Sokbor

Blog sok borról

Márton nap Debrecenben

2018. november 16. 17:07 - varga.daniel.sokbor

"Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem.

És mit ámultok? ha mondom,
Hogy csak a bor istene,
Akit én imádok, aki
E kebelnek mindene."

- Petőfi Sándor

Márton nap alkalmával libát kell enni és újbort inni, legalább is a népszokás szerint, különben egy évig éhezik/szomjazik az ember. Szerencsémre ezúttal nem otthon kellett a vacsorát levezényelnem, a Kossuth téren ugyanis a Barabás Étterem vezénylésével "libalakomát" tartottak. Ez alatt persze a szokásos partit és kirakodóvásárt kell érteni, ezúttal libaételekkel és - ez a fontos! - néhány borászattal színesítve a felhozatalt. Meglepő módon csak egy borászat hozott magával újbort, és a vevők is inkább a forralt bort keresték helyette, ellenben mind a négy kiállító olyan minőségű borokkal lepett meg, hogy alig hittem a poharamnak. Lássuk hát, mit meg nem kóstol az ember, ha kitéved a főtérre:

 

Hangácsi és Fia Pincészet

Kis családi pincészet Egerszalókról. Hagyományos eljárással dolgoznak, főleg vörösborszőlő fajtákkal, nagyrészt saját szőlőből. A boraik nagy része helyben kerül eladásra, illetve exportálják, főleg Nagy-Britanniába és Kínába. 

hangacsi.png

Hangácsi és Fia Magyalos Kékfrankos 2017

Spontán erjesztés, 12 hónapig barriqueban érlelve. Bíbor szín. Joghurtos, gyümölcsös illat, kis vaníliával megtámogatva. Friss, gyümölcsös, meggyes, élénk korty, melyet kakaó díszít. Közepes test, hihetetlenül élénk, fiatalos savak, íves korty, közepesen hosszú, kakaós lecsengés, szárító tanninnal. Fiatal még, de már most nagyon élvezetes, fél-egy év múlva visszatérnék rá. (86/100)

Hangácsi és Fia Magyalos Merlot 2016

Ő már 16 hónapot pihent barriqueban. Illata gyümölcsös, főleg cseresznyeillatú. Hűvösebb, vuisszahúzódó karakterű, szép, csiszolt savakkal, közepes testtel, cseresznyés, vaníliás ízzel. A lecsengésében a hordókarakter dominál, a tanninok szárítanak. (85/100)

Hangácsi és Fia Cabernet Sauvignon 2016

Cabernet, 30 nap héjon erjedés, majd 16 hónap barrique. Illata szedres, fűszeres. Vastag, gyümölcsös, friss korty, nagy test, hűvös karakter, hosszú, barriqueos, gyümölcsjoghurtos lecsengés. A tannin szárít. (85/100)

Hangácsi és Fia Egri Bikavér 2016

40% Kékfrankos, 25% Cabernet, 20% Merlot, 15% Menoir. Friss, virágos illat, egy kis földességgel árnyalva. Földes jegyek és gyümölcsjoghurt teszik ki íze java részét, a korty íves, gördülékeny, friss savakkal, strukturált tanninokkal. Hosszú, barriqueos lecsengés, tapadós csersavakkal. (86/100)

 

Petrény Winery

Családi pince, ~100 ha szőlővel. Kíméletes szőlőművelés, minimális szerhasználat és kis tőketerhelés. Főleg vörösborokkal foglalkoznak.

p81109-170544.jpg

Petrény Battonage 2012

100% Chardonnay. Érett arany szín. Fahordós, sárgadinnyehéjas, szárított virágszirmos illat. Érett, kerek korty, nagy test, kellemesen fanyar savak, hordóaromás, vajas íz citrusokkal. Közepesen hosszú, hordóhangsúlyos lecsengés. Ilyennek kell egy battonage Chardonnaynak lennie. (85/100)

Petrény "Borgundi" Bikavér 2012

Többek közt a "Debrecen Város Vörös Bora 2018" címmel is dicsekedhet, nem alaptalanul. Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, vegyes hordós érlelés. Tömény feketeföld illat, mellette feketebogyós-gyümölcsök, főleg feketeribizli bújnak meg. Földes, aszalt vörösáfonyás, kávés íz, szikár szerkezet, karcsú test, szép savak. Érett tanninok,  alig szárítanak a bor hosszú lecsengése alatt. Szép! (87/100)

Petrény December 2014

Hárslevelű késői szüret. A palackot meglátva jégboros, cukorhangsúlyos jellegre számít az ember, de az ellenkezőjét kapja. Illata tömény szárított rózsaszirom. Szájban félédes ízérzet, komoly, fanyarba hajló savszerkezet, aszalt alma és mazsola íze jelenik meg. Enyhén olajos struktúra, közepes, csiszolt test, hordófűszeres, közepesen hosszú lecsengés. Finom bor, de nem a tipikus késői szüretek közé tartozik. (86/100)

 

Tarjányi  Pincészet

Családi kispince, ~13 ha saját szőlővel és felvásárolt szőlővel dolgoznak. Modern technológia, sok szőlőfajta és sokszínű borszortiment, habzóboroktól különleges fajtaborokon és Bikavéren át a késői szüretig mindenük van, ami Egerben szóba jöhet.

tarjanyi.png

Tarjányi Liba-bor  2018

Fehér újbor. Királyleányka alap, Traminivel, Szürkebaráttal és Biancával díszítve. Erjesztve, derítve, palackozva. Halvány citrom szín. Reduktív, vágott füves illat. Könnyű test, fiatalos, egyszerű savak, citrusos íz. Rövid lecsengés egy kevés tanninnal. (80/100)

Tarjányi Vörös Gúnár 2018

Vörös újbor. 100% Portugieser. Zúzva, erjesztve, fejtve, derítve, palackozva. Erjedés közben az almasavbomlás is végbement, emiatt - Gyula szavaival élve - "már borként is értelmezhető". Igaz, értékeljük hát borként: halvány bordó szín lilás árnyalattal, avaros illat egy kis meggyel. Íze mint az erdeigyümölcs joghurté, vékony, lineáris szerkezet, friss savak, a tannin kevés, de erősen szárít a korty végén. Lecsengése rövid.  Korrekt vörös újbor. (81/100)

Tarjányi Rajnai Rizling Grand Superior 2015

Rajnai rizling, használt magyar tölgyben érlelve 10 hónapig. Aranysárga szín. Hordós illat friss naranccsal, és egy kis petrolosság is felüti már a fejét. Szikár, érett szerkezet, friss, összetett savak, citrusos, körtebefőttös, ásványos íz. Hosszú, fanyar, gyümölcsös lecsengés. Szép bor, mondhatni a rajnai mintapéldája, ez igen! (88/100)

Tarjányi Bikavér 2013

Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Illatát rózsaszirmok és friss eper uralja. Közepes, érett test, ízében friss gyümölcsök, savai már lekerekedtek, kellemesen fanyarok. Gördülékeny, enyhén tüzes Bikavér, közepesen hosszú lecsengéssel, tapadós tanninnal. (85/100)

Tarjányi Pinot Noir 2014

Vörös, világos szín. Tömény rózsaillat és édesfűszerek ugranak ki a pohárból. Íves, érett korty, gyönyörű, élettel teli, kifinomult savak, meggyes, málnás íz, melyet némi elegáns földes karakter díszít. Közepesen hosszú, hordós, gyümölcsös lecsengés, elegáns, alig észrevehető tanninnal. Mindemellett hihetetlenül jól iható és egyensúlyos, alig hittem a poharamnak. (89/100)

 

Rózsa Pincészet

Kis családi pincészet Tállyáról. 10 ha-on dolgoznak, főleg Furminttal, kíméletes növényvédelmet és minimális beavatkozással járó borkészítést alkalmaznak. Boraik tartályban erjednek, majd magyar tölgyfahordóban érnek. 

p81109-170311.jpg

Rózsa "Együtt" Furmint 2017

100% Furmint, zúzva, préselve, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig elsőtöltésű  magyar tölgyfahordóban érlelve. Citrusos, vaníliás illat egy kis ásványossággal díszítve. Citrusos, ásványos íz, a hordó óvatosan jelenik csak meg, inkább fás, mint fűszeres jegyekkel. A korty közepesnél vékonyabb, letisztult, mondhatni kecses, a savak fiatalok, de összetettek. Lecsengése fanyar, ásványos, közepesen hosszú, egy kis tanninnal és fával (lehet nem ártott volna jobban megpörkölni a hordót?). Fiatal még nagyon, legalább két évet kell várni, hogy a csúcsra érjen. (87/100)

Rózsa "Inez" Édes Furmint 2017

Furmint késői szüret, 73g maradékcukorral, csak tartályban volt. Mazsolás, diós illat, kis botrytis-szel. Félédes ízérzet,  citrusos, mazsolás íz, feszes savak, közepes test, olajosságnak nyoma sincs. Lecsengése közepesen hosszú, diós, mazsolás. (86/100)

Rózsa 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2008

100% Furmint, 223g cukor. Aszalt fügés, mézes, diós, botrytises illat. Feketeteás, ásványos, mézes, íz kis citrusossággal. Vastag, olajos test, fanyar, összetett savszerkezet, hosszú, ásványos, mézes lecsengés. Szép! (90/100)

 

Összességében nagyon jó borokkal találkoztam, melyeket még egyszer köszönök a kiállító pincészeteknek és a szervezőknek. Legyen még sok hasonló borhoz szerencsénk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr314362871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.