Sokbor

Blog sok borról

Weninger Sopron vertikális (2008-2014)

2017. május 28. 23:30 - varga.daniel.sokbor

dsc_0087.jpg

Régóta szerettem volna egy vertikális kóstolót tartani. Szerencsém volt, mert Weningerék Sopronjából a 2013-as és 2014-es évjáratokból volt egy-egy palackom, valamelyik vásárlása után jött az ötlet -  mi lenne ha ebből tartanánk egy vertikális kóstolót? El is kezdődött a vadászat, innen-onnan, kisebb-nagyobb borboltokból végül sikerült összevadásznom 2008-tól kezdve az összes fajta Weninger Sopron bort. Nem ez a bor a legjobb választás egy vertikális kóstolóra, a bort nem érlelésre tervezték, de sok helyen olvastam, hogy sok év után is szép formában voltak. Az sem segített, hogy Franz Weninger eléggé megvariálta a borokat, állandó fajtaösszetételről ne is álmodjunk, egyedül a merlot alap a fix. Nem tudtam, mire számítsak, de a kételyeimet végül elnyomta a kíváncsiságom. És milyen jó, hogy így tette!

Weninger Sopron 2014

Merlot-Syrah-Cabernet Sauvignon

Illatra kis bors, cseresznye, a hordó is kiérződik. Ízre meglepően könnyed, de nem sekélyes. Jó csúszik, meggy, szeder. Egyszerű de nagyszerű bor. (9/20)

Weninger Sopron Cuvée 2013

Merlot-Kékfrankos

Illatra kovás, de nem bántóan, látatlanban lehet azt hinném, Ráspi bor. Ízre intenzív meggy, közepes tannin, rövid lecsengés. Szépen egyben van, és remekül megtestesíti azt, amit ezzel a borral el akartak érni. (10/20)

Weninger Sopron 2013

Merlot

2013-ban bizony kétféle Sopron is készült Weningeréknél. Hogy miért, azt csak ők tudhatják, de hogy az utólag kiadott Cuvée sokkal jobb az eredeti 100% Merlot Sopronnál, az fix. Színre öreg, illatra bántóan füstös, kovás. Szellőztetés jót tesz neki, de az öregség érződik rajta. Enyhe, vékony meggyíz, tannin van rendesen, több mint az előzőnél. Egy kis kesernye is akad. (7/20)

Weninger Sopron 2011

Kékfrankos-Merlot-Pinot Noir

Az első "S betűs" Sopron. 2012-ben nem készült Weningerék alapborából, lehet túl jó volt az évjárat. Meggy és kis hordó illatra, ízben meggy és csoki, szép, kisimult, finom bor, az érettsége csúcsán. (9/20)

Weninger Sopron 2010

Kékfrankos-Merlot

Inkább hajaz a '14-esre, vékonyabb, de szebb egyensúlyú, a savai simábbak. Illatra meggy, ízre meggy és kis csoki. Szépen egyben van, ha van belőle még a pincében, akkor ezt most idd meg. (9/20)

Weninger Sopron 3.0

Merlot-Kékfrankos-Syrah

2009-ben a Sopronba került 2008-as tétel is, így évjárat nélkül, "3.0"-nak keresztelve (ez a harmadik kiadott évjárat a Sopronból) került a polcokra. Öreges, fülledt szagú, hasonlít a '13-asra. Illatra kova és hordó, ízre van valami tartása, de a hordó vaníliáján és egy kis csokin kívül mást nem érzek. Anno jó lehetett, már nem az. (6/20)

Weninger Sopron 2008

Merlot-Syrah-Kékfrankos

Meggy, hecsedli és csoki, már elvékonyodott, van valami kellemetlen mellékíze is, túl van a csúcsán. (5/20)

Összességében elmondhatom, hogy jó, hogy belevágtam ebbe a kóstolóba. Egyértelmű, hogy ezt a bort nem érésre tervezték. Ehhez képest, még a 6-7 éves palackok is szép arcukat mutatták úgy, hogy boltban, és nem pincében voltak tárolva. Ez a teljesítmény mindenképpen tiszteletre méltó. Az igazi célt, hogy egy adott bornak az érését, nemesedését megfigyeljük, sajnos nem sikerült elérni. De mindenképp tanulságos kóstoló volt, és remélem, lesz még folytatás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4912509603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása