Sokbor

Blog sok borról

Cognac a Schönherzben

2017. november 23. 09:06 - varga.daniel.sokbor

A BBK-val félévente tartunk egy párlatkóstolót, ami ezúttal a Cognacról szólt. Kicsit későn sikerült megrendezni, tekintve, hogy ez már a 12. tanulmányi hét, de ezt könyen elfelejti az ember, mihelyst belemerül a konyakok világába. A kóstolót Petzold Attila szakértő vezette, akinek ezúton is köszönjük áldozatos munkáját. Disclaimer: párlatokban még annyira sem vagyok jártas, mint borokban, értékeléseim emiatt koránt sem irányadóak.

p71121-193928.jpg

Fernando de Castilla Solera Grand Reserva Brandy de Jerez

100% airén szőlő. Mazsola, vanília és balzsamecet illatú, idővel a fás, vaníliás jegyek kerekednek felül. Ízében az érlelési, fás jegyek jelennek meg, majd átvált balzsamecetsűrítménybe, később pedig mazsolás, fás lesz. Végig csíp az alkohol, pedig csak 38%-os. A szárazpróba fahéjas, tejcsokis.

p71121-200926.jpg

Cognac Campagnere VS

Birsalmás, körtés, alkoholos illat. Íze fás, körtés, édeskés, idővel szegfűszeges lesz, de körte végig dominál. A szárazpróba szivar illatú, gazdag. Gyümölcsös, élvezhető, közérthető Cognac.

p71121-204645.jpg

Chateau de Beaulon 7 Ans d'Age

Virágos illat a battonageolt borok jellegzetes aromájával, Íze narancslikőrös, fanyar, kis kesernyével a végén. ha nem 40 fokos lenne, kiváló fehérbornak tartanám. Íze idővel simul, utóízben megjelenik egy fehérrrépás jelleg is. Ez az ízvilág sokaknak nem tetszett, de nekem kifejezetten ízlett, főleg a fanyarság és az édes, gyümölcsös ízek kombinációja miatt. Szárazpróba: egyszerűbb, kenyérhajas aromák.

p71121-211105.jpg

Chateau Montifaud Cognac Petite Champagne VSOP Millenium

 Virágos, zsömlés illat, kis mézzel. Íze sörös, mézes, némi gyümölccsel, bár azok is inkább aszaltak: mazsola, füge. Szárazpróba: dohány, gyümölcs.

p71121-213028.jpg

Frapin Cigar Blend Vieille Grande Champagne Cognac

Nem véletlen a név, tényleg szivarillatú, dió és fa is kiérződik. Íze diós, somlói galuskás, kis datolyával, szép, érett. Az este "legkonyakosabb" tétele, ahogy többen fogalmaztak.

Szuper borpárlatok, kellemes társaság, érdekes előadás - ezekben volt részem, és köszönöm is ezt Attilának és a BBK-nak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr213346181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása