Sokbor

Blog sok borról

Nyolcas Narancsbor 2017

2018. december 02. 11:17 - varga.daniel.sokbor

"A Duna partján
Céda lányhoz hajt durva öröm,
A bor ad álmot
S a poharamat összetöröm."

- Ady Endre

Nyolcas Ádám durva egy borász, a szó jó értelmében. A fiatal egri tehetség a hazai természetesbor-radikalizmus egyik legelszántabb alakja. De nemcsak a szinte teljesen adalékanyagmentes technológiájával tűnik ki, hanem az általa használt szőlőfajták sem túl gyakoriak. Készít Turánt fajtaborként, foglalkozik Portugieserrel (Egerben szinte egyedüliként), Traminivel, Leánykával, ezeken felül persze a borvidékre jellemző fajtákkal is. És ha ez nem lenne elég, most csinált egy narancsbort. És hogy legyen még egy csavar a történetben, ez a narancsbor sem átlagos narancsbor. Narancsbor alatt fehérborszőlőből vörösbor-technológiával, azaz héjon áztatással készült borokat értünk, melyek a szőlő héjából kioldott szín-, illat- és ízanyagok miatt egy különleges, egyedi kategóriát képviselnek a borvilágon belül. Tramini (70%) és Leányka (30%) házasítása. Egy hetes héjon áztatás után rövid hordós érlelés következett, majd szűretlenül, derítetlenül lett lepalackozva, végül kitöltve - egyenesen a poharamba.

nyolcas_narancs.jpgA címke még az előző címkesorozathoz tartozik, de a bor vadonatúj

Kitöltés után először az tűnik fel, hogy maradt benne egy kis szénsav. Megjelenése opálos, színe a mély lazacszínhez áll legközelebb. Illata fülledt, nem árt levegőztetni, egy óra elteltével földes jegyek és a Traminire annyira jellemző parfümösség kerül előtérbe. Íze félszáraz, földes, grapefruitos, körtebefőttös jegyek jelennek meg benne. Friss, finom korty, élvezet inni, szaftos, jól beépült savak jellemzik, lecsengése közepesen hosszú, földes jegyekkel és egy csöpp tanninnal. Ha szeretnél a narancsborokkal ismerkedni, ezzel kezdd, ennél populárisabbra nem is lehet hangolni egy narancsbort (nem hiszem egyébként, hogy Ádámnak ez lett volna a célja, csak így sikerült). Bár még fiatal, én nem tartogatnám, ennél élvezhetőbb már aligha lesz. (86/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr7914407992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása