Sokbor

Blog sok borról

Tesco Ruby Port

2019. január 13. 11:35 - varga.daniel.sokbor

"Mi mindent halmoztak itt össze? - folytatta odalépve az asztalhoz - Factory-márkás portói óbor, medok a Jeliszejev testvérek palackozójából, ez már igen, atyáim! Ez aztán egészen más, mint a küllő!"

- Dosztojevszkij - A Karamazov testvérek

Az utóbbi években - főleg a Művalkeszek háza táján - a téli hónapokban egyre gyakrabban találkozhatunk avinált borokkal, főleg portói vörösökkel. Arról, hogy mi is a portói, akov írt egy kiváló cikksorozatot a Borrajongón, én ezt mélyre menően nem magyaráznám el. Viszont tavaly én is kipróbáltam a sokak által magasztalt Tesco Late Bottled Vintage Portot, kiválóan vizsgázott. Azóta is kerestem hasonló büdzsé-likőrborokat, és volt miből válogatni: a legtöbb élelmiszerláncban megjelentek különböző, elérhető áru portóik. Nagy részük Tawny, és legtöbbjük pocsék volt: a hosszú érés közben soknak a sava, teste, ízszerkezete, magyarán az egész bor szétesett, nem véletlen nem írtam róluk. Kezdtem feladni kincskeresésem, de a minap megint rám mosolygott a szerencse egy palack Tesco Ruby Port formájában.

p90110-005056.jpgMinimálcímke - egy ilyen borra tökéletes

A bor a Symington Family Estatestől származik, mint a többi Tescos portói is. Ruby Port, azaz csak rövid hordós érlelést kapott házasítás és palackozás előtt, így a gyümölcsös aromák játsszák benne a főszerepet. Alkoholtartalma csak 19%, a felhasznált szőlőfajták ismeretlenek, de ez ebben a kategóriában érthető. Mély rubin szín. Illata tömény bőr, mellette pörkölt tölgyfa és ibolya. Íze édes, tömény bodzalekvár. Teste nagy, melyet a savak szépen támogatnak, a tanninokból sincs kevés, de a csersav lekerekedett, és kell is, hogy ellentartson a sok cukornak és magas alkoholnak. A korty szaftos, a vége sajnos kissé elvékonyodik, ekkor felüti a szesz a fejét. Lecsengése hosszú, karamellás ízzel. Ez a bor mintapéldája a Ruby Portnak, a műfajjal ismerkedőknek kötelező, nem mellesleg 2000-ért kiváló vétel, sőt, a január végéig csak 1500 Ft. (84/100)

Ui.: A megszokás nagy úr, én nem hiszem, hogy a magyar fiatalok rövid időn belül Berentzen helyett portóit kezdenének inni, de azért nem lennék szomorú. Főleg, hogy ezeket a népszerű ipari vackokat ez a bor mind minőségben, mind árban felülmúlja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4514552430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása