Sokbor

Blog sok borról

Centurio Birtokbor 2019

2020. április 18. 19:17 - varga.daniel.sokbor

"Állani némán, mint a Mátra,
Nem nézni elõre se hátra.
Nem erõlködni befelé sem,
Csak bámulni a létezésen"

- Sík Sándor

Ritkán írok ilyen fiatal borokról, mint Ludányi Balázs 2019-es birtokbora. Ez a palack már tavaly december elején megjelent a polcokon, én pedig egyből megelőlegeztem neki minden újborokkal kapcsolatos előítéletemet. Aztán belefutottam a Borjour Magnumon. Természetesen egyáltalán nem volt igazam. Balázs Gyöngyöstarjáni pincészete a kézműves borászat és a borvidék egyik éllovasa. Évről évre kiváló, spontán erjedt tételekkel örvendeztetik meg a borkedvelőket. Komoly borok ezek, összetettségükhöz, ihatóságukhoz sosem férhetett kétség, így utólag csodálom is előítéleteimet. Ez a tétel a pince birtokbora, azaz ez azokból a szőlőkből készült melyek nem kerültek dűlőválogatott hordókba. Ez jelen esetben Hárslevelűt, Olaszrizlinget, Zenitet, Szürkebarátot és Sárgamuskotályt jelent. A szőlőt 15(!) szüreti időpontban szedték, és a bor erjedés után három hónapot használt hordóban is pihent.

20200418_173219.jpg

A bor szalmasárga színe megnyerő, illatában eleinte frissen vágott fű, citromhéj jelennek meg, majd gyümölcsösebb, ásványosabb aromák váltják fel őket: akácvirág, kovakő, tejszín, őszibaracklé. A bor szájban a kategóriájához képest elképesztő élményt nyújt. Gyümöcsbomba: körte, őszibarack, mangó, narancs és kivi robban a nyelveden. A korty vastag, olajos, a savak élénkek, a lecsengés hosszú és minerális. A szárazteszt a sós, ásványos jegyeket emeli ki. Kiváló fehérbor és abszolút Best Buy. Debrecenben a Mámor Borszaküzletben lehet beszerezni, de országosan is sok helyen elérhető. (88/100)

Szólj hozzá!

Péter Pincészet Furmint 2018

2020. április 05. 23:58 - varga.daniel.sokbor

"Kivel egykor én mulattam,
Többnyire már pad alatt van:
Én, ki a mámort kerűltem,
Helyt maradék, hol leűltem.

De, ha végignézek romján:
Oly sivár, dúlt e tivornyám!
Mért nem ittam úgy, hogy jó-rég
Én is a pad alatt volnék?..."

- Arany János

20200405_232859.jpg

Letisztult arculat, letisztult borok, a pince óriási átalakuláson ment át az utóbbi pár évben

2018 nem volt a legegyszerűbb évek egyike Tokajban. Főleg száraz borok szempontjából: a nagy meleg miatt sok komoly, dűlős tételnek is egyszerűbb savszerkezet adatott, az alapfurmintok közt pedig sokszor találkoztam összeszedetlen vagy pengeéles savszerkezettel (előbbi túl késői, utóbbi túl korai szüret miatt). Egy szó mint száz, könnyű volt '18-ban a Furmintot elrontani - de Péter Ákosnak nem sikerült.

Nemrég a pince birtokfurmintját volt szerencsém megkóstolni, és az a jó hírem van, hogy ez a bor bizony jó! Összetett? Természetesen nem, de nem is ezt várjuk tőle. Viszont nagyon is élvezhető. Szeptember eleji szüret után reduktív iskolázást követően szűrve, derítve került a palackba. Színe világos szalmasárga. Illatában a frissen facsart citromlevet bazsalikom, puskapor és kovakő díszíti. A bor a szájban is nagyon kellemes - citrusos, kicsit krétás, nagyon jól iható (amibe pár gramm maradékcukor is besegít). Közepesen hosszú lecsengésében újból a citrusos jegyek kerülnek előtérbe. Hibátlan alapfurmint ez, melyet bármilyen alkalommal szívesen bont az ember. A maga kategóriájában iránymutató, és ha nem is budget bor, de mindenképp jó vétel. (85/100)

Kedves Olvasó! Egy rövid kéréssel fordulok hozzád: ha teheted, támogasd a hazai pincészeteket azzal, hogy magyar bort vásárolsz, lehetőleg közvetlen a termelőtől. Ha ezt nem teheted meg, keresd a helyi, kisebb borkereskedéseket. Ezekben a nehéz időkben minden palack bor számít. Segítséged előre is köszönöm!

Szólj hozzá!

A magyar bor újra szép lesz - Szentesi kóstoló a Mámorban

2020. március 30. 00:45 - varga.daniel.sokbor

"A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!"

- Petőfi Sándor

Egy ideig nem lesz alkalmam borkóstolókon részt venni, ez már jó pár napja világos volt. Amikor pedig kiderült, hogy a Mámor Borszaküzlet szervezésében nem más, mint az ősi magyar fajták nagymestere, maga Szentesi József tart kóstolót Debrecenben, nem is volt kérdés, hogy elmegyek-e. Arról nem is beszélve, hogy sok naturális borászt ismerek, de valahogy a Szentesi borok eddig elkerülték a poharamat.

20200313_200041.jpgJó borok, jó társaság, emlékezetes beszélgetések és finom falatok - az este minden jóban részünk volt

Szentesi József a magyar borélet megkerülhetetlen alakja. Mint oly sok nagy név, ő is szerelemből kezdett borászattal foglalkozni. Szeretett volna egy hordó bort - nem többet - melyet ő és a barátok eliszogathatnak. Aztán elszaladt vele a ló. Ő indította el az ország első boréttermét, a Maligánt, az Artizan borkereskedésnek résztulajdonosa, szenvedélyes pezsgőkészítő, az ország szinte összes kispincéjének ő készíti el a pezsgőjét, sőt, 2013-ban még a megtisztelő Borászok Borásza címet is elnyerte. Élete nagy projektje maga a budaörsi Szentesi Pince, és annak különleges, ősi szőlőfajtákból készült borai. Az alábbi 2013-as Terra Hungarica interjúban is erről mesélt:

Az este során hasonló témákról beszélgettünk - szőlőről, borról, földről, természetről, természetességről, emberekhez és borokhoz való hozzáállásról. Aznap jelentették be az egyetemek bezárását országszerte, a legtöbb résztvevőnek ez volt az első, konkrét lépés, mely feltárta a helyzet komolyságát. De jó is volt így. Jó volt kiszakadni a valóságból, ha csak egy pár órára is: a betegség helyett a boldogságra, életörömre koncentrálni, a tucatrozéktól roskadozó polcok helyett az igazi magyar értékeket képviselő borokkal foglalkozni. Mikor lesz erre újabb alkalom? Egyáltalán lesz-e? Nem tudom. De akármennyire is borúsnak látszik most a helyzet, nem árt, ha eszünkbe jut: ezek a csodaszőlők, melyekből József csodaborokat készít, átéltek ennél ezerszer sötétebb időket is. Mégis elég volt egyetlen ember ahhoz, hogy elszánt és áldozatos munkával feltámassza őket a Velencei-tó partján. Ezek a borok az élő bizonyítékai annak, hogy bármilyen nagy a baj, egy szebb jövő ígérete mindig adott. Lássuk hát, milyenek voltak ezek az ősi, mégis mindennél jövőbe mutatóbb borok.

20200313_214142.jpgA sor nyolc kiváló borból állt

Szentesi Zengő 2017

Ezerjó és Bouvier keresztezése. Kis mennyiségű kén hozzáadása és derítés után szűrve került a palackba. 8,6g cukor, 12,5% alkohol, reduktív iskolázás. Illatában sárgadinnye, széna, méz, citromhéj, bazsalikom és egy csepp benzin érezhető, de levegővel érintkezve nagyon szépen kinyílik, és a gyümölcsös aromák (sárgadinnye, almahéj) kerülnek előtérbe. Közepes test, kissé olajos korty, élénk savak, egy csöpp kesernye, ami levegőztetve eltűnik, és sok-sok gyümölcs: körte, birsalma, bodzaszörp (házi!), friss Starking alma. Közepesen hosszú lecsengés. (86/100)

Szentesi J&J Chardonnay Brut 2016

Methode Traditionelle Chardonnay pezsgő 2016-ból. Szalmasárga szín. Illata eleinte nagyon visszafogott, de idővel nagyon szépen kinyílik, rengeteg érett sárga gyümölccsel és autolízises jegyekkel: alma, méz, briós, birsalmasajt, panettone, Werther's Original cukorka, szegfűszeg, friss vilmoskörte... csodás az aromagazdagsága. A korty kellemesen fanyar, kissé krémes, egy csöpp krétás textúrával, közepesen hosszú lecsengéssel. A buborékszerkezet lehetne apróbb, krémesebb, de a bor így is szép. (86/100)

Szentesi Tihanyi Kék 2018

Ősi balaton-felvidéki fajta, 3 hónapig használt tölgyfahordóban érlelve. Szűretlen, emiatt kissé ködös a megjelenése, színe rozsdába hajló vörös. Illatában málna, paradicsom, teriyaki szósz, friss zöldfűszerek és sajnos jól kivehető geozmin jelenik meg. Alacsony tannin, kis kesernye és édeskés íz (noha a borban nincs maradékcukor). Paradicsomszósz, erdeigyümölcs tea, som, Ringló szilva, rózsavíz. Hosszú, kicsit kesernyés lecsengés. (81/100)

cs.jpgCsókaszőlő, röviden csóka

Szentesi Csókaszőlő 2018

Az elfeledett ősi kékszőlők közül talán ez a legnépszerűbb fajta. Vylyan, Szászi, Bussay, 2HA, Ráspi, csak néhány pince, melyek foglalkoznak a Csókával. Én is kóstoltam már ezek közül párat, de eddig nem győzött meg egy sem: mivel nem a nagy vörös fajták közé tartozik, sokan igyekeztek egy Pinot/Kadarka jellegű bort kihozni belőle, aminek sokszor egy jól iható, de elég jellegtelen bor lett a vége. A Szentesi Csóka viszont arra késztetett, hogy komolyan átértékeljem magamban a fajtát. 14 hónapot töltött egy használt és egy új Boutes hordóban, majd szűretlenül, derítetlenül került palackba. Rubin szín rozsdás dísszel. Illatából először a friss paradicsom ugrik ki, de levegőzve szépen kinyílik: frissen tört bors, eperlekvár, vanília, szegfűszeg. Élénk, cizellált savak, vastag, akár nagynak is mondható test, selymes textúra, kis édesség (ami megint nem cukornak köszönhető). Ízében lekvárok - földieper, sárga szilva -, tölgyfa, vanília, szárított paradicsom és egy kis bazsalikom is érezhető. Hosszú a lecsengése, melyben a gyümölcsös jegyek kerülnek előtérbe. Élményszerű bor, én egy egyedi aromatikájú észak-rhone-i Syrah-hoz hasonlítottam, és őszintén hiszem, hogy aki nem figyel, össze is keverheti a kettőt. A fekete bogyós gyümölcsök hiánya és a paradicsomos, zöldfűszeres jegyek árulják csak el, hogy itt bizony nem a francia, hanem egy másik nagy bornemzet büszkeségével van dolgunk. Fajtasztenderd, kötelező darab! (89/100)

Szentesi Laska 2018

Ősi kárpát-medencei fajta, egyik szülője a Gouais Blanc (Hajnos), mára szinte teljesen kihalt. Színe mély rubint. Szeder, paradicsom, szilva, dió és szegfűszeg a fő ízjegyei. Kellemes, visszafogott tanninszerkezet, jól csúszik, élénk savak, kis édesség is érezhető benne (de ezért itt is a glicerin és az extrakt felel, maradékcukra 0). Közepesen hosszú lecsengés, melyben a hordófűszerek (vanília, szegfűszeg) kerülnek előtérbe. Ez a bor nagyon szépen bemutatja, milyenek a Szentesi vörösök általában. (87/100)

kf.jpgCsak most veszem észre, hogy a Kékfrankos dűlőmegjelöléssel is rendelkezik

Szentesi Csúcsos-hegy Kékfrankos 2017

Szinte már közönségesnek hat egy Kékfrankos ilyen különleges tételek közt, de ne felejtsük el, bizony helyi fajta ez is. Kicsit el is bizonytalanodtam kóstolás közben - vajon azért tetszik-e ennyire ez a bor, mert a kiváló technológia egy számomra ismert szőlővel párosult, vagy egyszerűen csak tényleg ez az este fénypontja? Végül utóbbi mellett döntöttem - ennyire nem tévedhetnek az ízlelőbimbóim. A bor a szokásosnál kicsit hosszabb kezelést kapott: spontán erjesztés, két év új és használt Boutes hordó, majd szűretlenül, derítetlenül került a palackba. Mély rubin szín. Illatában rengeteg édesfűszer - szegfűszeg, szerecsendió, pirított törökmogyoró, vanília, egy csöpp csillagánizs - és borsos szilvaleves (felénk ezt hívják ciberének), szilvalekvár, talán egy kis szatmári szilvapálinka is érezhető. Hihetetlenül tömény, rengeteg extrakttal, teste közepesnél vastagabb, kis édesség is érezhető benne (mely megint csak nem a cukornak köszönhető). Savai élénkek, összetettek és vibrálnak, ez a savszerkezet még sok év múlva is csodálatra méltó lesz. Tannin is akad, kevésnek nem mondanám, kicsit szárít, de érezhetően elegáns, selymes, és ez is csak szebb lesz idővel. Ízében érett szeder, étcsokoládé, szilvalekvár, túlérett cseresznye, etióp kávé és bodzalekvár is érezhető. Lecsengése hosszú, melyben az ízek konyakmeggyhez kezdenek hasonlítani. Ez a bor hihetetlen szép. Gondolom a kiváló '17-e évjárat is kellett a csodához, de a borász érdeme elvitathatatlan. Élmény, az egyik legjobb Kékfrankos, amit valaha kóstoltam! (91/100)

Szentesi Tarcali Kék 2017

Ősi magyar fajta, de hazája nem Tarcalon, hanem a délvidéki Tarcal-hegyen keresendő. Későn érik, emiatt van ideje elegáns aroma-, sav- és tanninszerkezetet kialakítania. Persze ez fokozott rothadásveszélyt is jelentene, de szerencsére a fürtje laza szerkezetű, bogyói aprók, így emiatt sem kell különösen aggódni. A bor mély bíbor színű. Illatában szeder, egy kevés paradicsompüré, szegfűszeg, vanília, pirított dió érződik. Struktúrája nagyon hasonlít a kékfrankosra, ízgazdagságban marad csak el egy nagyon picit tőle: paradicsom, friss Ringló szilva, pörkölt fa, kakaó, kávé és naspolya érezhető benne. Nagyon szép bor, hosszú lecsengéssel. (89/100)

20200313_213109.jpgRozsdavörös szín, pedig a Fekete Muskotály is ugyanannyi ideig volt héjon, mint a többi vörösbor

Szentesi Fekete Muskotály 2018

A Sárgamuskotály egy mutációja. Hasonló kapcsolatban vannak mint a Pinot Noir és a Pinot Blanc. Illatában erős muskotályos illat, melyet geozmin árnyékol be. Kellemes, kecses, jól iható, gyümölcsös korty. Eper, érett cseresznye, muskotályos aroma, és sajnos itt is érződik a geozmin. Érdekes bor. (82/100)

Összesítve nagyon érdekes és finom borokat kóstoltunk. A fajtákban egyértelműen van potenciál, Szentesi József hozzáértése pedig elvitathatatlan. Köszönöm a szervezést a Mámor Borszaküzletnek és Balogh Jánosnak, remélem, mihamarabb lehetőségünk lesz hasonló kóstolón részt venni.

Szólj hozzá!

Liszkay Cuvée Barrique 2013

2020. március 01. 20:54 - varga.daniel.sokbor

"Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon."

- Krúdy Gyula

Nem gondoltam volna, hogy az egyik legjobb magyar bordói cuvéet a Balaton partjáról fogom kóstolni. Mert sok helyen olvastam már, hogy a "nagy vörösek" kora leáldozóban van. És tény, hogy a '90-es éves Villány- és barriqueőrülete soha nem tér vissza, azt azért mégsem mondanám, hogy nem fogy a nagy vörös. Gere és Bock borok sosem ragadnak be, a Villányi Franc is nagy sikernek örvend, és az utóbbi pár forró évjáratból is biztos készülnek majd szép megavörösek. Sőt, ha Magyarország melegedése az eddigieknek megfelelően folytatódik, akkor nem árt a jövőben egyre több nagy magyar vörössel számolni. Nem mintha ez baj lenne. A bordói fajtákra épülő, sűrű, hordós vörösborok nagyon jók tudnak lenni, ha jók. És Michael Liszkay '13-as cuvéeje bizony jó.

20191231_170505.jpgLetisztult, elegáns címke, gyönyörű, mély szín, barnulás sehol

Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Merlot a Balaton északi partjáról, hosszú barrique érleléssel. A bor koncepciója kicsit ellentmondásos: a címke kiemeli a Pangyéri Szűz dűlőt, sőt, annak igen kiváló 385-ös terroir-értékelését, de maga a bor komoly barriqueolást kapott, és a terroirjelleg nem nagyon érződik ki belőle. Sőt, szerintem a terroir-kifejezés és a barrique két egymással ellentétes dolog, azok nagyon nehezen férnek meg egymás mellett. Ezen bor esetében a barrique nyert -  de a lehető legjobb értelemben. Úgy fűszerezi a bort, hogy a hordó tölgyes, vaníliás ízvilága mellett még ennyi idősen is sok-sok pirosbogyós gyümölcs robban ki a pohárból, mind ízben, mind illatban. Szeder, feketeribizli, túlérett cseresznye, meggybefőtt, és persze étcsokoládé, kávé, füst és édesfűszerek: szegfűszeg, csillagánizs. Nagyon szép bor, ami most van csúcson, és mindent megad, amit egy "nagy magyar vöröstől" elvárhatunk: nagy test, komoly savak, intelligens (de nem visszafogott) hordóhasználat, szép gyümölcsök, jó ihatóság. És mindezt úgy, hogy a sok nagy név drága vörös cuvée-inél egy nagyságrenddel olcsóbb- mindössze 2000 Forint! Óriási Best Buy, a műfaj kedvelőinek ajánlott betárazni belőle. (87/100)

Szólj hozzá!

Az Aszú - Grand Tokaj 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

2019. december 24. 12:56 - varga.daniel.sokbor

"Jóllakni hát, fulladásig zabálni, bár
a gutaütésig: uri mulatság ez! S ha nyögni se
tudsz már? Jéghideg bornak ízes zuhanyával öblögesd
szomjú torkod, így tán újból elölről kezdheted
feneétvágyad gyönyörű megbolondulását!"

- Berda József

Karácsony. Különleges alkalom ez minden évben. A különleges alkalmakhoz pedig különleges bor illik. Az ünnepi asztalokon ezért egyre többször nyílik Tokaji Aszú. Ez részben a Koccints Aszúval kampánynak köszönhető, melynek célja, hogy az egész országban egy palack Aszúval koronázzák meg a karácsonyi menüt. De a kampány magában nem elég, kellenek megfizethető, megbízható minőségű, sok helyen kapható Aszúk is. És itt jön a képbe a Grand Tokaj. A minőségi Tokaji Aszúk közül ugyanis az övék a legmegfizethetőbb, így nagyon sok asztalon fog ma este ez a bor díszelegni.

aszu.jpgKulcs Tokajhoz

Furmint alapú aszú, 171 g cukor, 10 g sav. Aranyló szín. Illatában méz, virágpor, feketeföld, botrytis, szivardoboz és aszalt mangó. Édes íz, markáns, összetett, elegáns savak, közepes test. Méz, fehér csokoládé, aszalt sárga gyümölcsök, szegfűszeg, vanília, hosszú, szaftos lecsengés. Szép bor, és úgy gondolom, nagy szerencse, hogy a most felnövő borértő generációnak már ez a bor lesz Az Aszú. (89/100)

Minden kedves olvasómnak áldott, békés Ünnepeket kívánok!

Szólj hozzá!