A BBK-val félévente tartunk egy párlatkóstolót, ami ezúttal a Cognacról szólt. Kicsit későn sikerült megrendezni, tekintve, hogy ez már a 12. tanulmányi hét, de ezt könyen elfelejti az ember, mihelyst belemerül a konyakok világába. A kóstolót Petzold Attila szakértő vezette, akinek ezúton is köszönjük áldozatos munkáját. Disclaimer: párlatokban még annyira sem vagyok jártas, mint borokban, értékeléseim emiatt koránt sem irányadóak.
Fernando de Castilla Solera Grand Reserva Brandy de Jerez
100% airén szőlő. Mazsola, vanília és balzsamecet illatú, idővel a fás, vaníliás jegyek kerekednek felül. Ízében az érlelési, fás jegyek jelennek meg, majd átvált balzsamecetsűrítménybe, később pedig mazsolás, fás lesz. Végig csíp az alkohol, pedig csak 38%-os. A szárazpróba fahéjas, tejcsokis.
Cognac Campagnere VS
Birsalmás, körtés, alkoholos illat. Íze fás, körtés, édeskés, idővel szegfűszeges lesz, de körte végig dominál. A szárazpróba szivar illatú, gazdag. Gyümölcsös, élvezhető, közérthető Cognac.
Chateau de Beaulon 7 Ans d'Age
Virágos illat a battonageolt borok jellegzetes aromájával, Íze narancslikőrös, fanyar, kis kesernyével a végén. ha nem 40 fokos lenne, kiváló fehérbornak tartanám. Íze idővel simul, utóízben megjelenik egy fehérrrépás jelleg is. Ez az ízvilág sokaknak nem tetszett, de nekem kifejezetten ízlett, főleg a fanyarság és az édes, gyümölcsös ízek kombinációja miatt. Szárazpróba: egyszerűbb, kenyérhajas aromák.
Chateau Montifaud Cognac Petite Champagne VSOP Millenium
Virágos, zsömlés illat, kis mézzel. Íze sörös, mézes, némi gyümölccsel, bár azok is inkább aszaltak: mazsola, füge. Szárazpróba: dohány, gyümölcs.
Frapin Cigar Blend Vieille Grande Champagne Cognac
Nem véletlen a név, tényleg szivarillatú, dió és fa is kiérződik. Íze diós, somlói galuskás, kis datolyával, szép, érett. Az este "legkonyakosabb" tétele, ahogy többen fogalmaztak.
Szuper borpárlatok, kellemes társaság, érdekes előadás - ezekben volt részem, és köszönöm is ezt Attilának és a BBK-nak.