Sokbor

Blog sok borról

Royal Tokaji "The Oddity" Dry Tokaji 2014

2018. december 11. 13:03 - varga.daniel.sokbor

"Tokajt, ki nem látta, oly nagynak gondolja,
Nagy roppant kerített városnak fontolja.
De ki eljő nézni,semminek számolja.
Nagy hírét és nevét a feje elállja."

Debreczeni Ember András

Már megint egy "Dani talál egy palack tokajit olcsón, és annak ellenére, hogy nyilvánvalóan öreg, megveszi" bejegyzés következik, ugye? Hát... igen. Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály cuvée a Royal Tokajitól, "The Oddity" ("a különlegesség") fantázianéven. Tőlünk nyugatra ugye nem sokat tudnak a száraz tokajiról, érthető az elnevezés. Egyfelől '14 viszontagságos év volt, másfelől pont emiatt nem kizárt, hogy ebbe a tételbe olyan szőlő is belekerült, amiből máskor prémium bor lett volna, az egyenetlenségek pedig mostanra valószínűleg már elsimultak, úgyhogy nem volt reménytelen ez a bor.

p81209-153938.jpgHa házasításról van szó, a Royal Tokaji sem állja meg, hogy fantázianevet adjon a bornak

Színe szalmasárga, illata eleinte fülledt, de hamar kitisztul, ezután már a tokaji kövességre épít, mellette bazsalikom, citromhéj, és végül a hordó fája díszíti. Közepes test, gördülékeny korty, citrusos, ásványos íz. Savai még ennyi idősen is fanyarok, bár már eléggé lekerekedtek. Lecsengése közepesen hosszú, citrusos, kesernyés. Összességében nem rossz, és kellett neki a pihenés, hogy az évjáratra jellemző szögletességet levetkőzze, de sajnos azzal együtt a gyümölcsössége (ha volt neki) is komolyan visszafejlődött. Az illata szebb, mint amit a szájban fel tud mutatni. Nem rossz bor, de az évjárat és az idő sajnos maga alá gyűrte, valószínűleg már jobb sem lesz. (81/100)

Szerk.: két nap után visszakóstoltam, illatra nem változott, de az íze sokat tisztult, a kaparós jelleg oda, maradt a friss citrus és az ásványosság. A savak még mindig fanyarok, egyszerűek, de így is megérdemli a (83/100) pontot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3514466328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása