Sokbor

Blog sok borról

Primőr rozék - kár a sietségért

2017. december 30. 08:29 - varga.daniel.sokbor

Amennyire pozitív csalódás volt Dúzsiék vörös újbora, annyira beigazolódtak félelmeim pár nemrég kóstolt primőr rozé kapcsán. Tudom, az idei különösen jó év volt, korai szürettel, mindenki adta is ki gyorsan a különböző újborokat. És míg az Irsainál vagy Cserszeginél érthető, ha valaki korábban szüretel, egy kékszőlőnél már kevésbé - főleg, ha nem is korán érő fajtákról van szó. Meg is látszik ez sajnos a borokon, melyek címkéire a szokásos rozé-egyenszöveg került: friss, gyümölcsös. Frissek ezek a borok, mint egy reggel hatkor kelő egyetemista: érdemes lett volna még békén hagyni őket egy kis ideig.

p71218-210827.jpg

Tüske Pince Rozé 2017

Nagyon halvány szín. Domestos-szag. Kesernyés, citrompótlós íz. Savpótlás okozhatta talán a hibát, amire gondolom a korai szüret miatti savhiány miatt volt szükség. Amire gondolom azért volt szükség, hogy minden áron legyen egy primőr újbora a pincének. Lett, de minek?

Takler Pinot Noir Rozé 2017

Kénes szag, de a levegő jót tesz neki, idővel málnaillatú lesz. Íze egyszerű: vérnarancs, ribizli. A savak nem a legszebbek, savanykás, valószínűleg itt is pótolva volt. Amire viszont nem számítottam, az az, hogy egy kis tannin is megbúlyik benne. A kocsányból kerülhetett bele a csersav, aztán annyira igyekezett a bor a palackozóba, hogy a tannin derítése is elfelejtődött. Nem egy jó rozé, magában nem is innám, de karácsonyi halászlé mellett egyből értelmet nyert, még a pici tannin is jól áll neki így. Persze egy ételpárosítás csodákra képes, ne dícsérjük a bort azért, amit nem ő ért el. Főleg úgy ne, hogy közben tudom, igenis lehet nagyon jó rozét készíteni, ha az ember nem sieti el a dolgot.(80/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6513533841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása