Sokbor

Blog sok borról

Kiskirály - Kingling Félédes NV

2018. július 03. 14:12 - varga.daniel.sokbor

Van, a ki a királyért üríti a kehelyt, 
A hon virágozása dobogtat más kebelt, 
Ez a német vesztére nagy rettentőt iszik, 
Az a török halálán, ez a csehén bizik. 

Garay János - Mátyás Király Gömörben - részlet

Nemrég szinte az összes boros blog, meg a kormányközeli újságok egy része lehozta, hogy a tokaji közösségi borászat első bora hamarosan a polcokra kerül. Kingling (kiskirály) néven, száraz és félédes kivitelben, évjáratmegjelölés nélkül, a tokaji szőlősgazdák korábban fel nem használt kapacitását kihasználva készíti a bort a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. A cél egyébként nemes, miszerint a szőlősgazdák nagy cégektől való függését hívatott enyhíteni a cég, mégpedig minimum 100 Ft/kg-os átvételi árral. Hogy emellett hogy jön össze a 800 Ft-os palackár, nem tudom. Ez, illetve egy ilyen komoly PR-támogatás egy olyan bornak, mely "fölösleges" szőlőből készült, és a Lidl fröccsbor kínálatában debütál, minimum egy kis gyanakvást szül. De valahol ott motoszkált bennem a kíváncsiság, csak nem álltam meg, és minden előítéletemet félretéve vettem egy üveggel a félédes verzióból.

img_20180703_133846.jpgA címke a vicces, játékos kategóriában bőven megállja a helyét

Eredet- és évjáratmegjelölés nincs a címkén, de egy ilyen bornál nem is elvárás. Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály cuvée, a félédesség gondolom mustsűrítménnyel lett elérve, érződik. Színe szinte már átlátszó. Muskotály illat egy kevés hordóvaníliával. Ízében tiszta, éppen csak édeskés, mustos, kicsit egyszerű, savanykás savakkal, rövid lecsengéssel. Korrekt félédes bor, minden alapbornak meg kéne ezt a szintet ütnie. Az igazi kérdés inkább az, hogy mi lesz hosszútávon: egyfelől tudja-e ezt az ár és minőségbeli színvonalat tartani a cég, másfelől kérdés, mennyire bírja maga a bor a strapát. Mert sajnos sok Best Buynak a polc és az idő a legnagyobb ellensége. Ha ezekkel a kihívásokkal sikeresen megküzd a Kingling, egy fontos építőköve lehet a tokaji borágazatnak. (79/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr2014089423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása