Sokbor

Blog sok borról

Gallay Kézműves Pince kóstoló

2019. december 03. 22:14 - varga.daniel.sokbor

"Gyomorgyógyító
könnyű borocska,
úgy szívom magamba belőled
most a szentlélek tüzét,
mint ájtatos lélek a
nyugalmat ima után."

- Berda József

Borbély Roland családi kispincéje Nyékládházán található. Sokáig nem érdekelte a bor, de testvére kaliforniai ajándékborai megszerettették a szőlőnedűt vele. Nem is volt megállás, miután szőlész-borász szakon diplomázott két évig kaliforniai borászatoknál szerzett tapasztalatot. Ezután hazatért Nyékládházára, a kiváló szőlőtermesztési tulajdonságokkal és komoly bortermelői múlttal bíró, ám mostanra szőlészetileg szinte teljesen kihalt városba, hogy felélessze hosszú álmából a bükki bort. Jelenleg bő tíz hektáron gazdálkodik, ebből két hektár Zweigelt, a többi fehérszőlő - Zenit, Pinot Blanc és Cserszegi Fűszeres. A pince alapborai Bistronauta néven futnak, a komolyabb tételek pedig a Gallay név alatt. De miért Gallay, ha ő Borbély? A név tisztelgés Roland Gallay nagymamája előtt, aki három lánytestvérével sokat búslakodott azon, hogy velük kihal a családnév. Úgy tűnik, nem lett igazuk. A Gallay név ott virít minden palackon, mely Roland kiváló borait rejti.

gallay.jpgA borász előad.

Gallay Bistronauta Fehér 2016

Zenit, Cserszegi Fűszeres, Pinot Blanc reduktívan iskolázva, 12,5% alkohol, 7g cukor, 7g sav. Világossárga szín. Illatában kamilla, mezei virágok díszelegnek, majd idővel kovakő és csalán bújik elő. Ízét köszméte, banán, citromlé uralja. A korty elegáns, kerek, élénk, de fanyar savakkal, melyek a maradékcukor ellenére a lecsengést savanykássá teszik. Szép munka, főleg ennyi idősen. (84/100)

Gallay Kabar 2018

A legújabb tokaji fajta, melyet Hárslevelű és Bouvier keresztezésével hoztak létre. Maga az alapanyag is egy tarcali szőlőültetvényről származik, de hamarosan szeretne Roland a saját, bükki területein is telepíteni a fajtából. A bor reduktívan készült, tartályban érett 10 hónapig, battonage mellett, 4g cukor, 6g sav. Szalmasárga szín, illatában narancshéj, kovakő és szárított virágszirmok. Nagyon elegáns, letisztult, csiszolt korty, élénk savak, melyek a finisben kezdenek igazán vibrálni. Az ízvilág eléggé neutrális, citrusok és köves jegyek fedezhetők fel benne, de így is egy érdekes, elegáns bor. (86/100)

Gallay Nyékládháza 2016

Falubor, mely a település stílusát hivatott képviselni, és egyben iránymutatás is. De még milyen! 100% Zenit, hordóban, spontán erjedt, majd magyar és amerikai tölgyben érett másfél évet, eleinte battonage-zsal. Szalmasárga szín. Illatát kovakő, limehéj, zöldfűszerek uralják, egy csöpp vaníliával és grapefruittal fűszerezve. Ízében grapefruit tör elő, majd alma, kovakő, egy csöpp édesfűszer (vanília, szegfűszeg). Kerek korty, közepes test, élénk, vibráló savak, hosszú lecsengés. Élmény! (88/100)

Gallay Bistronauta Nemszáraz 2015

Pinot Blanc és Zenit házasítása a forró 2015-ös évjáratból. A mustfok az egekbe ment, még egy relatíve korai szürettel sem sikerült szárazbor-alapanyagot szedni, az erjedés megállt a félszáraz és a félédes kategória határán, 17g maradékcukornál. Színe mély szalmasárga. Illata eleinte fülledt (4 évet töltött csavarzár alatt, érhető), szellőztetve a terroir kovaköves jegyei kerülnek előtérbe, némi grapefruittal díszítve. Szájban félszáraz érzetű, íze mangóra, aszalt sárgabarackra emlékeztet, enyhe kesernyés mellékízzel. Ez utóbbi nem zavaró, főleg, hogy a cukor szépen ellentart neki. Közepes test, élénk, de már vékonyuló savak, közepes lecsengés, kesernyével. Most igyuk meg! (84/100)

Gallay Bistronauta Vörös 2015

100% Zweigelt alacsony terhelésű tőkékről. Noha a fehérszőlőknek nagyon meleg volt az év, a Zweigelt elegánsan beérett, a lekváros, túlérett jegyeket ebben a borban nagyítóval kell keresni. Kiskádas erjesztés, vegyes dongájú Trust hordós érlelés. Bíbor szín, nem túl sötét, de nem is világos megjelenés. Illata sokrétű: először cseresznyebefőtt és fenyőgyanta robban ki a pohárból, majd egy pici bőr, szivardoboz-illat, fehérbors, pörkölt tölgyfa, kakaópor sorakoznak fel. Közepes test, elegáns, kerek korty, élénk, csöppet fanyar, de szálazható savszerkezet. A tannin is csak éppen aláhúzza az elegáns szerkezetet, nem túl sok, nem túl száraz. Ízében friss meggy, csipkebogyó tea, kakaópor, köszméte és rózsavíz is megjelenik, de minden egyes korttyal újabb és újabb ízmotívumok kerülnek előtérbe. Szép, fajtajelleges Zweigelt, mely pályájának csúcsára ért, de pár évig ott is marad. Egy élmény, és Best Buy. (87/100)

Köszönöm a kóstolót Borbély Rolandnak és a Zamat Borbarát Alapítványnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr4015336948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása