December! A hónap, amikor elfogynak a multik polcairól a Bock borok. Amikor lekerül a szekrény tetejéről a három éve ott ülő kerház Aszú, amit most megbontunk, mert mostmár érdemes. Amikor Te, kedves olvasó, is rájössz, hogy bizony bort kéne venni. De még mielőtt rohannál, hogy az akciós katalógusból kiszemelt szuper borokat megvedd, szánj pár percet eszmefuttatásomra, hátha sikerül vele némi fejfájást megspórolnod. A lentebb ajánlott borok nagy része könnyen elérhető, ha többet is ajánlok, ár szerint növekvő sorrendben teszem azt. Nézzük hát, hogy miért is szeretnél bort venni:
Bort vennék vacsorához
Kovács Kristóf sommelier barátom bemutat egy bort borvacsoránkon.
Ha van egy kis időd, ezt a feladatot ne magadra bízd, van egy szakma, mely pont ezzel foglalkozik: a sommelier-k. Sokkal jobb, érdekesebb párosítás fog kisülni abból, ha bemész egy szaküzletbe, elmagyarázod a szakembereknek, mit fogsz főzni, és ő segít neked bort választani. Sok hasznos tippel is el tud téged látni, mind a borral, mind a főzéssel kapcsolatban. Ajánlott helyek ahol segítenek neked borválasztásban: pincearon.hu, Kadarka Borbár, Drop Shop.
Ha viszont szeretnéd letudni a borbeszert a karácsonyi nagybevásárlással együtt, akkor mindenek előtt ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:
A fenti tanácsok ma is megállják a helyüket, de a megemlített borok már rég nem kaphatók, és nem is annyira elterjedtek. Az én, fenti borokhoz hasonló, de könnyeben beszerezhető borajánlásaim:
- Sós aprósütemény: Nyakas Chardonnay 2016, Etyeki Kúria Pláne Gyöngyözőbor
- Halászlé: Kislaki Bormanufaktúra Rozé 2016, Ráspi Siller 2015
- Sült hal: Etyeki Kúria Chardonnay 2015, Somlói Apátsági Pince Furmint 2015
- Szárnyassült: Tornai Somlói Furmint 2015, Kikelet Birtokbor Hárslevelű 2016
- Töltött káposzta: a savanyúkáposztás verzióhoz egy jó sör vagy fröccs, az édeskáposztás verzióhoz Hilltop Merlot Rosé 2016, Ráspi Rozé 2016
- Karácsonyi sütemények: Grand Tokaj Kései Szüretelésű Hárslevelű 2016, Royal Tokaji Cuvée 2015, Tállya Wines ZZ Habzóbor 2015
- Ha pedig szeretnéd letudni a dolgot egy üveggel, ami jó lesz a fentiek közül szinte bármi mellé: SPAR I Love Rosé 2016, Zsadányi TKJ Gyöngyöző Rozé 2015
Bort vennék ajándékba
Ha valaki olyannak szeretnél bort venni, aki "boros", ne tedd. Én tudok jó bort ajánlani, de azt nem tudom megmondani, az illetőnek milyen az ízlése és a hangulata. Egy egyszerű példán át bemutatva: én egy üveg Etyeki Kúria Whitenak biztosan örülnék, de valaki, aki ebben az évben már nyolcszor kóstolta, vagy valaki, aki éppen a száraz vörösborokra van rákattanva, nem lelkesedne érte. Bor helyett inkább vegyünk neki egy zacskó jó kávét, finom teát, esetleg egzotikus fűszereket, vagy akár egy jó étterembe szóló vacsorakuponnal is meglephetjük.
Dániel Zsolt Grand Crew 2007 - nagy bor, különleges alkalmakra.
Bort inkább olyan embernek vegyünk, aki szereti, de nem akarja szakérteni. Ebben az esetben sem árt, ha tudjuk nagy vonalakban, milyen stílusú bort szeret az illető, ennek függvényében pedig őket ajánlom ajándékba:
- száraz fehér: Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2016, Kecze-Hady Örökség Chardonnay 2015
- száraz rozé: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rozé 2016, Dániel Zsolt Merlot Rozé 2016
- könnyű vörös: Szeleshát Legenda Cuvée 2015, Pósta Kadarka 2015, Illyés Kúria Pinot Noir 2016
- testes vörös: Vojtek Cabernet Franc 2012, Dániel Zsolt Grand Crew 2007, Dúzsi Görögszó 2012
- édes: Oremus Szamorodni 2013, Tokaj Portius Andrea 2013
-
nagyon különleges alkalomra, ritka, kiváló, drága tételek: Szepsi 6 Puttonyos Aszú 2009, Ráspi Máté Cuvée 2006, Dom Perignon 2009, Royal Tokaji Essencia 2008
Szeretnék forralt bort
Csutorás Pinot Noir - kicsit még fiatal, de forralt bor alapnak kiváló.
Ha mindenképp meg akarod úszni a vele járó munkát, és palackos forralt bort szeretnél felmelegíteni, legjobban az IKEA Glöggjeivel jársz, de ez meg sem fogja közelíteni az igazi forralt bor élményt. Ha nekiállsz elkészíteni a sajátod, kérlek, a forraltbor keverék meg se forduljon a fejedben. A főzéshez a receptemet itt találod, hozzá alapanyagul pedig a Teleki Portugieser 2015-öt vagy a Csutorás Pinot Noir 2016-ot ajánlom (ennél jobbat nem érdemes feljavítani).
Bort vennék Szilveszterre
Gál Tibor Egri Csillag. Gyümölcsös, közérthető, jól csúszik - tökéletes partibor.
Ha a szilveszteri bulira szeretnél bort vinni, vigyél valamit, amit korábban már kóstoltál és ízlett. Ha mégis bizonytalankodnál, és szeretnél buliborajánlást kapni, akkor velük nem nyúlhatsz mellé: Gál Tibor Egri Csillag 2016, Skizo Rozé 2017, Dúzsi Marci 2017, Göncöl Félédes Furmint 2016.
Az év végén a pezsgőkínálat és fogyasztás megugrik. A képen egy pezsgőhegy a Tescoban.
Ha pezsgőre lenne szükséged, tisztázzuk: ha pukkantani és locsolni fogod, fölösleges sokezer forintot exkluzív palackokra költeni, erre a célra a Törley Excellence sorozat tagjai tökéletesen megfelelőek. Ugyanitt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a szablyázás, azaz a pezsgősüveg szájának lecsapása, mely ilyenkor oly divatos, különösen veszélyes, és komoly sérüléseket okozhat, ezért semmiképp se próbáljunk meg különleges nyitási technikánkkal legénykedni. Ha viszont a pezsgőt nem locsolni hanem inni szeretnéd, akkor belépő szinten a Hungária Extra Dryt, mélyebben a zsebedbe nyúlva pedig a Kreinbacher Pincészet pezsgőit ajánlom figyelmedbe. Érdekességnek megemlíteném még a St. Andrea Brut Nature 2015 pezsgőt, melynek alapbora Kadarkából, áztatás nélkül készült fehérborként is magában hordozza a fajta érdekes fűszereit, bár a pezsgő savai lehetnének kifinomultabbak.
Ha további tanácsokra van szükséged
Most, hogy a bejegyzés végére értél, magabiztossággal felvértezve vághatsz neki az ünnepi borbeszernek. Ha ezeken felül is szeretnél boros tanácsokat, kérdésed felteheted kommentben vagy facebookon a blognak küldött üzenetben. Ezúton kívánok jó borokban gazdag kellemes ünnepeket minden kedves olvasómnak. Egészségünkre!
(Kovács Antal sommelier videóját Gönye Zoltán youtube csatornájáról ágyaztam be)