Sokbor

Blog sok borról

Zöldveltelini fajtakóstoló - sok jó bor, kevés nagyszerű

2017. október 11. 13:06 - varga.daniel.sokbor

A barátaimmal szoktunk néha fajtakóstolókat tartani - tizenpár üveg egy adott fajtából, leragasztjuk őket, hogy ne lehessen felismerni a palackokat, kóstolunk, értékelünk, pontozunk, és a végén szavazunk, hogy melyik volt a legjobb. Hasznosak ezek a kóstolók, sokat tud itt tanulni az ember. Most a Zöldveltelini került sorra. A magyar borok mellett jó ötletnek tartottuk osztrák palackok kóstolását is, elvileg ők a mesterei a fajtának. Néhány borbolt bejárása után összegyűltünk egy borongós keddi estén, és kóstoltunk.

p71002-192728.jpg
A sor egyik fele

A továbbiakban a borok következnek, kóstolási sorrendben, az én értékelésemmel:

Tűzkő Grüner Veltliner 2016

Fajtajelleges illat, citrom és pici őszibarack, de az egészet elnyomja valami, nem tudom eldönteni, fülledtség vagy parfümösség-e az. Íze az optimálisnál savanykásabb, nem túl intenzív, rövid lecsengéssel. (6/20)

Molnár Borház Paulus Zöldveltelini Mór 2016

TCA-s, értékelhetetlen.

Konyári Zöldveltelini 2016

Őszibarack illatok mellett a hordó aromái jelennek meg. Íze fajtajelleges, de itt is érződik a vanília rendesen. Lecsengése közepes, összességében jó bor, de lehet nem eza stílus áll a legjobban a fajtának (8/20)

Villa Tolnay Tavasz Zöldveltelini 2016

Illata a szokásos aromákon felül virágos jegyeket is mutat. Fajtajelleges ízű, remek, élénk savakkal, szerintem kifejezetten jól áll ez a könnyedebb stílus a bornak. Lecsengése közepes. Egyértelmű BEST BUY (11/20)

Villa Tolnay Nap Zöldveltelini 2016

Vajasabb illatú a megszokottnál, gondolom finomseprőn volt tartva. Szájban egyből érződik némi maradékcukor, de a várakozásokkal ellentétben  pont hogy nem terül szét a bor, hanem hanem meglehetősen feszes, sőt, szerintem lehetne kicsit vastagabb is. A lecsengése is kifejezetten rövid. (9/20)

Villa Tolnay Föld Zöldveltelini 2015

Kevésbé intenzív, palackérlelés jegyeit mutató illat (lehet botrytist is látott?). Szájban is visszafogottabb, de ha nem is harsányan, azért hozza a fajtajelleges ízeket. Ilyen negy érlelt Zöldveltelini. (8/20)

Domäne Wachau Smaragd Grüner Veltliner Kellerberg 2015

Érett illat, az őszibarackhéj mellett pici hordó és érlelési aromák jelennek meg. Minimális maradékcukor. A hordó megjelenik ízben, de nagyon okosan, épp csak annyi, amennyi még nem nyomja el a szőlő aromáit. De valami mégsem százas, mert a cukor és a hordós érlelés ellenére (vagy pont a hordó miatt?) egy picit karcol a korty vége. Lehet nem árt még egy-két évet palackban pihentetni, de már most is nagyon élvezhető, a pici karcosságért bőven kárpótol a szép egyensúly és az intezív aromavilág. (11/20)

Szecskő Zöldveltelini 2015

Jellegzetes, de nem túl intenzív illat. Nem a hordó nyomja el, egyszerűen csak visszafogott. Szájban is visszafogott, kis hordóaromákat is észre lehet venni. (8/20)

Bott Frigyes Zöldveltelini 2016

Frissebb, dinamikusabb jellegű, illatban is ízben is citromaromák lógnak ki az amúgy szépen összerakott borból. Frigyesnek más borának is meggyűlt már a baja a citrommal, lehet, hogy a terroir miatt ilyen, és némi palackérlelés segítene rajta. persze így sem rossz. (9/20)

Meinklang Grüner Veltliner 2015

Virágos, bodzás, közérthető illat, ízre is nagyon egyszerű, rövid lecsengéssel. Hibátlan bor, de a közérthetőség oltárán feláldoz mindent, ami naggyá tehetné. Persze alapbornak tökéletes, annak is szánták, bennünk is csak azért van képzavar és értetlenség, mert drágább a magyar palackok nagy többségénél. (9/20)

Laurenz V. Friendly Grüner Veltliner 2015

Illata karakteres, intenzív, az őszibarackhéj szépen érezhető. Szájban viszont nem áll össze a kép: Könnyed, vékony pici szénsavval, rövid lecsengéssel (ez mind illik a névben megcélzott "Friendly" imidzsbe), bűszkélkedik, amit szépen eltakar egy adag hordóaroma. Ha ettől eltekintünk, szép kis bor, de nagyon nehéz ettől eltekinteni. Mire gondolhatott a költő? (7/20

Ott Am Berg 2016

Szép, barackos illat. Hibátlan, reduktív ízvilág, pici szénsavval, de szerencsére nem egysíkú, van mélysége és intenzitása is, bár egyikből sem túl sok. (10/20)

Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Zöldveltelini 2015

Illatos bor. Savai dinamikusak, van intenzitása is, de azért a közérthetőséget szem előtt tartották itt is. (10/20)

György-Villa Zöldveltelini 2016

Alig van íze és illata, ami van, az is összetéveszthető a Rajnai Rizling jegyeivel. A könnyedségre némi hozzáadott szénsavval játszottak rá. Sok élvezeti értéke nincs. (7/20)

p71002-214211.jpg

A sor másik fele

A szavazatok alapján a dobogó a következő:

  1. Villa Tolnay Olaszrizling 2015
  2. Domäne Wachau Smaragd Grüner Veltliner Kellerberg 2015
  3. Villa Tolnay Föld Zöldveltelini 2015
  4. Ott Am Berg 2016

Igen, az ott az élen egy Olaszrizling. Jó ötletnek tűnt berakni egyet a sorba, csak úgy viccből. Az én kezem is piszkos az ügyben, éppen ezért nem is értékeltem, azt gondoltam úgysem fog sok vizet zavarni. Tévedtem. A Zöldveltelinik mentségére szóljon, hogy az eredményben közrejátszott, hogy a csapat sokkal jobban hozzá van szokva az Olaszrizling ízvilágához, és nem is egy akármilyen reduktív fröccsbor verte el őket. De sok mentegetnivaló nincs is, mert a többi kóstolt tétel is szép volt, az egy hibáson kívül nem volt egy sem, amely akár a nem jó jelzőt kiérdemelte volna. Viszont kimagaslóan szép tétel is kevés volt, és ez alátámasztja elméletünket, melyet a kóstoló kezdetén többen is felvetettek elöljáróban: Zöldvelteliniből könnyű jó bort csinálni, kiválót viszont nehéz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3912935753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása