Sokbor

Blog sok borról

Château Topoľčianky Devín 2017

2018. július 20. 09:30 - varga.daniel.sokbor

"Mit nekem te zordon Kárpátoknak
Fenyvesekkel vadregényes tája!
Tán csodállak, ámde nem szeretlek,
S képzetem hegyvölgyedet nem járja."

- Petőfi Sándor

A Devín szlovák szőlőfajta. 1958-ban Dorota Pospíšilová keresztezte a Piros Tramini és Pirosveltelini szőlőket, megalkotva ezt az illatos, jó cukorgyűjtő fajtát, mely Dévény (Devín) városáról kapta nevét. A bor a 2018-as Finger Lakes International Competitonön aranyérmet nyert. Mivel a családi kirándulásom alatt egy helyi bort mindenképp ki szerettem volna próbálni, ez a palack ideális kóstolóalanynak tűnt.

p80718-184924.jpgA címke alapborra utal, gondolom van prémium sorozatuk is

Halványsárga szín. Kirobbanó, parfümös, tiszta illat. Fehér virágok tömkelege, vakon valószínűleg Irsainak hinném, attól csak egy kis mézes aláfestés különbözteti meg illatban. Neutrális íz, kerek, korrekt savak, meglepően széles korty. Innen nézve meg egy Chardonnayra hasonlít. Attól csak a rövid, de markánsan kesernyés lecsengés különbözteti meg. Akarva akaratlanul a Nyakas Pince Don Olivérje jut eszembe róla. Hibátlan, kellemes bor, de ezt a palackot élvezni, és nem elemezni kell. (82/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr7514121833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása