Sokbor

Blog sok borról

Royal Tokaji "The Oddity" Dry Tokaji 2014

2018. december 11. 13:03 - varga.daniel.sokbor

"Tokajt, ki nem látta, oly nagynak gondolja,
Nagy roppant kerített városnak fontolja.
De ki eljő nézni,semminek számolja.
Nagy hírét és nevét a feje elállja."

Debreczeni Ember András

Már megint egy "Dani talál egy palack tokajit olcsón, és annak ellenére, hogy nyilvánvalóan öreg, megveszi" bejegyzés következik, ugye? Hát... igen. Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály cuvée a Royal Tokajitól, "The Oddity" ("a különlegesség") fantázianéven. Tőlünk nyugatra ugye nem sokat tudnak a száraz tokajiról, érthető az elnevezés. Egyfelől '14 viszontagságos év volt, másfelől pont emiatt nem kizárt, hogy ebbe a tételbe olyan szőlő is belekerült, amiből máskor prémium bor lett volna, az egyenetlenségek pedig mostanra valószínűleg már elsimultak, úgyhogy nem volt reménytelen ez a bor.

p81209-153938.jpgHa házasításról van szó, a Royal Tokaji sem állja meg, hogy fantázianevet adjon a bornak

Színe szalmasárga, illata eleinte fülledt, de hamar kitisztul, ezután már a tokaji kövességre épít, mellette bazsalikom, citromhéj, és végül a hordó fája díszíti. Közepes test, gördülékeny korty, citrusos, ásványos íz. Savai még ennyi idősen is fanyarok, bár már eléggé lekerekedtek. Lecsengése közepesen hosszú, citrusos, kesernyés. Összességében nem rossz, és kellett neki a pihenés, hogy az évjáratra jellemző szögletességet levetkőzze, de sajnos azzal együtt a gyümölcsössége (ha volt neki) is komolyan visszafejlődött. Az illata szebb, mint amit a szájban fel tud mutatni. Nem rossz bor, de az évjárat és az idő sajnos maga alá gyűrte, valószínűleg már jobb sem lesz. (81/100)

Szólj hozzá!

H² kisFehér 2016

2018. december 08. 21:09 - varga.daniel.sokbor

"A cárok festője, a magyar Zichy nem hiába illusztrálta a boroshordót a legvidámabb társaságban, táncoló fiatal nők, nevető öregek, bohócok és barátok körében: a bor körül mindig jókedvű emberek sürgölődtek. "

- Krúdy Gyula

 Pince (Horváthok a négyzeten). Kézműves kispince a Mátrából. A minimális beavatkozással és adalékanyagokkal készítik kisszériás boraikat. Alapfehérjük legújabb kiadása már "Falubor" néven fut, de a tizenhatos verzió is bőven élénk, fiatalos még. Furmint alapokon nyugszik, melyet Rizlingszilváni, Hárslevelű és Ottonel Muskotály díszítenek.

p81124-013357.jpgEgyencímkét használnak, csak a név és az ábrán látható adatok változnak boronként

Világos aranyszín. Illata parfümös, tele réti virágokkal és a mátrai kövek jegyeivel. Íze sárgabarackos, ásványos, fanyar, fiatal, mégis jól beépült savak, közepes test, hosszú, ásványos lecsengés jellemzi. A kortyban azért felismerhető a természetes borokra annyira jellemző húsos, harapható jelleg. Cukor csak 1.2 g/l van benne, de a magas alkohol (13%) és a magas extrakt (22 g/l), illetve a durván gyümölcsös jelleg a bornak egy kis édeskés ízérzetet ad. Szerintem ez jól áll neki, a kóstolójegyzetemben háromszor is szerepel a "finom, élvezetes" szófordulat. Jobban belegondolva, ezzel a két szóval el is intézhettem volna ezt a bejegyzést. (85/100)

Szólj hozzá!

Nyolcas Narancsbor 2017

2018. december 02. 11:17 - varga.daniel.sokbor

"A Duna partján
Céda lányhoz hajt durva öröm,
A bor ad álmot
S a poharamat összetöröm."

- Ady Endre

Nyolcas Ádám durva egy borász, a szó jó értelmében. A fiatal egri tehetség a hazai természetesbor-radikalizmus egyik legelszántabb alakja. De nemcsak a szinte teljesen adalékanyagmentes technológiájával tűnik ki, hanem az általa használt szőlőfajták sem túl gyakoriak. Készít Turánt fajtaborként, foglalkozik Portugieserrel (Egerben szinte egyedüliként), Traminivel, Leánykával, ezeken felül persze a borvidékre jellemző fajtákkal is. És ha ez nem lenne elég, most csinált egy narancsbort. És hogy legyen még egy csavar a történetben, ez a narancsbor sem átlagos narancsbor. Narancsbor alatt fehérborszőlőből vörösbor-technológiával, azaz héjon áztatással készült borokat értünk, melyek a szőlő héjából kioldott szín-, illat- és ízanyagok miatt egy különleges, egyedi kategóriát képviselnek a borvilágon belül. Tramini (70%) és Leányka (30%) házasítása. Egy hetes héjon áztatás után rövid hordós érlelés következett, majd szűretlenül, derítetlenül lett lepalackozva, végül kitöltve - egyenesen a poharamba.

nyolcas_narancs.jpgA címke még az előző címkesorozathoz tartozik, de a bor vadonatúj

Kitöltés után először az tűnik fel, hogy maradt benne egy kis szénsav. Megjelenése opálos, színe a mély lazacszínhez áll legközelebb. Illata fülledt, nem árt levegőztetni, egy óra elteltével földes jegyek és a Traminire annyira jellemző parfümösség kerül előtérbe. Íze félszáraz, földes, grapefruitos, körtebefőttös jegyek jelennek meg benne. Friss, finom korty, élvezet inni, szaftos, jól beépült savak jellemzik, lecsengése közepesen hosszú, földes jegyekkel és egy csöpp tanninnal. Ha szeretnél a narancsborokkal ismerkedni, ezzel kezdd, ennél populárisabbra nem is lehet hangolni egy narancsbort (nem hiszem egyébként, hogy Ádámnak ez lett volna a célja, csak így sikerült). Bár még fiatal, én nem tartogatnám, ennél élvezhetőbb már aligha lesz. (86/100)

Szólj hozzá!

Régészkedés - Niederthaler Hof Albiger Petersberg Auslese 1973

2018. november 29. 10:28 - varga.daniel.sokbor

"A bor szájon át csurran, 
S szemen át a szerelem;
Csak ezt tudom biztosan, 
S aggként ér majd végzetem. 
Felemelem poharam, 
Sóhajtok, s arcod nézem."

- W. B. Yeats

Ritka szerencsés véletlenek folytán egy igazi őskövülettel ismerkedhettem meg. Ez a bor 45 éven át érett, és ezalatt az idő alatt csodával határos módon végig úgy volt tárolva, hogy nem esett baja. Elég lett volna csak egyszer pár órára nem vigyázni rá, hogy hősokk vagy valami más gond érje, és már mehetett is volna a lefolyóba. A dugó persze elegánsan belecsusszant a palackba kibontáskor, de ezek szerint így is elég védelmet biztosított. Másfelől viszont egy Ausleset, ami nem is tisztán Rajnai Rizling, és nem is csúcsborvidékről, hanem Rheinhessenből származik, sőt, egy borászati szövetkezet terméke, szóval egy ilyen bort nem feltétlen érlelésre terveztek - pláne nem ilyen hosszúra. Az "Albiger Petersberg" elnevezés Albig városára utal, a Petersberg pedig a város melletti szőlőterületek (Großlage) összefoglaló neve. Az Auslese egy minőségi kategória (Prädikat), ami szó szerint válogatást jelent, de tulajdonképpen a hazai Szamorodnikkal van egy szinten (válogatott, részben aszúsodott fürtökből készül). A Niederthaler Hof egy borászati szövetkezet, a helyi termelők borait felvásárolta, házasította, palackozta és forgalomba hozta saját néven. A nyugatnémet borászati szövetkezetek már akkor is a bőven a magyar átlag fölött álltak, a bor összetevőinek nagy része pedig Rajnai Rizling, szóval nem volt teljesen lehetetlen, hogy a bor még ennyi idősen is jó, de legalábbis iható legyen. A másik három szőlő viszont megint az eltarthatóság ellen szólt, sajnos ők a rajnainál sokkal kevesebb potenciállal rendelkeztek. A Müller Thurgau a XIX. század végén nemesített német fajta, nemesítője szerint a Rajnai Rizling és a Zöldszilváni keresztezése, DNS vizsgálatok alapján viszont a Rajnai Rizling és a Madeleine Royale leszármazottjának tartják. A szőlőből legtöbbször könnyű, száraz borokat készítenek, melyeket frissen érdemes elfogyasztani. A Huxelrebe Saszla és Eisenstadti Muskotály keresztezése, általában muskotályos édesborok készülnek belőle, de ezek sem hosszan eltarthatók. A Faber pedig Pinot Blanc és Müller Thurgau keresztezése, borainak jellemzője a magas sav, vékony test és a muskotályos aroma. Összességében tehát annyi tényezőn múlott a bor állapota, hogy még az sem tudta volna megjósolni fejlődését, aki mind a 45 éven át nyomon követte azt. Nem volt más hátra, meg kellett kóstolni, hogy kiderüljön az igazság.

p81124-204825_1.jpgA címke egész szépen átvészelte az elmúlt szűk fél évszázadot - sőt, maga a bor is.

Megjelenése kicsit opálos, de nem csapódott ki belőle semmi, szediment se képződött. Dekantálás után is tömény tercier aromák uralják az illatot, diós, palackérett jegyek, kis mézesség, méhviasz. Szájban is érződik már a kora: diós, teás íz, egy kis őszibarackbefőttös jellege is van. Vékony, törékeny korty, a savak is már nagyon visszafogottak, de még nem tűntek el, ami van, az még mindig kellemes fanyarságot és némi tartást kölcsönöz a bornak. Mondani sem kell, de élmentes, lekerekedett már mindene, lecsengése rövid. Többen is megvádoltak egy barackos Nestea lepalackozásával, a hasonlat szerintem nagyon találó. Magának a bornak inkább eszmei értéke volt, ritka hogy az ember ilyen idős bort kóstoljon, pláne ilyen állapotban. De ha objektíven kéne értékelnünk, akkor a pontszám legjobb esetben is (81/100)

13 komment

Campus Borklub - Bikavér trió

2018. november 25. 23:05 - varga.daniel.sokbor

"Az esti Korcsma-Kapunál, ahol
ültem, nemrég egy sugárzó, komoly
Angyal jött; vállán Korsó; fogta és
felém nyujtotta. S mi volt benne? - Bor."

- Omár Kháyyám

p81122-203301.jpgA csipet-csapat

A Campus Borklub legutóbbi kóstolóján Bikavéreket szemrevételeztünk. Most egy kicsit változott a menetrend, ugyanis nem én állítottam össze a sort, hanem mindenki hozott magával egy üveg bort. A borok szépen hozták a Bikavérekre jellemző gyümölcsös, élvezetes, kissé hordóaromás jelleget, és több, kifejezetten jó vétel is volt köztük.

p81122-203734.jpgNem volt előre megbeszélve, de ketten is Juhász Bikavért hoztunk. Mint utólag kiderült, nem véletlenül...

Juhász Egri Bikavér 2015

Bordó szín lilás széllel. Illatát a Menoire-ra jellemző ibolyás, virágos, már-már édeskés jelleg határozza meg, kis hordóillattal díszítve. Fanyar felütés, cseresznyés, feketeribizlis ízzel, friss savakkal. Közepes test, gördülékeny, jól iható struktúra. Szép, fiatalos, de nem zavaró tanninok. Közepesen hosszú, hordós lecsengés. Finom, gyümölcsös Bikavér, nem rossz vétel 1700-ért, de akciósan sokszor egy ezresért is haza lehet vinni, annyiért egyértelmű Best Buy. Ha kipróbáljátok, ajánlott a bor levegőztetése, sok idő kellett neki mire leküzdötte a palackfülledtséget. (85/100)

Juhász Prémium Egri Bikavér 2015

Mivel nem tartalmaz legalább 50%-ban Kékfrankost, így nem kaphatta meg a "Reserve" megjelölést, de minőségben bőven hozza a szintet. 40% Kékfrankos, 20% Blauburger, 20% Merlot, 10-10% Cabernet Sauvignon és Franc. A helyi fajták ászokban, a franciák barriqueban értek egy évig. Vörösesbordó szín. Illata tömény cseresznyelekvár kis elegáns földességgel és hordóaromákkal díszítve. Elegáns, letisztult korty, szilvalekváros, hordós ízzel, érett, kerek tanninokkal és savakkal alátámasztva. Közepesen hosszú, hordófűszerekkel. Szép, érett, mintabikavér. Élvezetes, csúcson van és Best Buy. (88/100)

Egri Korona Borház Egri Bikavér 2015

Barnába hajló bordó szín. Illatában mazsola, aszalt szilva és füge érezhető, kis fahéjjal. Fanyar savak, hordós, főtt cseresznyés íz, közepesnél vékonyabb test, visszafogott, de szárító tanninok, hordós lecsengés. Már túl van a csúcson, mihamarabb igyuk meg. (81/100)

Szólj hozzá!