Sokbor

Blog sok borról

Vojtek Cabernet Franc 2011- villányi nagybor

2017. október 17. 23:13 - varga.daniel.sokbor

Ezt a bort egy éve kóstoltam először, és úgy emlékeztem nagyon tetszett, így amikor nemrég alkalmam nyílt visszakóstolására, éltem is vele. Anno mély benyomást tett rám, és mostmár értem is, hogy miért.

p71009-223007.jpg

Flakonban véve éri meg igazán, bár kapható palackban is

A bor mély cseresznye színű, öregedés jeleinek nyomát sem mutatja. Illatában a hordós érlelés jegyei és istállószag érződik, mögötte némi szatmári szilvalekvár van, és kicsit csipős, parfümös az illat - amit anno gyümölcsösségnek hittem, arról sajnos kiderült, hogy illó. Ízében is a hordó dominál, mögötte egy pici cseresznye és kökény, és persze a 15-ös szesz miatt alkoholédesség. A savak rendben vannak, megadják a bornak a lendületet, de nem savanyú, nem szedi le a fogzománcot, sőt. A szesz fűt, a korty vége picit karcol, a lecsengés közepesen hosszú, és kakaós jegyeket is felfedezni vélek a borban ilyenkor. Túl sok jót nem írtam a borról, mégis úgy érzem, nem csak hogy van létjogsultsága, hanem élvezhető is. Vegyük is sorra, hogy miért:

-Ez egy Villányi Franc. Egy "Villányi Nagybor". Aki szereti a dél pannon stílust, nagy extrakttal, domináns hordóval, magas alkohollal, az ebben a borban minden számítását megtalálja. A többiek is ugyanígy csinálják, legfeljebb szebben, kifinomultabban.

-A bor olyan erőteljes, hogy a hibák a háttérbe szorulnak. Nem ez az első bor, ami érezhetően illós (lásd Pósta Kadarka 2015) vagy megszaladt az alkoholja (lásd Nyolcas Muskotály 2011) és mégis élvezhető volt. És most is ez a helyzet, mert akármennyire is vannak hibái, a nagy test, a rendbeszedett savak tartják a hátukon ezt a bort.

-Ez a bor olcsó. 2800 Ft egy másfél literes palack ára. Azaz egy 0,75-ös üvegre 1400 Ft-os ár jön ki. Hol kapsz ennyiért Villányi Franc-t? És olyat, ami még élvezhető is? Persze erre rájöttek a pincénél is, a 0,75-ös palackot már 2000 Ft-ért kínálják, de ez még így is bőven alatta van a konkurens pincék árainak.

Ezt a bort én nem érlelném, a hibái idővel csak jobban ki fogak tűnni. Viszont vásárlását jelenleg nyugodt szívvel ajánlom, leginkább akkor, ha egy több fős, a borok világában még kevésbé ismert társaságnak szeretnénk mutatni valami "nagy vöröset". A pincére pedig érdemes lesz figyelni, mert ha a gyerekbetegségeiket kinövik a Vojtek borok, egyértelmű Best Buyok lesznek a vidékről.

 Edit: az értékelés lemaradt, ez egy erős 7/20

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr1712953997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása