Sokbor

Blog sok borról

Furmint Day Special - Gróf Degenfeld Furmint 2016

2019. február 02. 22:36 - varga.daniel.sokbor

For the English version of this post, please click here.

"Itt álldogálok a szőlőtetőn egy édes furmint-fürttel.

Alkonyodik.

Közben:
megszólalnak az ágak és az őzek
fent!
fent!
a száradó-erdőben...

Drágám!
egyszer nézd meg majd ezt a csodálatos tájat!!!

Olyan, mintha valami szétfeslett virág húsos, meleg szirmai volnának."

- Simon Andor

Idén is eljött - immár a tizedik - Furmint Február, annak első napja pedig a Nemzetközi Furmint Nap, melyet közösségi oldalakon csak egyszerűen FurmintDaynek neveznek. A fajta iránti rajongás nem újkeletű - az első nagy sztár a 2000-es Királyudvar Úrágya Furmint volt, azóta sok víz lefolyt a Tiszán és a Bodrogon: mádi palack, rengeted száraz Furmint és dűlőválogatás, melyek csúcsát jelenleg úgy tűnik a mádi Szent Tamás dűlő képezi, nemzetközi marketingkampányok, és maga a Furmint Február, mely rendezvénysorozat figyelmet kíván terelni a fajtára és a benne rejlő lehetőségekre. A fajta promóciójának sok oka van: ez Tokajban a legelterjedtebb borszőlő, tényleg komoly potenciállal, remek savszerkezettel rendelkezik, és hihetetlen tehetséggel adja át a különleges Tokaji terroir jegyeit, hasonlít az osztrákok Zöldveltelinijére (mely egy újdonsült sikertörténet), és amit sokan nagyon fontosnak tartanak: könnyen kiejthető a neve. A Furmint egyre népszerűbb, és úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg.

dyuabuvxcaabb3g_1.jpgFurmint February '19 kóstoló a 67 Pall Mallban, Londonban, 2019. január 30-án. A nagyszabású furmintkóstoló rengeteg vendégnek és nagy sikernek örvendhetett (Fotó: Joanna Simon )

Az út a sikerhez persze nem akadálymentes: a furmintdivat egyelőre belföldön hódít, a Furmint pedig (noha Tokajban a legelterjedtebb fajta) kevés: a nagy kereslet és a korlátozott kínálat miatt évjáratok közt akár 50%-os ugrást is mutathatnak a borok árai. Ha pedig kevés a Furmint, jön egy másik fontos kérdés: tegyük fel, hogy befut a kampány, tényleg divatos lesz a Furmint. Mi állít meg egy újvilági nagybefektetőt attól, hogy pár ezer hektár Furmint telepítésével tíz év alatt lehagyjon minket? Ez ellen nincs orvosság - hacsaknem a száraz tokaji, mint brand népszerűsítése. Tokaj neve szintén könnyen kiejthető, sőt, ismerősen cseng a műveltebb borfogyasztók fülében - arról nem is beszélve, hogy a terroirt nem lehet máshová telepíteni, a Furmint tőkéket viszont lehet. Szintén a száraz tokaji mellett szól, hogy nem kellene a barátságosabb, elegánsabb Hárslevelűnek a másodhegedűs hálátlan szerepébe bújni - többen felvetették már, hogy a fajta háttérbe szorításával lábon lőjük magunkat. Ettől függetlenül a Furmintkampány gőzerővel halad és sikeres. A magyar bor sikerének pedig mindenképp örülök. És mivel a FurmintDayről én sem akartam lemaradni, kóstoltam egy jó Furmintot, méghozzá a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2016-os birtokfurmintját.

p90202-215914.jpgAz ikonikus címke a pár éve bevezetett mádi palackon is jól áll, a Borkiválóság plecsni teljesen megérdemelt

100% Furmint. Halvány, szinte már átlátszó szín, mely szalmasárgába hajlik. Illatát a tokaji vulkanikus talaj uralja, emellett lime héj, alma, zöldbe hajló aromák díszítik. Szájban egy kevés frissítő szénsavval nyit, majd legelőször a fiatalos, mégis elegáns savak tűnnek fel. A korty közepesen testes, íves, elegáns, letisztult. Köves, körtés, citrusos íz, pár gramm maradékcukorral téve még kedvesebbé az ízélményt. Közepesen hosszú, ásványos,  édeskés lecsengés. Hibátlan, elegáns, élvezhető Furmint. Nem fajta- vagy terroiridegen, nem egysíkú, mégis öröm inni. Ezt nevezem. Igazi viszonyítási alap a Furmintok közt - és bár voltak kételyeim (2850 Ft egy csavarzáras Furmintért!), de azt kell mondjam, ez a bor még ennyiért is megéri. (87/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3614504128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása