Sokbor

Blog sok borról

Nyári sörszemle

2018. július 08. 09:20 - varga.daniel.sokbor

A jó sör, ó. jön is, megy is.
Sebaj, ha rongyom rámegy is.
Culám, cipőm is eladó -
A jó sör, ó, a búra jó.

Robert Burns - O Gude Ale Comes - Nagy László fordítása - részlet

Nemrég beköszöntött a nyár, én pedig gondoltam kitörök egy kicsit a boros keretek közül (megtettem én ezt már korábban amúgy is), és bemutatok pár sört. A nagy nyári melegben sokszor inkább ehhez van kedve az embernek, nem egy 10+ alkoholú borhoz. Sikerült is pár üveggel beszereznem a Lidl aktuális akciójából, lássuk hát, milyenek a diszkontlánc prémium sörei.p80606-130756.jpg

Piraat

10,5%-os világos belga sör, palackos újraerjesztéssel. Opálos, aranysárga szín. Komoly, sokáig megmaradó habszerkezet. Banános illat (Pinotage beütése van), édes, karakteres aromákkal. Sima korty, elegáns buborékok, a malátás-banános ízvilág szép, csak a korty legvégén tűnik fel a komló (jó értelemben vett) keserűsége, ami viszont sokáig  velünk marad. Érdekes, finom sör, de nem az a kifejezett "nyári védőital".

p80609-202948.jpg

Piraat Triple Hop

Az előző sör 4 féle komlóval ízesített változata. Világos, sárga szín, opálos megjelenés. A habja neki is sokáig megmarad. Illatában a Citra komló jellegzetes illata jelenik meg egy kevés malátaillattal. Íze édeskés, de citrusos, komlós jegyek díszítik. Szerintem egy ilyen nehézsúlyú sörhöz ilyen könnyedséget sugalló aromák nem illenek, de természetesen mérföldekre van bármitől, amit rossznak mondanék. 

p80605-095248.jpg

Abbaye de Vauclair Imperiale

Francia lager narancshéjjal ízesítve. Homokfúvott, 0.75L-es, pezsgősdugóval lezárt palack. A vauclairi apátság nevét magán hordozó sör címkéjén feltüntetett gyártó egy francia ipari parkhoz vezet, ahol a feljegyzések szerint nincs sörgyártással foglalkozó cég. Ha a gyártót nem is találjuk meg, a kézművességet minden bizonnyal kizárhatjuk. Erre utal a pillanatok alatt elillanó hab is, valószínűleg hozzáadott széndioxiddal dolgoznak. Illata kenyérhéjas, narancsos, és van egy kis skót whisky beütése. Nagyszemű buborékok, finom, malátás-narancsos íz leheletnyi édességgel, a 7,5%-os alkohol azért érződik. Közepes lecsengés. Nem egy nyári sör, de egy próbát megér. De ne feledjük, nagy palackról van szó, érdemes nem egyedül nekiállni.

Tájékozatlanságom jól mutatja, hogy milyen söröket sikerült "nyári frissítőnek" szereznem. De mind érdekes és finom volt, még ha könnyed nem is. Ha úgy érezzük, most a fejünkbe szállnának, nyugodtan rakjuk el őket hidegebb őszi napokra. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314024570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása