Sokbor

Blog sok borról

Szépített káromkodás - St. Andrea Akutyafáját 2016

2018. február 15. 11:23 - varga.daniel.sokbor

 A káromkodás alapvető nyelvi funkció, fontos szerepe van érzelmeink, indulataink kifejezésében. Ezek a nyelvi elemek azonban sokszor szó szerint átkozódások, a másik vesztét (betegségét, halálát) kívánó felkiáltások. Arról nem is beszélve, hogy anno ezekre a kifejezésekre mint átkokra tekintett a társadalom, és kiejtésükért komoly büntetés is járhatott. Érthető a dolog, ha a szomszéd kívánsága, miszerint "dögölne meg az összes jószágod" beteljesül, a legnagyobb valószínűséggel ő áll a kórság mögött. Adta magát, hogy az emberek felindulásukban is igyekeztek vállalhatóbb formában megnyilvánulni. Ilyen célra jöttek létre az úgynevezett "szépített káromkodások", melyek kiejtésben hasonlítanak az eredeti, durva szitokszavakra, de jelentésükben nincs semmi kivetnivaló. Ilyen kifejezés például "az istállóját", "a teremburáját", és ilyen "a kutyafáját" is. Ennek eredeti alakját itt nem ismertetem, akit érdekel, vegye igénybe bármelyik népszerű internetes kereső szolgáltatását. De elég is a nyelvészetből, térjünk a borra.
p80208-182715.jpg

Cabernet Franc, Kékfrankos, Turán, Pinot Noir és Cabernet Sauvignon házasítása, ahogy egyszer Dániel Zsolt megfogalmazta, "logisztikai cuvée". Újhordó, füst, fűszerek, zöldfűszerek és paprika. A hordó szájban is erősen kifejezi magát, a tannin tapad és sok van belőle, semmi gyümölcs, a rövid korty végén kis nyers hús is megjelenik, de alig észrevehető. Ez a bor még nagyon nagyon fiatal. Egy alapvörös, ami mégis valamennyire élvezhetővé teszi, az a pincére jellemző letisztult stílus. Sajnos azonban nincs sok minden, ami tiszta lehet. Mindenesetre az önkritika, miszerint egy szépített alapbort egy szépített káromkodásról kereszteltek el, mindenképp elismerést érdemel. (81/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5713647836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása