilvalekvárt éreztek benne. Akinek viszont tetszett, az arra hivatkozott, ez egy mediterrán stílusú bor, meg kell adni neki az időt, és majd egy szép, komplex arcát fogja mutatni. (80/81)

p71113-220127.jpg

Nagy-Sagmeister Szigeti Kadarka 2015

Oregánós pirítós. Fehérbors. Őszi erdő. Az illat sokrétű és sokáig fejlődik. Az íze cseresznyebefőttes kis borssal, a korty végén egy kis kakaóval, szép, hosszú lecsengéssel. / Szép, komplex bor, sok az alkohol (amúgy 12,5%), de szépen bele van építve, hosszú lecsengés, a korty végén kapar az alkohol. (86/85)

Pósta Kadarka 2012

Sötét, illata füsttel indít, majd szeder és hordó lesz belőle. Íze hordóhangsúlyos, nem is nagyon lehet mást észrevenni mellette.Nem rossz bor, ilyen egy jó Barrique Kékfrankos, de nem ez a jó irány. / Animális felütés, hosszú és tartalmas, ahhoz képest viszont könnyen iható, nagy bor. Az embereket megosztotta, sok benne a tannin, rossz Kadarka, jó vörös. (84/84)

Orsolya Kadarka 2013

Kellemetlen illattal indít, de levegőztetés után összeszedi magát, és egy könnyebb, gyümölcshangsúlyos bort kapunk, ízében szedret, kökényt véltem felfedezni, jó, de lehetne összetettebb. Alap Kadarkának tökéletes. Gyümölcsös illat, szép struktúra, Kadarkához képest nagy test. Többen dohosságra, fanyarságra panaszkodtak. Leleplezés után az lett a konszenzus, hogy valószínűleg félreértettük a bort. (82/81)

Tóth Ferenc Kadarka 2008

Harsány felütésű illata élénk egy ideig, de egész hamar elvész ez a karaktere, és utána alig marad valami. Íze nincs sok, ami van, az is hordóaroma, tanninja pedig szárít. / Nem egy átlagos Kadarka. Illata parfümös és fejlődő, de szájban szárít és sok a tannin. (80/80)

p71113-204142.jpg

Pósta Kadarka 2015

Medvecukor, majd sokáig alakuló illat, ami zöldfűszeres jegyekben állapodik meg. Málnaszörp ízű, nagyon jól csúszik, hihetetlenül, példaértékűen letisztult (nem hiszem, hogy ittam valaha ennél letisztultabb vörösbort), és ez nem azt jelenti, hogy üres. Jobban tetszene, ha több íze lenne, de így is kiváló. /  Nagyon megosztó bor. Többen mondták, hogy szűretlen. Áradó gyümölcs, és letisztultságban meg sem tudta semmi sem közelíteni az este során. Sokat fejlődik, olyannyira, hogy a Borklub történetében először újrapontozás történt. Az átlag pontszám pedig 2 ponttal emelkedett. Egyértelműen az est egyik nagy meglepetése, főleg a '12-es Pósta után. (85/86)

Illyés Miklós Bio Kadarka 2015

Zöldfűszeres illat, pici füsttel. Ídővel egyre zöldfűszeresebb. Finom, ízes korty, hosszú lecsengéssel, szép a szerkezete, és ez a bor tömény gyümölcs. Remek. / Gombás illat. Jó univerzális Kadarka, mely az északi és déli stílus előnyeit ötvözi. Behízelgő, érthető bor, ellenben van mélysége, a fán és animalitáson túl gyümölcs és egy leheletnyi menta és ánizs is megbúlyik benne. Fogadtunk Szőlő barátommal, hogy melyik lesz Illyés Miklós bora, ő váltig erre tippelt, én a következő tételre szavaztam. Hát... (85/85)

p71113-220106.jpg

Illyés Miklós Bio Kadarka 6-os hordó 2015

Gyümölcsjoghurt illatú, kis hordóval és fűszerrel. Idővel kinyílik, szerkezete jó, íze gyümölcsös, joghurtos, kis szegfűszeget érzek még mellette. / Szépen integrálódott fa, gyümölcs, ánizs, bors. Harmonikus, jól csúszik, csak fűszer és némi gyümölcs, szép egyensúlyban. Volt csodálkozás, mikor kiderült, hogy ez a tétel az előző hordóválogatása. Azaz ez a Kadarka abból a hordóbol való, amit Miklós a Bortársaságnak palackozott. A tétel sajnos már kifutott, az Illyés Kúria viszont egyértelműen az est nagy felfedezettje. (84/85)

Hetényi Kadarka 2013

Befőttes, szegfűszeges illat, egyszerűbb, epres, joghurtos íz. Gyümölcshangsúlyos, egyensúlyos bor, hibátlan, de eléggé visszafogott, és idővel sem bontakozik ki. / Gyógynövényes, fűszeres, gyümölcsös bor. Kritikusai zárkózottnak, fanyarnak, üresnek látták. (83/82)

p71113-223418_1.jpgA tavalyi bajnok

Besenyei Kadarka 2011

Gombás, málnás illat. Ízében letisztult, meggyszörpös, ez egy jó, bár érezhetően idősebb Kadarka. A második palack ugyanebből már komlós, gesztenyés illatokkal indít, és szájban is ízesebb. Pedig ez már nyitva volt egy napja. Vagy éppen azért szebb? / Visszafogott, avaros, gombás. Egyensúlyos, de kevés ez a bor. A sav és az alkohol a helyén van, de nincs, ami ezt alátámassza, emiatt szétesik. Vagy sokat romlott, vagy a másféle mezőny miatt, de nagyot bukott a tavalyi Kadarka-teszt győztese. (84/83)

Balla Géza Kadarka 2003

Öreg, szétesett.

Az értékeléseket összesítve pedig a dobogó a következő:

  1. Pósta Kadarka 2015
  2. Maurer Kadarka 2013
  3. Illyés Kadarka 6-os hordó 2015
  4. Illyés Kadarka 2015
  5. Nagy-Sagmeister Kadarka 2015

Kivételesen azért írtam le az első öt helyezettet, mert hajszálnyi eltérés volt csak köztük.  Volt élvezhető bor rajtuk kívül is, ami viszont kiugró, az az élboly mérete. 

p71113-220653.jpgAz élboly egy része

Sok jó Kadarkát kóstoltunk, ergo Kadarkából lehet jó bort csinálni. A kóstoló fényében nagyon úgy tűnik, a Kadarka leginkább Szekszárdon és a Szerémségben remekel. Külön kiemelném Póstáék tanulságos esetét. A '12-es Villányi stílusú vörösborból '15-re az egyik legkifinomultabb, legkönnyedebb Kadarka vált - és mindezt szemlélet- és technológiaváltással érték el, mert a tőkék ugyanazok maradtak. Legyen ez a tanulság: a Kadarka jó, csak tudni kell elkészíteni. Reméljük, egyre több borász szerzi majd meg itthon ezt a tudást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5813231669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása