Sokbor

Blog sok borról

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2013

2019. augusztus 22. 21:28 - varga.daniel.sokbor

"Fehér bor, szőke lyány, fényes nap
Hatottak egykor lelkemig;
Vörös bor, barna lyány, sötét éj,
Kedvem most bennetek telik!"

- Petőfi Sándor

Gere Attila Pincészete Villányban - sőt, Magyarországon - etalon, Cabernet Sauvignon barrique boruk pedig a megfizethető villányi vörösek közt az. Pont nem elég divatos ahhoz, hogy egekbe szökjön az ára. A déli csúcsborvidéken egy ideje már a Cabernet Franc dívik, és a „barrique” megjelölés is nosztalgiát ébreszthet tapasztaltabb borisszákban. Ennek ellenére minőségére még nem volt panasz, és a Koparhoz hasonló mennyiségben található meg a boltok polcain. Ergo, ez a tökéletes bor a „villányi nagy vörösök” megismeréséhez.

p90822-211928.jpg
A ’13-as palackok egy része a régi címkéket viseli, ezen már az új design van

Éjsötét szín barnásvörös széllel. Illata bőrös, hordós, egy kis paprika is feltűnik, szóval tankönyvi Villányi Cabernet. Vastag, kerek korty, nagy test, élénk, de elegáns savak. Ízében sok, minőségi fa és tömény szilvalekvár jelenik meg, egy kis fahéjjal, szegfűszeggel díszítve. Lecsengése hosszú, sok hordóaromával. Hibátlan, profi munka. (87/100)

Nagy Villányi Vöröst ennél olcsóbban nem kapsz. A bor csúcson van, és még sok helyen a '13-as évjárat kapható.  Ezt érdemes venni, mert a ’14-es még nagyon fiatal

 

Szólj hozzá!

Sopron délen - Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2017

2019. augusztus 19. 10:04 - varga.daniel.sokbor

"A bor tovább élt,
fölszállt a tévelygő ősztől
magtalanított
szőlőbe,
leereszkedett a süket présekbe,
a hordókba,
amelyek fölszívták lágy vérét,
és ott a szörnyű föld
rémülete alatt
csupaszon él tovább."

- Pablo Neruda

Ha megkérdeznénk az átlag magyart, mi az, ami szicíliai, vörös és folyik, válasza valószínűleg maffiózóvér lenne. De lehet Szicília akármennyire eldugott hely, a fejlődést a consilierek sem tudták megállítani. Egy ideje ugyanis profi, minőségi bort termelő pincék jelentek meg szerte a szigeten. A helyi modern pincészetek egyik ékes példája az Etna oldalán megbúvó Tenuta delle Terre Nere. A pince neve magyarul “Birtok A Fekete Földön”. A név utal a pince elhelyezkedésére: a hegy oldalában,  az egyedülálló, aktív vulkáni tevékenység által formált talajon rendezkedett be a pincészet. Borkészítési filozófiájuk alapja a maximális elegancia és az egyedi terroir bemutatása boraikon keresztül. Nekem a birtokvörösükhöz volt szerencsém, mely Nerello Mascalese és egy kis Nerello Cappuccio (őshonos helyi fajták) házasításából született. A példaképek burgundiak, a hordók franciák, a borok kiválóak. De vajon még a legegyszerűbbek is? (Bizony, minden jel arra utal.)

p90328-184753.jpgLetisztult címke, kiváló bor

Mélybíbor szín. Illatában szeder, feketeribizli, ánizs és kova. Ízében kakaópor, fekete cseresznye, sült szarvashús, szegfűszeg és a különleges etnai terroir állnak össze. Teste közepesnél vastagabb, gömbölyded, a kortyot a fiatalos, mégsem harsány savak elegánsan támogatják. A tannin viszont még fiatal, szárít, és a szád percekig összehúzva tartja, még akkor is, ha ezt egy kellemes, étcsokoládés íz társaságában teszi. Vakon talán egy soproni vörösnek nézném, bár egy bor sem jut eszembe, ami ezt az ízvilágot és tanninstruktúrát ötvözné. Noha ez a pince alapbora, már így is különleges élményt tud nyújtani, megkóstolása erősen ajánlott. Ha szerencsétek van, ezt a Carpe Diem borbárban meg is tehetitek. (87/100)

Szólj hozzá!

Debreceni Bor- & Jazznapok - villámösszefoglaló

2019. augusztus 08. 10:44 - varga.daniel.sokbor

“True eloquence consists in saying all that should be said, and that only.”

- Francois de La Rochefoucauld

A hétvégén a Debreceni Bor- & Jazznapokon jártam. Rengeteg finom bort kóstoltam, de ilyenkor az ember nem tudja az összes élményét megörökíteni, így most tényleg csak pár igazán különleges, emlékezetes bort szeretnék kiemelni, és nagyon röviden bemutatni.

dscn7201.jpg

Somló Kincse Kézműves Kispince Kéknyelű 2017

Az "úri szőlő" anno nem csak a Badacsonyban volt telepítve, hanem mindenütt, ahol urak voltak - többek közt a Somlón is. A Somló Kincse Kispince pedig kifejezetten a régi somlói fajták feltámasztását tűzte ki céljául, így készülhetett el ez a csodálatos bor -  derítetlenül, szűretlenül, saját élesztővel zempléni tölgyben erjesztve. És az eredmény is hibátlan. A Kéknyelű kecses teste, elegáns, élvezetes savai és hosszú, gyümölcsös lecsengése felülkerekedett a markáns somlói terroiron, meg nem mondanám, hogy nem badacsonyi. De öröm inni, és profi, nagy borászatokat megszégyenítő, hihetetlen eleganciával rendelkezik. Kis tétel, ha akárhol látjuk, csapjunk le rá.

dscn7197.jpg

Kecze & Hady Kézműves Pince ZsomBor 2015

Cabernet Sauvignon (50%) és Cabernet Franc (50%) cuvée. Ugyan mit tudna egy kis csopaki pince mutatni ebben a stílusban, amit a nagy villányi, szekszárdi és egri pincék nem? Spontán erjesztés? Hisz azzal már sokan próbálkoztak sikerrel. Minőségi, mégsem túlzó hordóhasználat? Szerencsére ezzel is egyre több helyen (de egyelőre főleg Szekszárdon) találkozhatunk. De van ebben a borban valami egészen egyedülálló: ez a bor színlé. Kecze Zoltán ugyanis nem csak végletekig természetes borászatot vezet, hanem prést sem használ. Az eredmény? Egy egyedülállóan selymes, hihetetlenül jól iható, elegáns, szemcsés, mégsem szárító tanninnal operáló vörösbor. Kakaópor, cseresznyelekvár, sült paprika és pörkölt tölgyfa táncolnak ízlelőbimbóinkon. A bor savai kellemesen lekerekedtek, lecsengése hosszú és minden egyes perce élvezet. Talán nincs benne annyi kraft mint egy top vörös cuvéeben, de ez a bor hihetetlen finom, nagyon könnyű inni és mégis tartalmas. Circa 5000 forintos ára sem túlzó, sőt, kifejezetten megéri. A bor pedig csúcsközeli állapotban van. Csak annyit mondhatok: vegyük, igyuk.

dscn7203.jpg

Gere Tamás & Zsolt Aureus Cuvée 2009

Nagy vörösökkel is sokan próbáltak lenyűgözni, de legjobban Gere Tamás & Zsolt pincészetének sikerült. Az Aureus összetétele 40% Cabernet Franc, 40% Merlot és 20% Cabernet Sauvignon. Irányított erjesztés, hordóválogatás, majd másfél év érlelés 500 literes zempléni tölgyfahordókban. Hihetetlen mély bordó szín, melyben barnulásnak nyoma sincs. Illata érett, gyönyörű, tömény cseresznye, cassis, kakaó, pörkölt tölgyfa és tercier jegyek. A korty vastag, szaftos, hosszú lecsengéssel, szemcsés, enyhén szárító de elegáns tanninnal, kerek, csodás savakkal. Ízében somlekvár, Lindt étcsokoládé, sült mogyoró és élelt, füstölt sonka jelenik meg. Nem véletlenül ez a pince csúcsbora, mindent tud, ami miatt a nagy villányi vörösöket szeretjük, és semmit, ami miatt nem.

dscn7195.jpg

Holdvölgy Eloquence Tokaji Szamorodni 2008

A fantázianév jelentése: ékesszólás. A bejegyzéshez tartozó idézetet is ennek a bornak a címkéjéről vettem kölcsön. A Holdvölgy borok kiváló minőségük mellett kifinomult brandjükről is híresek, ezt a bort is a cég brand managere mutatta be nekem. Igen, ez egy szamorodni, méghozzá 11 éves, és még csak most kezdi elérni csúcsát. Aszúkat megszégyenítő test, komplexitás és aromák. Szaftos savak, elegáns, nem túlzó botritisz, sok-sok aszalt gyümölcs, hosszú lecsengés, végtelen élvezet. Wow! Ezt az élményt tényleg nehéz leírni.

dscn7194.jpg

Gróf Degenfeld 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

Ahogy a Nissan GT-R a megtestesült sebesség, úgy ez a bor a megtestesült elegancia. A végtelen édességgel a sziporkázó, összetett, élénk savak lejtenek táncot szánkban, méz, kandírozott narancs és aszalt barack kíséretében. Legalábbis ezek azok az ízjegyek, melyeket elcsíptem. A korty lefolyása ugyanis percekben mérhető, és az élmény folyamatosan változik, kortyról kortyra, pillanatról pillanatra. Egy dolog csak az örök: az elegancia, melyet, ez a hihetetlenül fiatal Aszú büszkén mondhat védjegyének, és mely tulajdonsága - gyanítom - sok évtizeden át megmarad. Persze nem kell ezt a bort érlelni, most is hihetetlenül élvezetes. De ha mégis úgy alakulna, valószínűleg abból sem lesz gond. Éljen Tokaj, éljen Gróf Degenfeld, éljen az Aszú! Ez a bor egy csoda.

Szólj hozzá!

Breitenbach Szerelmi Furmint 2013

2019. augusztus 02. 10:42 - varga.daniel.sokbor

“Tort ülök az elillant évek
Szőlőhegyén s vidáman buggyan
Torkomon a szüreti ének.

Ónos, csapó esőben ázom
S vörös-kék szőlőlevelekkel
Hajló fejem megkoronázom.

Nézem a tépett venyigéket,
Hajtogatom részeg korsómat
S lassan, gőggel magasra lépek.

A csúcson majd talán megállok.
Földhöz vágom a boros-korsót
S vidám jóéjszakát kivánok.”

- Ady Endre

A Kiss János vezette Breitenbach pince Bordogkisfalud egyik pionír pincéje. Kiváló száraz és édes borai a szakma elismerését is sokszor kivívták. Valami csoda folytán mégis diszkont áron juthattam hozzá egyik kiváló borukhoz, a méltán dícsért 2013-as Szerelmi Furminthoz. Az ajánlatnak nem tudtam ellenállni. A bor a Szerelmi dűlő terméséből készült, melybe a Furmint mellé 5%-nyi Kövérszőlő is került. A must spontán erjedt új és használt hordókban, így palackozták még '15-ben, azóta érik, formálódik, nemesedik. Öt éves korára sok tokaji Furmint túl van a csúcsán, így megvoltak a kételyeim, de ennek a bornak az idő csak javára vált.

p90516-215626.jpgA bor gyönyörű, érett színnel büszkélkedhet

Mély arany színű. Illata palackérett, szép, fás jegyekkel, fügével, pirított mandulával. A korty kerek, érett, hosszú. Pompás ízek: érett cseresznye, dió, körtekompót, kandírozott narancshéj. A savak már lekerekedtek, nem ficánkolnak, de összetettségük tagadhatatlan. Hosszú lecsengés, a diós íz percekig a szánkban marad. Hihetetlen finom, és korához képest is szuper állapotban van. Ne tartogassuk, ez a bor most van a csúcson, és simán megérdemel (88/100) pontot.

Szólj hozzá!

Barta Anna - Nagygombos borkóstoló

2019. május 31. 10:47 - varga.daniel.sokbor

"Olyan ez a piros fény, 
Mely a kék Mátrán lángol, 
Mint kékszemű lyány arcán 
A rózsaszínű fátyol. "

- Petőfi Sándor

Bizony, a Mátrában tényleg lángol valami kék, piros és rózsaszín színekkel. Nem más, mint a Nagygombos Borászat palackjai, melyek új designját csütörtök délután mutatta be a MyWine borbárban Barta Anna főborász és Laki Eszter designer.

A pince

nagygombos4_foto_furmint_photo.jpgAnna a szőlőben (Fotó: Furmint Photo)

A Nagygombos pince története egészen a 17. századig nyúlik vissza, ekkor ültette Nagygombos mellett a Grassalkovich család az első szőlőket, de a borászat központja Gödöllőn volt. A família azonban hamar kihalt, a birtok pedig egy belga bank kezébe került, majd a Deutsch család, a 19. század végén pedig Hatvani Lajos vette meg. Ő épített itt borászati épületet is, ami mind a mai napig áll (ez a borászat központja), és ahol úgy tartják, Ady is jó párszor megfordult. Később Hatvani a birtokot életjáradékért az államnak adta, ekkor lett belőle tangazdaság, ekkor telepítettek itt először nagyobb mennyiségű kékszőlőt - Kékfrankost, Portugiesert, Zweigeltet. A birtok a rendszerváltásig tangazdaságként üzemelt, majd 1990-ben Gál Tibor és Szeremley Huba vették meg a borászatot, és fogtak kísérletezésbe. A talaj Dél-Burgudiáéhoz hasonló, ezért Tibor nagy vörösboros potenciált látott a birtokban, a szőlők rendberakása mellett új, különleges fajtákat is telepített 2001-ben: Tempranillot, Gamayt (mely mined a mai napid egyedülálló az országban) és Bíborkadarkát. Sajnos ez a projekt sosem tudott igazán beindulni, így került a birtok a Barta családhoz 2009-ben.

A család mindig is foglalkozott borokkal, övék a Barta pince Tokajban. Anna is már 17 évesen WSET tanfolyamokra járt, 18 évesen a Tokaj-Hétszőlőnek tartott Budapesten kóstolókat, így nem is volt kérdés, hogyan tovább: szőlész borász tanfolyamot végzett a Soós István Szakképző Iskolában, azóta pedig a nagygombosi birtokot vezeti. A pince vezetésében nyolc évig segített neki Nicolas Godebsky főborász, és volt is miben. A birtok szőlőinek modernizálása mind a mai napig folyik, a 90ha-os birtokon már alig maradt régi, szocializmusban ültetett tőke. A szőlőket szálvesszősen művelik, a rövidcsapos metszés nem működött megfelelően. A fajtaösszetételen nagy változtatás nem történt, bár egy-két különlegesség megjelent: Hárslevelű, Kadarka, bordói fajták. Ezek a szőlők még fiatal telepítések, még pár évbe beletelik, mire bort adnak. A pincét is át kellett alakítani, korábban ugyanis vörösborokra és hordókra volt kifejlesztve, a pince fő profilja viszont a tartályos rozék készítése lett. Nicolas harcolta ki, hogy a pincehigiéniára nagy figyelmet fektessenek, de megérte. A megtermelt szőlő egyharmadát dolgozzák fel itt, nagy részét rozénak, a többit eladják. Ez különösen nagy biztonságot nyújt, hisz egy nehéz évjáratban is van miből válogatni, a bor alapanyaga még ilyenkor is biztosított. A tavalyi, forró évben a zöldmunkák befejezése után egyből indult a szüret, mert féltek, hogy elmegy a szőlők sava. A borok Annát igazolják, jó, hogy nem vártak. Még idén szeretnék a borházat felújítani, majd pár új szőlőt telepíteni (Rajnai Rizling, Hamvas és Feketemuskotály van tervben), hosszútávú célként pedig a birtok minél nagyobb mértékű gépesítése van kitűzve.

A design

nagygombos3_foto_drkuktart.jpgA prémium borok címkéin a minőséget tükröző arany díszítőelemek, és a pinty, mint Nagygombos motívuma is megjelenik (Fotó: DrKuktart)

 De nem csak a borászat, hanem maga a Nagygombos brand is megújult - az új arculat bemutatóján pedig én is ott lehettem. Az új designt Laki Eszter tervezte. A munka Annáék és a birtok megismerésével kezdődött, Eszter sokszor leutazott nagygombosra, innen merítve inspirációt. Az alapborok (két rozé és egy fehérbor) játékosabb, geometriai mintákkal díszített címkéket kaptak. A gomb motívum kevésbé direktül jelenik meg rajtuk, sok ember ugyanis nem értette a Nagygombos - nagygombos szójátékot. Arra is figyeltek, hogy ne csak a rózsaszín jelenjen meg a címkéken, hiszen szinte minden rozé címke a fehér és rózsaszín árnyalataival dolgozik. A kék designelemek segítenek a palackoknak kitűnni a tömegből.

A prémium borcsaládot, mely korábban Gróf Grassalkovich néven futott, Anna a nevére vette. Így felismerhetőbbé és személyesebbé vált a brand. A prémium címkék is megújultak: a visszafogott színhasználat mellett arany díszítőelemek sugallják a prémium minőséget. A címkék központi motívuma a pinty. Ezek a madarak voltak Anna első nagygombosi élménye, és azóta is szinte minden nap látja őket. A pintyek különleges tulajdonsága, hogy minden pinty a családjára jellemző dallamot énekel, melyet az apjától tanul meg. Anna is sokat tanult édesapjától, erre utal a kis, aranyszínű madár.

A kóstoló

img_20190328_133747.jpgA kóstolt  borsor - az Illatos Fehér pár nappal a kóstoló előtt lett palackozva, ezért azt nem kóstoltuk

Nagygombos Játékos Rozé 2018

Merlot és Zweigelt pár órát héjon áztatva, tartályban erjesztve és érlelve, bentonitos derítés után szűrve és márciusban palackozva. Élénk, mélyrózsaszín megjelenés. Visszafogott illatában málna és földieper jelenik meg. Szájban meglepően szikár, éretlen földiepret idéz az íze, savai élénkek, a hosszú lecsengésben egy kis tannin is megjelenik. Hibátlan alaprozé, egy kicsit több gyümölcsösséget elbírna (talán a palackozást nem heverte volna ki?) (82/100)

Nagygombos Kékfrankos Rozé 2018

Profi reduktív rozé 100% Kékfrankosból. Színe bordóba hajló rózsaszín. Illatában szilva és málna jelenik meg. Fanyar, élénk korty, krétás felülettel. Íze szilvát és szedret idéz, savai fiatalosak, élettelik, de azért nem harapnak.  Közepesen hosszú lecsengésében citrom és egy csepp tannin jelenik meg. Jó látni, hogy egy ilyen forró évben is ilyen finom rozét tud adni a Kékfrankos. (85/100)

Barta Anna Gamay Noir Rozé 2018

A Gamayval még Gál Tibor kezdett kísérletezni Nagygomboson, és mind a mai napig nem foglalkoznak a fajtával Annáékon kívül máshol az országban. A szőlő szereti a dombtetőn és a lőtér melletti terület meszes talaját, de hajlamos a cukrosodásra, ezért ha nem akarják, hogy a bor alkoholfoka felszaladjon, erősen csonkázni kell.  Márpedig nem szeretnénk sok alkoholt, ugyanis a szőlőből a pince prémium rozébora készül, pár órás héjon áztatás után erjesztve, majd használt nagyhordókban érlelve.

Rosszmájú borfogyasztók szeretik a halványabb vörösekre rámondani, hogy "drága egy rozé ez". Ennél a bornál viszont pont fordított a helyzet: színe rózsaszín, de minden más szempontból egy könnyű vörösként értelmezhető. Illatában ribizli, gránátalma és feketeföld jelenik meg. A korty elegáns, kerek, szép de visszafogott savakkal, földes, szilvás és meggyes ízzel, közepes lecsengésében kis tanninnal és vaníliával. Nem kirobbanóan friss, még csak nem is a dél-rhonei rozékra emlékeztet, egyszerűen ez egy kifakult, de elegáns és finom Gamay. Aki a rozét keresi benne, csalódni fog. Aki a fajtát, annak telitalálat. (86/100)

Barta Anna Bogyókák 2017

Cabernet Franc Beaujolais-Cru technológiával készítve. Egészfürtös spontán erjesztés tartályban, 25 °C-on egy hétig, majd zúzás, bogyózás, és kádban erjedés egy hónapig két-három naponta csömöszölve. Az eredmény? Egy hihetetlen finom, friss vörösbor. Gyönyörű vörös szín, illatában friss cseresznyelé, paprika és bors, plusz a hordó is előbukkan. A korty hihetetlen jól csúszik, friss savak és tannin épp nem zavaró mértékben, ízében szeder, meggy, kakaó és fűszerpaprika, közepes lecsengés hordós jegyekkel. Még egy pohárral kér az ember, meg még eggyel, és bár elmélkedni is lehet rajta, azt hiszem, az ilyen hívják  "örömbornak". (89/100)

Tudtommal ezt a borsort fogja a pince a közelgő borfesztiválokon is felszolgálni, ha találkoztok velük, ajánlom megkóstolásukat, de akár egy-egy palack sem árthat meg belőlük.

A kóstolóra a Wineglass Communication csapata hívott meg, köszönöm nekik és Barta Annának!

Szólj hozzá!